Ağaç yaş iken eğilir

Ağaç yaş iken eğilir

Toplumu geleceğe taşıyan değerlerin başında gelen din eğitimi kapsamlı olarak ortaokullarda seçmeli ders alarak verilecek.

Temel derslerin yanında temel dini konuların da öğrenilmesinin aileler ve öğrenciler için önemli olduğu belirtildi

Milli eğitim Bakanlığı’nın belirlediği seçmeli dersler olan sosyal ve fen alanındaki derslerin yanında dini konuların verildiği dersler yer alıyor. Seçilecek derslerin öğrencilerin yetenekleri göz önüne alınarak yapılmasını gerekirken temel dini bilgilerin de öğrenilmesi gerekiyor. Derslerin bilinçli seçilmesi konusunda açıklamalar yapan Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Ali Kaban, Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ve Konya Eğitim Bir - Sen Şube Başkan Vekili Hüseyin Turhan önemli noktalara değindi. 

KABAN: YETENEK VE İLGİLERE GÖRE SEÇİLMELİ

Seçmeli dersler hakkında genel bilgi veren Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Ali Kaban, “Seçmeli derslerin öğrencilerin ilgi, yetenek ve ihtiyaçların göz önünde bulundurularak EBA (Eğitim Bilişim Ağı) sayfasındaki seçmeli dersler tanıtım videosunun mutlaka izlenmesi gerektiği ve ders seçiminin de bu doğrultuda yapılması gerektiğini söyledi.  Kaban, seçmeli olarak altı alan ve bu alanlar içinde on altı dersin bulunduğunu söyledi. Bu alanlar;  Din, Ahlak ve Değerler, Dil ve Anlatım, Yabancı Dil, Fen Bilimleri ve Matematik, Sanat ve Spor, Sosyal Bilimlerdir. Ortaokullarımızda her sınıf düzeyinde 6 saat seçmeli dersimiz var.  Öğrencilerimiz bu seçmeli dersler içerisinde 2 şer saatlik 3 ders şeklinde seçim yapabiliyor” şeklinde konuştu. Dini içerikli derslerin önemini dile getiren Dursun, bu derslerin seçilmesinde çocukların ileriki yaşlarında yanlış yola gitmelerini ve marjinal gruplara katılmasını engelleyeceğini söyledi.

SEÇİM NASIL YAPILACAK?

Seçimin nasıl yapıldığı konusuna değinen Kaban, “Okullarımız E- Okul sistemine öğrencilerimizin seçmiş oldukları dersleri işleyerek seçiyor. Veliler bu derslerin içinden çocuğunun gideceği dersi işaretleyerek imzalıyor ve okulumuza gönderiyor. Sınıf öğretmenleri bunları topluyor okul idaresiyle irtibatlı bir şekilde derslerimizi E- Okul sistemimize işleyip oradan da ders programına işliyor. Velilere yönelik olarak da, okullar vasıtası ile sizlere ulaştıracağımız seçmeli ders dilekçelerinde 3 asıl 1 yedek olmak üzere 4 ders seçeceksiniz. Derslere önem sırasına göre 1,2,3,4 numaralarını veriniz. Öğrencinizin 1,2,3 numaraları derslere kaydı yapılacaktır. Ancak dersi seçen öğrenci sayısının azlığı veya öğretmen yetersizliği nedeniyle öğrenciniz bir dersi alamazsa belirlediğiniz 4 numaralı yedek derse kaydı yapılacaktır” dedi. Okul müdürlüklerine 19 Şubat’a kadar dilekçelerin teslim edilmesi gerektiğini söyleyen Kaban, velilerin bu tarihi geçirmemeleri uyarısında bulundu.

AKPINAR: DİNİMİZİN İLK EMRİ ‘OKU’

Temel dini bilgilerin küçük yaşta öğrenilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar şunları söyledi: “Bizim dinimizin ilk ‘Oku’ emriyle başlar ve beşikten mezara kadar bu öğrenme devam eder. Küçük yaşta öğrenme taşa yazı yazma gibidir, büyüdükten sonra öğrenme kuma yazı yazmak gibidir. Bunun için küçük yaşlarda temel dini bilgilerin alınması son derece önemlidir. Büyüyünce öğrenir, ilerde öğrenir gibi ertelemeler doğru bir davranış değildir. Anne baba olarak bizler çocuklarımızdan sorumlu olmak zorundayız ve ahirette bu durumdan sorgulanacağız. Yüce Rabbimiz Tahrîm süresi 6. ayette “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun” buyuruyor. Bu emir dahilinde çocuklarımıza dini bilgilerimizi öğretmemiz gerekiyor. Bu konuda okullarımız, kurslarımız son derece önemlidir. Bütün velilerimize bu derslerin ihmal edilmeden seçilmesi konusunda çocuklarını yönlendirmelerini tavsiye ediyorum. Alacakları derslerde bir kelime bile öğrenseler bizim için kazançtır. Çocukların diğer derslerinin yanında bu dersler ağırlık yapmasın diye düşünmesinler zira İslami içerikli dersler zihinlerinin dinlenmesine ve daha güçlü olmasına vesile olacaktır. Bizim dinimiz insanın aklına uygun olan bir dindir. Bu noktada da Cenabı Allah çocuklarımıza kolaylaştıracaktır, velilere de büyük sevaplar kazanmasını sağlayacaktır.”

TURHAN: TOPLUMUMUZUN GELECEK YILLARI İÇİN ÖNEMLİ

Konya Eğitim Bir- Sen Şube Başkan Vekili Hüseyin Turhan da, öğrencilerin bu dersleri alarak dini değerleri bilmesinin toplumun geleceği için önemli olduğunu belirterek şunları  söyledi:  “Hükümetimiz 5. sınıftan itibaren Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı, Temel Dinî Bilgiler dersleri seçmeli olarak verilmektedir. Diğer temel derslerin yanında bu derslerde öğrencilerimiz için önemli olacaktır. Dolayısıyla bunu için sendikalar, okul müdürlükleri ve diğer yetkililer ilişki içerisinde çalışmaktadır. Bu dersler zorlamayla anlatılmaz, bunun önemini başta velilerimiz bilmesi gerekli. Bizler elimizden geldiği kadar velilere anlatıyoruz ve bu derslerin seçilmesi için çalışmalarımızı yapıyoruz. Son zamanlarda güney doğuda yaşadığımız kötü durumlara oradaki yaşayan çocuklarımız yanlış yollara gidebiliyorlar. Bunlar toplumun değerlerinden uzaklaşmasıyla meydana gelen problemlerdir. Bu problemler için hükümetimiz önemli çalışmalar yaptı. Velilerimiz bu derslerin öneminin farkında olmalılar. Toplumumuzun ahlaki alt yapısını güçlendirmesi gerektiğine inanıyoruz ve herkesin bilinçli davranması gerektiğini söylüyoruz. Sendika olarak biz bu işin içerisinde varız, elimizden geldiği kadar desteğimizi de veriyoruz. Bütün velilerin ve eğitim camiasının bu derslerin öneminin farkında olması gerekiyor.”  Servet R. Çolak-Memleket