"15 Temmuz, farklı mutfaklarda hazırlanan bir darbe girişimi"

"15 Temmuz, farklı mutfaklarda hazırlanan bir darbe girişimi"

Makedonya'daki Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Bilalli:- "FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi, farklı mutfaklarda hazırlanan ve planlanan bir darbe girişimiydi"- "Bu, İslam alemini cesaretlendiren, şahlandıracak, kendi kimya

ÜSKÜP (AA) - CİHAD ALİU - Makedonya'daki Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Şener Bilalli, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin, farklı mutfaklarda hazırlanan ve planlanan bir darbe girişimi olduğunu belirtti.

AA muhabirine açıklamada bulunan Bilalli, 15 Temmuz'un Makedonya'daki Türkler için de "uzun bir gece" olduğunu ve kendilerini çok üzdüğünü ifade ederek "İki bin yıllık Türk tarihinde böyle bir ihanet görülmedi." dedi.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin farklı mutfaklarda hazırlanan ve planlanan bir darbe girişimi olduğunu vurgulayan Bilalli, "Bu, uluslararası güçler, süper güçler, Avrupa ülkeleri ve belki de şu anda tahmin edemediğimiz bazı devletlerin ortak bir mutfağında hazırlanmış bir darbeydi." diye konuştu.

Darbenin asıl amacının büyüyen, gelişen ve güçlenen Türkiye'yi engellemek olduğuna işaret eden Bilalli, Türkiye'nin son 10-15 yıldır dünyaya alternatif bir model sunduğuna dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin sunduğu bu alternatif modeli açıklayan Bilalli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, sadece siyasi bir alternatif değil. Ezilenlere bir alternatif. Doğu'nun Batı'ya karşı bir alternatifi. Dünyanın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da söylediği gibi beş ülkeden oluşmadığı bir alternatif. Ekonomide kapitalist şirketlerin yönetmediği bir alternatif. Hak ve hukukun her şeyden üstün olduğunu belirten bir alternatif. Bu, İslam alemini cesaretlendiren, şahlandıracak, kendi kimyasına dönüştürecek bir alternatifi engellemek için yapılan bir darbeydi. Bu sadece bir kişiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılmış bir darbe değildi. Bütün dünyaya yapılmış bir darbeydi. Çünkü Türkiye son 10-15 yıldır dünyaya bir model teşkil ediyordu. Gerçekten tehlikeli bir darbeydi. Hamdolsun ki gerçekleşmedi. Bu darbeden sonra Türkiye Cumhuriyeti güçlenerek yoluna devam ediyor."

- "Bu yapılanma bir zehir, bir virüs"

FETÖ'nün, Makedonya ve diğer Balkan ülkelerinde de faaliyet gösteren bir yapı olduğunu kaydeden Bilalli, örgütün turizm ve eğitim gibi farklı kisveler altında bulunduğu ifade etti.

Bilalli, FETÖ'yü "bir zehir, bir virüs" olarak nitelendirerek bu virüsün tıbbi olarak kangren olmadan önce durdurulması gerektiğini vurguladı.

Makedonya'da son yıllarda var olan siyasi kriz nedeniyle bilinçli veya bilinçsizce bu yapının üzerine gidilmediğini söyleyen Bilalli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında uzun vadede, Türkiye'de yaşadıkları böyle bir tecrübeyi Makedonya'da da yapabilirler. Şahsi görüşüm, hukuki ve fiili olarak durdurulmaz ise uzun vadede sıkıntılara gebe kalabilir Makedonya. Bu sıkıntının illa darbe olarak algılanmaması lazım. Makedonya'da yaşayan Müslüman ahalisini eğitim adı altında aldatmak, kendi tabirleri ile 'hizmet' adı altında aldatmak, manipüle etmek kabul edilebilir bir olay değil. Bu sadece Türk, Arnavut veya Boşnakları etkilemez. Uzun vadede Makedonya'yı da etkiler."

- "Her ülke için tehlikeli"

FETÖ gibi yapıların her ülke için tehlike arz ettiğini vurgulayan Bilalli, FETÖ'nün sadece Türkiye, Makedonya ya da Balkan ülkeleri için değil, tüm dünya için tehlikeli olduğunu söyledi.

Bilalli, "Her ne kadar son dönemde ABD bunu gözardı etmeye çalışsa da bu uzun vadede ABD için de büyük bir tehlike arz edecek. Maalesef ABD başkan adaylarının kampanyalarını da finanse ettiklerine dair kamuoyunda birçok belge çıktı." dedi.

Bu zararlı yapını ortadan kaldırılması meselesine de değinen Bilalli, şunları söyledi:

"Türkiye her şeyi hukuk çerçevesinde yapıyor. Makedonya'da bir an önce seçilecek hükümet, Türkiye ile oturup bu terör örgütünün kendi kanunları dahiline alınması gerekiyor. Eğer Türkiye bu yapılanmayı terör örgütü olarak ilan etmişse o haklı gerekçelerini alıp Makedonya bünyesindeki yasalara da adapte etmesi gerekecek. Makedonya da bunları, terör örgütü kategorisine aktaracak. Bu kategoriye aktardıktan sonra devlet birimleri, istihbarat, içişleri ve dışişleri, bütün devlet mekanizması bunlarla mücadele stratejisi geliştirecektir. Bu mücadele stratejisini hem devlet kendi çapında geliştirecek, hem de uluslararası arenada bu yapının dinamiklerini takip edecek. Türkiye ile ortak bir komisyon da oluşturulabilir. Sürekli bilgi akış olur."

Bilalli, örgütün etkinliğinin sadece devleti değil, gençleri de etkilediğini kaydederek "Cumhurbaşkanımız bunu çok iyi kategorize etti. 'Tabanı ibadet, ortası ticaret, tepesi ihanet.' Bu kategorilerden çocuklarımız geçip ihanet kısmına gelirse bir jenerasyon yok edilir." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler