ABD-KİK ülkeleri savunma bakanları toplantısı

ABD-KİK ülkeleri savunma bakanları toplantısı

ABD Savunma Bakanı Carter, Hizbullah gibi terör örgütlerine verdiği destek ve balistik füze konularından dolayı İran'a uygulanan yaptırımların devam ettiğini söyledi

RİYAD (AA) - ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Körfez ülkelerine yönelik olası balistik tehditlere karşı hava savunma kapasitesinin güçlendirilmesi konusunda çalıştıklarını bildirdi.

Carter, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Dıriyye Sarayı’nda Körfez ülkeleri savunma bakanları ile gerçekleştirdiği toplantının ardından Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif Zeyyani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Körfez ülkelerinin güvenliğini öncelediklerini bunun için olası balistik tehditlere karşı hava savunma sisteminin güçlendirilmesi konusunda çalıştıklarını belirten Carter, toplantıda siber güvenlik, ortak askeri tatbikatlar, özel kuvvetlerinin eğitimi için destek sağlanması, denizlerin güvenliği ve ülkelerin askeri kapasitelerinin arttırılması konularının masaya yatırıldığını dile getirdi.

Carter, İran'ın, terör listesinde bulunan Hizbullah'a verdiği destek ve bu destekten dolayı herhangi bir yaptırıma maruz kalıp kalmayacağı konusuna ilişkin soruyu, nükleer anlaşmaya rağmen Hizbullah gibi terör örgütlerine verdiği destek ve balistik füze konularından dolayı İran'a uygulanan yaptırımların devam ettiğini söyledi.

İran'ın bölge istikrarı ve güvenliğine yönelik tehdit oluşturan faaliyetlerine karşı ABD'nin atacağı adımları daha önce İran ile varılan nükleer anlaşmanın engelleyemeyeceğinin altını çizen Carter, Körfez ülkelerinin güvenliğini öncelediklerini ve varılan anlaşmayı 'bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarı' için önemsediklerini ifade etti.

-Balistik füze tehdidine karşı hava savunma kapasitesinin güçlendirilmesi

Savunma bakanları toplantısının, yarın ABD Başkanı Barack Obama'nın da katılacağı ABD-KİK Zirvesi'ne hazırlık niteliğinde olduğunu kaydeden Zeyyani, toplantıda bakanların körfez ülkeleri ile ABD arasında askeri iş birliğinin geliştirilmesi, askerlerin eğitim ve silah yönünden takviye edilmesi ve balistik füze tehdidine karşı hava savunma kapasitesinin güçlendirilmesi konularının görüşüldüğünü aktardı.

İran'ın, başta Yemen ve diğer ülkedeki terör örgütlerine gönderdiği silahların engellenmesi için ABD ile denizlerde ortak devriye ve etkin iş birliği konusunda anlaştıklarını ifade eden Zeyyani, bölgede yaşanan iç karışıklıklar ve iç savaşların sonlandırılarak güvenlik ve istikrarın sağlanması, DAEŞ'e karşı yürütülen mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülmesi konularını da görüştüklerini vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Körfez Ülkeleri liderleri ile yarın Riyad’da düzenlenecek olan ABD-KİK zirvesinde, DAEŞ ile etkin mücadele, İran'ın bölge güvenliğini olumsuz etkileyen faaliyetlerine karşı atılacak adımlar ile ABD'nin Irak'a verdiği destek, Yemen ve Suriye'de devam eden iç savaş konularının gündeme gelmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler