ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power Güney Sudan'da

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power Güney Sudan'da

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power başkanlığındaki BMGK heyeti, Güney Sudan Kabine İşleri Bakanı Lomoro ile bir araya geldi

CUBA (AA) - ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samantha Power başkanlığındaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) heyeti, Güney Sudan Kabine İşleri Bakanı Martin Elia Lomoro ile bir araya geldi.

Geçici hükümet üyelerinin de iştirak ettiği başkent Cuba'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayındaki toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Lomoro, BMGK heyetiyle ülkedeki siyasi durum, barış anlaşması ve başkentte konuşlandırılması kararlaştırılan barış gücü konusunu görüştüklerini ve bu konudaki çekincelerini kendilerine ilettiklerini söyledi.

Lomoro, heyetin hükümetten, BM ile iş birliği yapmasını istediğini ve barış gücünün hedefinin sivillerin korunması olduğunu kendilerine ilettiğini belirtti.

Kamuoyunda yer alan "BM'nin Güney Sudan'ın egemenliğini kısıtlamak amacıyla ülkeye yabancı güç gönderdiği" yönündeki söylentilerin doğru olmadığını anlatan Lomoro, "Biz ülkenin güvenliğini sağlamak ve yeni çatışmaları engellemek için buradayız." dedi.

Power de BM'nin barış gücü gönderme kararıyla, Güney Sudan vatandaşlarının insani yardımlara daha kolay ulaşmalarını amaçladığını ifade etti. Power, kamuoyunda barış gücü gönderilmesiyle ilgili yanlış kanı oluştuğunu aktararak, "Bizim yapmak istediğimiz, Güney Sudan halkına yardım etmek." diye konuştu.

Power, ayrıca hükümete insani hizmet sunma ve sivilleri koruma görevini yerine getirirken BM misyonuna kolaylık sağlama çağrısı yaptı.

BM Güvenlik Konseyi, geçen ağustos ayında iç savaş yaşanan Güney Sudan'a öncekine göre daha geniş yetkilerle donatılmış 4 bin yeni barış gücü personeli göndermeyi içeren karar tasarısını kabul etmişti.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler