Yargıda Paralel Darbe girişimi Başsavcılık'tan döndü!!

Yargıda Paralel Darbe girişimi Başsavcılık'tan döndü!!

Paralel Yapı elemanlarını hapisten kurtarmak için verilen yetkisiz, hukuksuz mahkeme kararı Başsavcılık'tan döndü

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 22 Temmuz 2014′ten beri sürdürülen ”paralel yapıya” ilişkin tüm soruşturmalar kapsamında tutuklu bulunan, aralarında eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Yakup Saygılı, Ömer Köse, Ertan Erçıktı, Erol Demirhan, Serdar Bayraktutan ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın bulunduğu şüphelilerin avukatları ile Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklanan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in avukatının, İstanbul Adliyesi’nde görevli 10 sulh ceza hakiminin reddi ile tutuklu tüm şüphelilerin tahliyesine ilişkin talepleri olmuştu.

Bu talepler 20 Nisan günü bütün avukatlar tarafından aynı gün yetkili olmayan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne yapılmıştı. Talepler üzerine yetkisi olmadığı halde dilekçeleri değerlendirmeye alan eski özel yetkili mahkeme başkanı Hakim Metin Özçelik İstanbul Adliyesi’nde görevli 10 Sulh Ceza Hakimi’nin reddine ilişkin talebi kabul etti.

TAHLİYE TALEPLERİ BAŞKA BİR ÖZEL YETKİLİDE

Reddi hakim ve tahliyeye taleplerine ilişkin karar vermeye yetkisi olmaması rağmen İstanbul adliyesinde görevli 10 sulh ceza hakiminin reddine karar veren hakim Özçelik, söz konusu soruşturmalarda tutuklu bulunan şüphelilerin tahliyesine ilişkin dilekçeleri de karar vermesi için yine yetkisi olmayan İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer’e gönderdi. Başer de tıpkı Metin Özçelik gibi eski özel yetkili bir hakim…Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü geçtiğimiz Şubat ayında benzer bir tartışma üzerine Asliye Ceza Mahkemeleri’nin Sulh Ceza Hakimliklerinin dosyalarını denetleyemeyeceğine karar vermeyeceği yönünde görüş bildirmişti.

MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Bu olayın üzerine harekete geçen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HYSK) müfettiş görevlendirerek, hakim Özçelik hakkında inceleme başlattığı öğrenildi. 

Başsavcı Salihoğlu'ndan açıklama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı HadiSalihoğlu, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin soruşturma dosyalarını temin etmeden ve incelemeden halen başsavcılığa göndermediği kararlarla, "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan şüphelilerin tahliyesine karar verdiğini bildirdi. 

Salihoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, halen kamuoyunun takip ettiği yetkisiz mahkemenin tahliye talebiyle ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen işlemlerle ilgili olarak kamuoyuna bilgi verilmesine Başsavcılıkça karar verildiğini belirtti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca yürütülen çeşitli soruşturma dosyalarında halen tutuklu bulunan şüphelilerin avukatları tarafından İstanbul muhabere nöbetçisi olan 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nden reddi hakim ve tahliye talebinde bulunulduğunu anımsatanSalihoğlu, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevine girmemesine rağmen soruşturma dosyalarını temin etmeden ve incelemeden 24 Nisan'da 2015/92 değişik iş sayılı kararla görevsiz ve yetkisiz olarak İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevlendirilmesine karar verdiğini kaydetti.

 

Salihoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

"6545 sayılı kanunda bu konuda tahliye taleplerinin görevli ve yetkili mahkemesinin sulh ceza hakimlikleri olduğu açıktır. İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 24 Nisan günü 2015/92 değişik iş sayılı kararının Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebiyle vermiş olduğu bu kararla İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin 25 Nisan günü aldığı kararlarla İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği değişik iş sayılı kararın bu konuda karar verilmesine yer olmadığı kararıyla hukuken geçersiz olduğuna dair kararın verildiği ancak İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin soruşturma dosyalarını temin etmeden ve incelemeden halen Cumhuriyet Başsavcılığımıza göndermediği kararlarla tahliyeler yapılmasına karar verdiği ve bu kararları avukatlara tebliğ ettiği ancak bu karara karşı Cumhuriyet Başsavcılığımızca yeniden 25 Nisan günü yazıyla bu verilen kararların yerinde olmadığı ve infaz edilmemesi ve şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istenmiş olup, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen 25 Nisan gün 2015/847 sayılı karar ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen tahliye kararlarının hukuken geçersiz ve hükümsüz olduğu aşağıdaki şekilde;  'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun talebinin kabulüyle, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararların açıkça usul ve yasaya aykırı, hukuken geçersiz, uygulanabilirliği olmayan yok hükmünde sayılması gereken kararlar olduğunun tespiti ile bu konuda bir karar verilmesine yer olmadığına, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararlarında belirtilen tutuklu şüphelilerin tahliyesine ilişkin taleplerinin ayrı ayrı reddine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'na ait soruşturmalardaki şüpheliler hakkında İstanbul sulh ceza hakimliklerince şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına ilişkin verilmiş olan kararların halen geçerli olduğunun tespiti ile şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına' belirtilerek karara bağlanmış olup, bu hukuki durum milletimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur."