Yağmurda araç kullanmak

Yağmurlu zeminde araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?                       
Hayatın şehirlerde yoğunlaşması, şehirleşme  sorunları ve artan trafik, yağmurlu havaların da çok daha dikkatli ele alınmasını kaçınılmaz kılıyor.Özellikle konya gibi yeni yeni büyüyen geniş çevre yollarına sahip Konya’da,yağmurda aracınızla yola çıkarken bu uyarılara dikkat etmeniz,etmemiz gerekiyor..

YAĞMUR, GÖRÜŞÜ VE ALGIYI AZALTIYOR:

Yağmurda görüş azalır, farlarınızı açın. Hız algıyı da azaltır, zincirleme kaza riski doğar.
, Sahilde yürüyorsanız bir keyiftir yağmur. Ama araba kullanırken sürücü için o kadar da keyifli olduğu söylenemez. Silecekler, su birikintileri, takip mesafesi derken can sıkıcı olabilir. Peki, yağmurlu havada araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

* Yola çıkmadan önce silecek suyunuzun dolu olduğundan emin olun. Her zaman yağmur yağmaz; öndeki aracın çamuru, diğer araçların attığı çamurlu sular…Görüşünüzü kısıtlar. Gerekiyorsa silecek suyu takviye edinin.
* Sileceklerinizi hafif nemli bir bezle silip, birikmiş yağı kiri temizleyin. Böylece tam silmemesinin önüne geçmiş olursunuz.
* Lastiklerinizin aşınmamış olması gerektiğini söylemeye gerek yok aslında. Her hava koşulunda iyi durumdaki bir lastik, yol tutuşunuzu artırır.
* Aracınıza bindiğinizde aracınız içi buğu ise, aracınızın dışarıdan hava alan kısmı kapalıdır  o düğmeyi açın(dışarıdan hava gelir konumuna getirin) ve fanınızı tamamen camlara verin, böylelikle aracınızın camları asla buğulanmaz..
* Ayakkabınızın ve pedalların çamur olmadığından emin olun.
* Su, yüzeyin sürtünme katsayısını düşürür. Bu da, aynı hızda frene basıldığında ıslak zeminde, kuru zemine kıyasla daha uzun mesafade durulabileceğiniz anlamına gelir. Hızınızı azaltın.Takip mesafenizi mutlaka artırın.
* Çok önemli bir not: yeni ıslanmış bir yol,(Halk tabiri ile sabun gibi) saatlerdir yağmur yağan bir yoldan daha tehlikelidir. Yol üzerinde birikmiş toz ve yağlar, ilk düşen yağmur ile birlikte yolu ciddi anlamda kayganlaştırır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız paniklemeyin, ayağınızı gazdan çekin ve makul bir sürate inin.
* Sollamaya çıktığınızda sileceklerinizin hızını artırın. Solladığınız aracından gelen sular, görüşünüzü bozabilir. TIR sollarken yeri geldiğinde silecekleri son kademeye alın. Bir anlık görüşünüz kaybolsa da paniklemeyin. Sağlam bir yağmurda TIR sollamak gerçekten dikkat isteyen bir iştir.
* Su birikintilerine girmekten mümkün olduğu kadar kaçının. Çukur olabilir, aracınıza zarar verebilir. Ayrıca yüksek süratte, aracın hakimiyetini de bozacaktır. Girmek zorunda kalırsanız direksiyonu sıkı tutun.
* Öndeki aracın lastik izlerinden ilerlerseniz, nispeten daha kuru bir yüzey yakalamış olursunuz.
* Zaman zaman frene basıp, ıslanan kampanaların kurumasını sağlayın.
* Ani frenden mümkün mertebe kaçının.

