Çiftçi Çocuklarımız Ziraat Fakültelerine Özendirilmeli

Çiftçi Çocuklarımız Ziraat Fakültelerine Özendirilmeli

Çiftçi Çocuklarımız Ziraat Fakültelerine Özendirilmeli...

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, üniversite tercih döneminin başladığı bugünlerde üniversite hayatına yeni başlayacak öğrenciler için Ziraat Mühendisliği mesleğinin ve tarımın ülkemizdeki önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Tarımın öneminin gerek ülkemizde gerekse Dünya’da her geçen gün arttığını belirten Soylu, öğrencilerin nitelikli yetişmeleri halinde kesinlikle işsizlik sorunu yaşamayacaklarını söyledi. Ziraat Mühendislerine iş alanı olmadığı ile ilgili algının çok yanlış olduğunu belirten Soylu, bugün toplumun tüm kesimlerinde en özverili çalışan ve ülkenin gelişimine katkı yapan meslek gruplarının başında Ziraat Mühendisliğinin geldiğini söyledi. Tarım sektörünün çok geniş bir alan olduğunu vurgulayan Soylu, öğrencilerin başta özel sektör olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı birçok kamu kuruluşunda çalışabileceğini belirtti. Soylu sözlerine şöyle devam etti: “Tarım, eskiden kalkınmanın temel faktörüyken günümüzde sanayileşmeyle birlikte kalkınmanın önemli bir halkası haline gelmiştir. Sadece kendine yeterli olma kaygısıyla yapılan tarım; bugün küresel ticaretin en önemli sektörü olmuş, üretim ve tüketimi de içine alan bütüncül bir anlayış ile markalaşma çabasına girerek, küresel ölçekte izlenmesi ve yönetilmesi gereken bir alan olmuştur. Türkiye 168 milyar TL  hasıla ile Dünya’da yedinci, Avrupa’da ise birinci sırada yer alan çok önemli bir tarım ülkesidir. Bu sektörü geliştirecek ve ayakta tutacak olan kişiler çiftçilerimiz ve onları yönlendirecek Ziraat Mühendisleridir.

172 yıl önce Ayamama çiftliğinde kurulan Ziraat Mektebi ile başlayan tarımsal öğretim, bugün sayıları 40’ı bulan değişik isimlerde diğer Ziraat Fakülteleri ile devam etmektedir. Bu fakültelerde bugün 5 bin civarında öğrenci kontenjanı bulunmakta ve bunların büyük bölümü dolmaktadır. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi de gerek eğitim kadrosu gerek imkanları ile ülkemizde ilk üç sırasında yer alan önemli bir fakülte olarak ülke tarımına hizmet eden ziraat mühendisleri yetiştirmektedir. Konya gerek tarımsal üretim potansiyeli gerekse bünyesinde bulundurduğu Konya Ticaret Borsası, Ziraat Odaları, Tarım Kredi Kooperatifleri, Pankobirlikler, Çiftçi Örgütleri, 300’e yakın tohum, gübre vb. üretim yapan firmaları ile Ülke tarımının merkezi konumdadır. Konya bu tarımsal kapasitesini S.Ü. Ziraat Fakültesi ile de taçlandırmaktadır. Son yıllarda ülkemiz açısından en sevindirici konulardan biri ise çiftçi çocuklarımızın yoğun olarak Ziraat fakültelerini tercih etmeleridir. Bu durum ülke tarımı açısından bize ümit vermektedir. Milli Eğitim bakanlığının Ziraat fakültesini tercih eden çiftçi çocuklarına özendirici ek puan, burs, dikey geçiş hakkı vb. ekstra uygulamalar yapması ülke tarımı açısından çok önemlidir. Çünkü tarım artık klasik usullerin dışına çıkmış teknoloji ve bilginin en yoğun kullanıldığı alanlar haline gelmektedir. Yeni nesil üreticilerimizin mutlaka iyi bir tarımsal öğretimden geçmesi ülke tarımının gelişmesi, teknolojiye ayak uydurması bakımından çok önemlidir. Biz başta çiftçilerimizin çocukları olmak üzere tarımı seven, tarıma ilgi duyan tüm gençlerimizi Üniversite tercihlerinde Ziraat Fakültelerine bekliyoruz. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi olarak sadece mezun meslektaşlarımızla değil aynı zamanda Ziraat Fakültesine yeni başlayan öğrencilerle de donanımlı yetişmeleri için çok yakından ilgilenmekteyiz. Ziraat Fakültesi öğrencileri tarafından oluşturulan ve ZMO Konya Şubesi olarak her türlü desteği verdiğimiz  Genç ZMO grubu ile bir çok farklı etkinlikte gençlerimizi  doğru yönlendirmek için büyük çabalar sarf edilmektedir.”