Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Crnadak:

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Crnadak:

"(Ülkedeki FETÖ yapılanması) Bosna Hersek'in bu konuda hiçbir tereddüdü yok. Türkiye ile bu konuda birlikte çalışacağız"- "AB üyesi olmayan ancak bizim için önemli ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmek için ciddi zaman ve çaba harcıyoruz. Türkiye bu listed

ANKARA (AA) - Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak, ülkesindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına ilişkin, "Bosna Hersek'in bu konuda hiçbir tereddüdü yok. Bugünkü toplantılarda bu konuyu da görüştük. Türkiye ile birlikte çalışacağız." dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Crnadak, görüşmelerinin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dileklerini ileten Crnadak, en başından bu yana Türk halkı ve yasal olarak seçilmiş hükümetine verdikleri desteğin bir kez daha altını çizdi.

Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan ile Türkiye, Bosna Hersek ve Hırvatistan arasındaki üçlü görüşmelerin devam ettiğini belirten Crnadak, geçen ay İstanbul'da Sırbistan ile ekonomi bakanlarının üçlü görüşme yaptığını hatırlattı.

Bu görüşmeleri dışişleri bakanları ve devlet başkanları düzeyinde de yapmak için dört ülkenin temaslarının sürdüğünü anlatan Crnadak, bu temasların hem bölge hem de Türkiye ile ilişkiler bakımından önemine dikkati çekti.

Bosna Hersek'in dış politikadaki öncelikli amacının Avrupa Birliğine (AB) üyelik olduğunu vurgulayan Crnadak, "AB üyesi olmayan ancak bizim için önemli ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmek için de ciddi zaman ve çaba harcıyoruz. Türkiye bu listede ilk sıralarda yer alıyor." dedi.

Türkiye'nin önceden olduğu gibi Bosna Hersek'in tek bir tarafıyla değil, bir bütün olarak işbirliği içinde olduğunu ifade eden Crnadak, Türkiye'nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve diğer kurumlar aracılığıyla ülkedeki iki entiteyle ve cumhurbaşkanlığındaki üç tarafla da çalıştığını belirtti.

Crnadak, Türkiye'nin bu tutumunu sürdürdüğü sürece hem Bosna Hersek'te hem de Balkanlar'da yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini söyledi.

- Bosna Hersek'teki FETÖ yapılanması

Bosna'daki FETÖ okullarının sorulması üzerine Crnadak, "Bosna Hersek'in bu konuda hiçbir tereddüdü yok. Bugünkü toplantılarda bu konuyu da görüştük. Türkiye ile bu konuda birlikte çalışacağız." şeklinde konuştu.

Bosna Hersek'in AB üyeliğine de değinen Crnadak, bundan sonraki sürecin ülkesinin kurum ve siyasetçilerine kaldığını kaydetti.

Crnadak, AB üyeliğinden sadece sözde bahsedilmediğini, Bosna Hersek'in bunun için gerekli çalışma ve reformları yapmaya hazır olduğunu göstermesi gerektiğini bildirdi.

Ülkesinin Kosova'yı tanımaması ve aralarındaki vize uygulamasıyla ilgili soru üzerine Bakan Crnadak, Bosna Hersek'in Kosova'yı tanımama konusundaki tutumunun net olduğunu ve tekrar gözden geçirmeyeceklerini söyledi.

Öte yandan insanların işlerini yapabilmesi için şartların kolaylaştırılmasından yana olduklarını vurgulayan Crnadak, Bosna Hersek'in karşılıklı vize rejiminin serbestleştirilmesine yönelik görüşmeler için girişimde bulunduğunu ama karşı taraftan bir yanıt alamadığını anlattı.

Bu yılın ilk yarısında Kosova'dan Bosna'ya yaklaşık 700 vize başvurusunu onayladıklarını ancak karşı tarafın aynı tavrı sergilemediğini dile getiren Crnadak, Kosova'ya Bosna Hersek vatandaşlarının vize başvurularını reddetmekten vazgeçmesi çağrısında bulundu.

- Sırp Cumhuriyeti'nin Bosna'daki faaliyetleri

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin anayasaya aykırı şekilde, 9 Ocak'ı "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlamak için yaptığı referandum ve buradaki Halk Meclisinin savaş suçu işlemekten suçlu bulunan Radovan Karadzic, Momcilo Krajisnik ve Biljana Plavsic'e teşekkür belgesi vermesinin sorulması üzerine Crnadak şöyle konuştu:

"Geçmişte de buna benzer durumlar oldu, o yüzden genel bir yorum yapmak istiyorum. Ben buna katılmıyorum ve savaş suçlusu olarak hüküm giyen kişilere herhangi bir ödül vermeyi hiçbir şekilde desteklemiyorum. Burada kimden veya hangi kurumdan bahsettiğimizin bir önemi yok. Bence bu Bosna Hersek halkının aydınlık geleceğine aykırı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler