Yetkilendirilmiş Yükümlülerin İzlenmesi Tebliği

Yetkilendirilmiş Yükümlülerin İzlenmesi Tebliği

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası verilmesine ilişkin usul ve esasları yeniden düzenleyen "Yetkilendirilmiş...

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası verilmesine ilişkin usul ve esasları yeniden düzenleyen "Yetkilendirilmiş Yükümlülerin İzlenmesi Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasının verilmesini, izin ve yetkilere ilişkin koşulların sağlanıp sağlanmadığını Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerindeki "Ticaretin Kolaylaştırılması Şubeleri" izleyecek.

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahipleri izleme faaliyetine tabi tutulacak. Ancak, Gümrük İşletmelerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde yer alan resmi daireler, sermayesinin tamamı devlete ait olan iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları ile sermayesinin tamamı bir iktisadi devlet teşekkülüne veya kamu iktisadi kuruluşuna ait bağlı müesseselerin izlenmesi sınırlı tutuldu.

- İzlemenin kapsam ve süresi

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahipleri, sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren üç yılda bir izlenecek. Genel Müdürlükçe ya da yetkili bölge müdürlüğünce gerekli görülen hallerde, sertifika sahibi firmalar için belirtilen süreler dışında da izleme faaliyeti gerçekleştirilebilecek. Sertifikanın düzenlendiği tarihten sonraki 12 aylık dönemlerin sonuna gelen tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, hazırlanan güncel soru formunun süresi içinde ibraz edilip edilmediği de kontrol edilecek.

- İzleme sonuçlarının değerlendirilmesi

İzleme kapsamındaki sertifika sahiplerince belirtilen koşulların sağlanmaya devam edilip edilmediği, Bakanlık veri tabanları üzerinden yapılacak sorgular ile dosyada yer alan ve ibraz edilen belgeler üzerinden incelenerek, izleme değerlendirme formunun ilgili bölümleri doldurulacak.

Yapılan incelemede, koşullardan herhangi birinin sağlanmadığı anlaşılırsa, yetkilendirilmiş yükümlü statüsü 30 gün süreyle askıya alınacak ve sertifika sahibine yazılı olarak bildirimde bulunulacak.

Üç yılı aşkın süredir sertifika sahibi olan firmalar için izleme faaliyeti, tebliğin yürürlüğe girmesiyle bir kez yapılacak ve devamında sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren her üç yılda bir gerçekleştirecek. Üç yıldan az süredir sertifika sahibi olan firmalar için izleme faaliyeti, üç yıllık sürenin doldurulmasını müteakip bir kez ve devamında sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren her üç yılda bir yapılacak.

Öte yandan, Ekonomi Bakanlığının "Sektörel Tanıtım Gruplarının Kuruluşu ve Faaliyetlerine İlişkin Tebliğ" ile "Ülke Masalarının Görev ve Faaliyetlerine İlişkin Tebliğ" yürürlükten kaldırıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler