Elazığ'da toplu açılış töreni

Elazığ'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "İnşallah parlamentomuzda 18 ile 25 yaş arası seçilmiş gençler görmek istiyorum. İnşallah 18 ile 25 yaş arası kabinede de bakanlar görmek istiyoruz. Olur mu bu? Niye olmasın? Bugün dünyanın dev şirketlerini, bakıyorsun, 25 yaşı

ELAZIĞ (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnşallah parlamentomuzda 18 ile 25 yaş arası seçilmiş gençler görmek istiyorum. İnşallah 18 ile 25 yaş arası kabinede de bakanlar görmek istiyoruz. Olur mu bu? Niye olmasın. Bugün dünyanın dev şirketlerini, bakıyorsun, 25 yaşında, 30 yaşında gençler yönetiyor. Ama bunların kafası basmaz bu işe. Onun için biz gençliğimizle iftihar ediyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanan eserlerin hizmete alımı için İstasyon Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminin aynı gün yapılmasını zorunlu kılarak, bu güçlerden birinin diğeri üzerinde baskı oluşturmasını cumhurbaşkanlığı sistemi ile engelleyeceklerine dikkati çekti.

Eski dönemde çok tartışılan sıkıyönetim uygulamasının artık kalkacağına işaret eden Erdoğan, "Bu ülkede artık sıkıyönetim olmayacak. Bunun yerinde zorunlu durumlarda olağanüstü hal ilan edilerek sorunların üstesinden gelinmesi imkanı getiriliyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, anayasa değişikliği ile getirilen bir başka yeniliğin cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesme şartının ortadan kaldırılması olduğunu belirterek, "Böyle şey olur mu? Cumhurbaşkanı adayı olacaksın, kurucusu olduğun partiden ilişiğin kesiliyor. Neymiş, o tarafsızlığı getirirmiş. Bir insanın karakterinde tarafsız olmak diye bir şey olur mu? Olmaz. Gerçekçi olmak lazım. Şimdi bu da düzeltiliyor. İnşallah bu sistemle kazanan Türkiye, Türk milleti olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Tören alanında toplanan vatandaşlara "Güçlü Türkiye, büyük Türkiye, lider Türkiye, mazlumların ümidi Türkiye, mağdurların son sığınağı Türkiye için evet mi?" sorusunu yönelten Erdoğan, vatandaşlardan "evet" yanıtını aldı.

- "Bu gençlik Fatih'lerin torunudur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alanda toplanan gençlere hitaben de "Bu anayasa değişikliğinin en başta gelen kahramanları sizsiniz." dedi.

Başbakanlığı döneminde seçilme yaşının 30'dan 25'e indirildiğini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunu 18'e indirmemiz lazım. 18 yaş, hem seçme hem seçilme yaşıdır. Ne diyorlar, 'Çoluk çocuğa mı bırakacağız parlamentoyu?' Lafa bak. Bu ne demektir biliyor musun? Kendi gencine, gençliğine güvenmemek demektir. Şimdi ne yapıyoruz? Bu millet diyoruz, sıradan bir millet değil, bu gençlik sıradan bir gençlik değil. Bu gençlik, Fatih'lerin torunudur. Fatih, 21 yaşında bir çağı kapatıp bir çağı açtı mı? Siz de açarsınız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öyleyse gençler, durmak yok, daha çok çalışacağız, daha çok koşacağız, İnşallah parlamentomuzda 18 ile 25 yaş arası seçilmiş gençler görmek istiyorum. İnşallah 18 ile 25 yaş arası kabinede de bakanlar görmek istiyoruz. Olur mu bu? Niye olmasın. Bugün dünyanın dev şirketlerini, bakıyorsun, 25 yaşında, 30 yaşında gençler yönetiyor. Ama bunların kafası basmaz bu işe. Onun için biz gençliğimizle iftihar ediyoruz." dedi.

Erdoğan, gençlere yönelik daha çok çalışacaklarını, seçme ve seçilme yaşının 18 olmasıyla parlamentonun daha dinamik, genç bir yapıyla geleceğe daha farklı yürüyeceğini kaydetti.

16 Nisan'daki halk oylamasında en büyük gayreti gençlerden beklediğini dile getiren Erdoğan, alandaki gençlerin "Dik dur eğilme, bu millet seninle" yönünde sloganlar atması üzerine, "Bundan hiç endişeniz olmasın. Biz Rabbimizin huzurunda rükuda, secdede eğiliriz. Bugüne kadar hiçbir gücün karşısında, beşer planında eğilmedik, Allah'ın izniyle eğilmeyeceğiz." dedi.

- "George, Hans ne der? Ben ona bakmam"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasa değişikliğine sahip çıkarak tüm Türkiye'ye, dünyaya size verilen seçme ve seçilme hakkına layık olduğunuzu ispatlayacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.

Erdoğan, alandaki vatandaşların "idam isteriz" şeklinde sloganlar atması üzerine de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu konudaki düşüncem belli. Bildiğiniz gibi bu konuda parlamentomuz inşallah 16 Nisan'dan sonra, bu bir anayasa değişikliği gerektiriyor biliyorsunuz, anayasa değişikliği ile bu parlamentomuzdan geçtiği takdirde cumhurbaşkanı olarak ben bunu onaylarım. Bunun aksi düşünülemez. George, Hans ne der? Ben ona bakmam. Ahmet, Mehmet, Hasan, Ayşe, Fatma, gakkoş ne der? Rabbim ne der? Ben ona bakarım. Çünkü böyle bir yetki, hak bizde yok. Devlet kendisine karşı işlenen suçları affedebilir fakat herhangi bir vatandaşın şehit edilmesi, öldürülmesi noktasında kalkıp onun katilini affedemez. Ona af yetkisi, onun varislerinindir. Eşinindir, çocuklarınındır, anasınındır, babasınındır. Kimse yapamaz. İnşallah o günler de yakın, onu da göreceğiz."

- "En büyük haksızlığı gençlerimize yapıyorlar"

"Cumhurbaşkanlığı sistemini şahsi hevesim, arzum olarak göstermek isteyenler en büyük haksızlığı gençlerimize yapıyorlar." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizler faniyiz. Bugün varız yarın yokuz. Allah ömür ve imkan verdikçe ülkeme ve milletime hizmet etmek için çalışacağım, mücadele edeceğim, gayret göstereceğim. Bizden sonra bu bayrağı kimler devralacak? Bugünün gençleri devralacak. Şu meydanı coşkuyla heyecanla dolduran gençler devralacak. Hep söylüyorum, 16 Nisan'a çıkacağıma dair benim elimde bir garanti var mı? Emrihak vaki olur, çıkamayabiliriz. Rabbim takvimi nasıl belirlediyse bu süreç böyle yürüyor. Ne bir an ileri ne bir an geri. Kimsenin bu noktada garantisi yok. Gideceğimiz yer belli. İki metreküp çukur, 9 metre, 15 santim kefen. Başta bir şey var mı?"

Baki kalanın bu kubbede hoş bir seda olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Yaptığımız hizmetlerle anılacağız. Eğer kötülük yaptıysan onunla anılırsın. İyilik yaptıysan iyiliklerle anılırsın. Cumhurbaşkanı olarak, milletvekili, bakan, bürokrat, iş adamı, aydın olarak ülkemiz ve milletimiz gençlerimiz inşallah hizmet edecekler. Bugün yaptığımız her şey, attığımız her adım yarın gençlerimizin işini kolaylaştırmak, önünü açmak için." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'u 21 yaşında fetheden Fatih Sultan Mehmet'i örnek göstererek, "Gittiğimiz ülkelerde 20'li yaşlarda bakanlarla, 25 yaşında dışişleri bakanlarıyla tanışıyoruz. Benim ülkemde niye olmasın, olacak. Şayet birisi o birikime, o kabiliyete sahipse bizde niçin olmasın? Olacak. Önce kendimize inanacağız, ondan sonra da bu yola koyulacağız ve emaneti, bir görevi verirken ehline, liyakat sahibi olana vermek şüphesiz ki liderin görevidir." değerlendirmesinde bulundu.

Liderin üç önemli görevi olduğunu belirten Erdoğan, "Bunun bir tanesi istişaredir. Lider, istişareyle hareket eder. İki, adaletle hükmeder. Üç, ehliyet ve liyakat sahibiyle etrafını donatır, devleti onlara teslim eder. Onlarla yürür." şeklinde konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler