Vay yavrum vay! SÜ'de daire başkanının oğluna kıyak geçiş!

Vay yavrum vay! SÜ'de daire başkanının oğluna kıyak geçiş!

Selçuk Üniversitesi Personel Daire Başkanı Nurettin Yılmaz'ın oğlu Ahmet Yılmaz'ın duyanlara "vay yavrum vay!" dedirten bir yöntemle yatay geçiş yaptırılarak mezun edildiği ve işe yerleştirildiği öğrenildi

 

Selçuk Üniversitesi Personel Daire Başkanı Nurettin Yılmaz'ın oğlu Ahmet Yılmaz’ın, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden Selçuk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’na “usulsüz” olarak yatay geçiş yaptırıldığı, bununla da kalınmayıp yönetmeliğe aykırı olarak 1,5 yılda tüm dersleri aldırılarak mezun edildiği ve hemen akabinde de SÜ Tıp Fakültesinde işe başlatıldığı iddia edildi. İddiaya göre; SÜ Personel Daire Başkanı Nurettin Yılmaz’ın Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümünde okuyan oğlu Ahmet Yılmaz, 20 Ocak 2015 tarihinde SHMYO Fizyoterapi bölümüne yatay geçiş için dilekçe ile başvurdu. Başvurusu kabul edilen Ahmet Yılmaz'ın 13 Şubat 2015 tarihinde okula kaydı yapıldı.

EK MADDE 1’E AYKIRI ŞEKİLDE İŞLEM YAPILDI

İddiaya göre; Yükseköğretim kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin “Ek Madde 1”uyarınca yapılacak yatay geçiş işlemlerinde güz ve bahar dönemi için yükseköğretim kurumları tarafından yürütülecek işlemlere ilişkin usul ve esasların belirlendiği 08.01.2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan kararın 2. maddesinde, “Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerektiğine, (Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrencinin merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanının geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecektir.)” denildiği halde Ahmet Yılmaz’ın yatay geçiş işlemleri bu maddeye aykırı olarak yapıldı. TM-1 puan türünde 246,9 puanla SÜ Turizm Fakültesi’ne yerleşen Ahmet Yılmaz, o tarihte YGS-2 puan türünde 394,7 taban puanıyla öğrenci alan SHMYO’ya yatay geçiş yaptırıldı. Oysa Ek Madde 1’e göre; Ahmet Yılmaz’ın yatay geçiş işleminin yapılabilmesi için üniversiteye kayıt olduğu yıldaki puan türünün YGS-2 olması ve puanının da SHMYO’nun taban puan olan 394,7’ye eşit veya daha yüksek olması gerekiyordu.

 

1,5 YILDA BİTİRDİ, SÜ TIP’A YERLEŞTİ

Ahmet Yılmaz ile ilgili iddialar bununla da sınırlı değil. İddialara göre, SÜ SHMYO’da yönetmeliğe aykırı şekilde dersler aldırılan Ahmet Yılmaz, 1.5 yılda mezun oldu. Mezun olur olmaz da Selçuk Tıp Fakültesinde Fizyoterapist olarak göreve başladı. İddialarla ilgili dikkat çeken bir başka ayrıntı da Ahmet Yılmaz’ın personel daire başkanı babası Nurettin Yılmaz’ın, yatay geçişin yapıldığı dönemde SHMYO Müdürü olan halen KTO Karatay Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Birol Özkalp’le üniversite camiası tarafından bilinen yakın dostluk ilişkisi.

 

CİDDİ İDDİALAR KARŞISINDA ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ NE YAPACAK?

Ek Madde-1’e göre yatay geçişte baz alınması gereken ilk ve en önemli kriter “puan türü” ve “taban puan” olması gerekirken, yönetim kurulu ve komisyon kararlarında diğer başvurular için taban puanların dikkate alındığı göz önünde bulundurulduğunda, Ahmet Yılmaz’ın yatay geçiş işleminin “usulsüzlük” boyutunda olması dikkat çekiyor.

 “Hata ile olmuş” “Sehven olmuş” gibi mazeretlerle geçiştirilemeyecek kadar ciddi iddialar karşısında üniversite yönetiminin nasıl bir işlem yapacağı ve nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.

Kamuoyu; yatay geçiş müracaatının incelenmesinde ve kabulünde imzası bulunan dönemin okul müdürü Doç. Dr. Birol Özkalp ve Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kul başta olmak üzere, Arş. Görevlisi Şenay Demir, Yrd. Doç. Dr. Fatih Sevgi, Prof. Dr. Hulagü Barışkaner, Prof. Dr. İlknur Uysal, Öğr. Görevlisi Battal Çelik, Raportör Musa Yalçın, öğrenci Ahmet Yılmaz ve babası Nurettin Yılmaz hakkında bir işlem yapılacak mı, savcılığa suç duyurusunda bulunulacak mı, Ahmet Yılmaz’ın diploması iptal edilip görevine son verilecek mi? sorularına cevap bekliyor. M. Mustafa Özdemir-Memleket

Etiketler :