Biliyorsunuz yazın araç kullanan sürücüler zemin ıslak ve kaygan olmadığı için daha kısa mesafede durma alışkanlıkları elde ederler. Ancak özellikle Konya trafiğinde yağmur düştüğü an birçok trafik kazası oluyor.
Sürücüler kuru zemine alıştıkları ve yakın takip yaptıkları için yağmur nedeniyle kayganlaşan yollar tehlike yaratıyor.Özellikle İstanbul yolundan (Kampüs,Real)den ,çarşıya inen ve çarşıdangelen araçlarımız tam bir muamma içindeler sanki hiç yağmur yağmamış gibi yakın

takipte seyr halindeler. Böyle zeminlerde fren mesafesi uzayacağı için kazalar kaçınılmaz hale gelir.Dolayısıyla yağmurlu ve kaygan zeminli şartlarda fren mesafemizin de uzayacağını unutmuyoruz ve bu nedenle muhakkak takip mesafemizi artırarak öndeki aracı takip ediyoruz.
Yağmurlu havalarda yollarımızdaki altyapı eksikliği nedeniyle göllenmeler olabiliyor. Şayet bu göllenmelere hızlı bir şekilde girerseniz aracınızın lastiğiyle yolun teması su nedeniyle kesiliyor.  Buna sürüş tekniklerinde aquaplaning yani ‘su üzerinde yüzmek’ deniyor..
Yoldaki su tehlike demektir
Böyle bir anda yapılacak hiçbir şey kalmıyor. Sadece sudan sağlıklı bir şekilde çıkmak için dua edeceksiniz. Gaz, fren, veya direksiyonla ilgili herhangi bir işlem yapmayacaksınız.
Aracınız zaten ağırlık istikametine gideceği için direksiyonunuzun son noktasındaki çevirme pozisyonu ne ise sudan o şekildede geçmenizde yarar var.

Netice olarak,herşey TAKİP MESAFESİ inde.Tüm dünyada ve Konya trafiğinde bütün bunlara dikkat edersek güvenli ve sağlıklı bir şekilde sevdiklerimize kavuşuruz.Allah cc kazasız belasız vede cezasız seyrler versin

Hoşça sağlıcakla kalın ama en önemlisi takip mesafesini koruyarak adam gibi adam kalın..

Not:Yağmurlu havalarda lütfen yayalara daha dikkatli davranalım….

 

ENTERESAN SORULAR…

 

 -Eğer bir şizofren diğer kişiliğini ölümle tehdit ediyorsa, bir rehinelik durumundan söz edilebilir mi?

 

- Tabelacılar greve giderlerse, ellerindeki pankartlara bir şey yazabilirler mi?
- yazamazlar keza terzide kendi söküğünü dikemez mantığı vardır.

 

-Neden fare lezzetli kedi maması yoktur?

-Soyu tükenmekte olan bir hayvan, soyu tükenmekte olan bir bitkiyle besleniyorsa ne yapmalı?

-Neden koyunlar yağmur yağdığında çekmezler?

-Neden kamikaze pilotları kask takarlar?

-Ötenazi uygulanacak bir insana yapılacak iğne neden sterilize edilir?

-Eğer bir kaplumbağanın kabuğu yoksa çıplak mıdır yoksa evsiz mi?

-Vejetaryenler hayvan şeklinde krakerlerden yiyebilirler mi?

-Eğer bir işi başarmayı seçip de, başarılı olursanız, aslında hangisini yapmış olursunuz?

-Sağır ve dilsiz bir insan küfür ederse, annesi ellerini yıkamasını mı söylemeli?

-Krematoryumlarda yanarak ölmüşler için indirim yapılmalı mı?

-Eğer trafik kazalarının çoğu evden çıktıktan 5 km sonra oluyorsa, insanlar neden 10 km öteye taşınmazlar?

-Eğer dünya bir sahneyse, seyirciler nerede oturuyor?

-Eğer polis bir mim sanatçısını tutuklarsa, ona da susma hakkını kullanabileceğini söylerler mi?

-Eğer onları avlayamıyorsak bir turist mevsiminden nasıl sözedilebilir?

-Eğer bir uçağın karakutusuna bir kazada hiçbirşey olmuyorsa, tüm uçak neden bu maddeden yapılmaz?

-Eğer insanlar maymunlardan geldilerse, neden hala maymunlar var?

-Sivil savaş nasıl mümkün olabilir?

-Eğer bir adam bir ormanın ortasında tek başına konuşuyorsa söylediklerinin yanlış olduğundan sözedilebilir mi?

 

 Bunların cevabı imkansız sorularmış... ben bu sorulara hiç üşenmeden haftaya cevap vereceğim.

Kalın sağlıcakla…..

...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum