Uzmandan hayati uyarı: Yakarca sineği ölüm saçıyor

Uzmandan hayati uyarı: Yakarca sineği ölüm saçıyor

Yaz sıcaklarının etkisini artırdığı Manisa’da, halk sağlığını tehdit eden "Yakarca" sineklerine karşı uzmanlardan uyarı geldi. Leishmania paraziti taşıyan sinekler, ölümcül hastalıklara yol açabiliyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte "Yakarca" adlı sinek türünün çoğaldığını ve bu sineklerin taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle ölümcül hastalıkların ortaya çıkabileceğini belirtti.

Şark çıbanı ve sistemik form ölüm riski taşıyor

Prof. Dr. Özbilgin, Leishmania parazitinin iki tür hastalığa yol açtığını ifade etti. Bunlardan birinin halk arasında Şark Çıbanı olarak bilinen deri formu, diğerinin ise karaciğer ve dalağa kadar ilerleyen sistemik form olduğunu söyleyen Özbilgin, sistemik formun ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Her yıl 60 bin kişi hayatını kaybediyor

Dünya genelinde yılda yaklaşık 2,5 milyon insanın Leishmania nedeniyle hastalandığını, 60 bin kişinin ise hayatını kaybettiğini belirten Özbilgin, hastalığın küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunun altını çizdi.

Uzmandan hayati uyarı: Yakarca sineği ölüm saçıyor

İklim değişikliği yayılma alanını genişletiyor

Küresel ısınma ve iklim değişikliği faktörlerinin sineklerin yaşam alanlarını genişlettiğine dikkat çeken Özbilgin, “Yakarcalar sıcak havalarda çoğalıyor. Manisa’da mikro klima etkisiyle tropikal iklim şartları yaşanıyor. Bu durum da hastalık taşıyan sineklerin çoğalmasını kolaylaştırıyor” dedi.

Beş tür Leishmania MCBÜ'de teşhis edilebiliyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Parazitoloji Laboratuvarı'nda, dünyada görülen beş farklı Leishmania türünün tamamının teşhis edilebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Özbilgin, “Bu imkan Türkiye’de sadece birkaç merkezde var. Doğru tanı sayesinde tedavi süreci hızla başlatılıyor” ifadelerini kullandı.

Yaralar geç iyileşiyor, çocuklar daha fazla risk altında

Hastalığın belirgin belirtisinin, yaklaşık bir ay sonra çıkan ve geç iyileşen yaralar olduğunu söyleyen Özbilgin, “Bu yaralar bazen 6 ay ile 1 yıl arasında iyileşiyor. Çocuklarda kilo kaybı, kansızlık ve organ büyümesi gibi ciddi etkiler görülebilir” diye konuştu.

Uzmandan hayati uyarı: Yakarca sineği ölüm saçıyor

Korunma yöntemleri açıklandı

Vatandaşlara korunma yöntemlerini de aktaran Özbilgin, şu uyarılarda bulundu:

  • Cibinlik kullanın,

  • Açık alanları kapatan giysiler tercih edin,

  • Çöplüklerin ilaçlanmasına dikkat edin,

  • Yaz aylarında çıban benzeri yaralar varsa mutlaka hekime başvurun.

Ayrıca, çevrede benzer yaralara sahip başka bireylerin bulunmasının hastalığın bulaşıcılığı açısından önemli bir gösterge olduğuna dikkat çekti.

Köpekler için deltamethrin tasma önerisi

Evcil hayvanların da hastalığın taşıyıcısı olabileceğini ifade eden Özbilgin, köpeklere deltamethrin içeren tasmaların takılmasını önerdi. Bu tasmaların sinekleri uzak tuttuğunu belirten Özbilgin, “Bu sayede hem hayvanlar hem insanlar korunmuş olur” dedi.

Sağlık Bakanlığı süreci yakından izliyor

Tanı konulan tüm vakaların Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi altına alındığını ve tedavi sonrası hastaların düzenli olarak takip edildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Özbilgin, vatandaşların bilinçli hareket etmesinin hastalıkla mücadelede en büyük silah olduğunu vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.