Ülkelerine dönen sığınmacılar, Bab'ı kalkındıracak

Ülkelerine dönen sığınmacılar, Bab'ı kalkındıracak

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Bab, güvenli bölgeler arayan Suriyeliler ile vatan özlemi çeken Türkiye'deki sığınmacıların buluşma noktası oldu- İstanbul, Ankara ve Gaziantep gibi illerden ülkelerine dönerek Bab'a yerle

HALEP (AA) - KEREM KOCALAR - Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, terör örgütü DEAŞ'tan temizlendikten sonra mülteci ve sığınmacılara kucak açan Halep'in Bab ilçesinde, Türkiye'den dönen Suriyeliler de iş yerleri açmaya başladı.

Yaklaşık 3 yıl terör örgütü DEAŞ kontrolünde kaldıktan sonra 7 ay kadar süren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO) yaklaşık 20 gün önce özgürleştirilen Bab'da, hayatın normalleşmesi için yoğun çalışma yürütülüyor.

Bir yandan terörün bıraktığı enkazı temizlemeye çalışan Bab halkı, diğer taraftan da bir zamanlar bölgenin en önemli ticaret merkezi olan ilçeyi hareketlendirmek için uğraş veriyor.

Özgürleştirildikten sonra her geçen gün yeni iş yerlerinin açıldığı ilçeye, Bab'ın yerlilerinin yanı sıra, ülkelerinde mülteci durumuna gelenler ile vatan hasretine dayanamayarak Türkiye'den Suriye'ye geçen sığınmacılar da dönüyor.

Manav, kasap, lokanta, oto ve motosiklet tamircisi, tüpçü, elektronikçi ve tatlıcı gibi birçok iş yerinin açıldığı Bab'ın hareketlenmesiyle, geçmişte 15-20 bine kadar düşen, şimdilerde ise 80 bine ulaşan nüfusun daha da artması bekleniyor.

İlçe merkezinde tatlıcı dükkanı açan Ali Süleyman, yaklaşık 4 yıl önce terör örgütü DEAŞ'ın Bab yakınlarına gelmesiyle ev ve iş yerlerini bırakıp Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Bu süre içerisinde İstanbul'da kaldığını ve çeşitli tatlıcı dükkanlarında çalıştığını anlatan Süleyman, "Uzun zamandır doğup büyüdüğüm toprakları çok özlüyordum. Bab'ın özgürlüğünü duyunca ailemi de alıp yeniden buralara gelmeye karar verdik. Yaklaşık 10 gün önce Bab'a geldik. Şükürler olsun bizim evimiz sağlamdı. Ailemi eve yerleştirdikten sonra yine bildiğim işi yapmak istedim ve tatlıcı dükkanı açtım. Allah'a çok şükür işlerimiz de iyi. Her şey Bab'da zamanla daha iyi olacak." diye konuştu.

İlçede tüp satan Ali Osman ise Ankara'dan yaklaşık 1 hafta önce Bab'a geldiğini kaydederek, "Türkiye çok güzel ama vatan başka bir şey. O yüzden Bab'a geldik. Buradan ayrılırken bıraktığım tüpleri evin deposundan çıkarıp yeniden iş yeri açtım. Allah'a çok şükür şimdilik işlerimiz yerinde. Türkiye'nin bugüne kadar bize verdikleri her şey için çok minnettarız." dedi.

- "Şimdi hayat daha güzel"

Kebapçı Abdulkerim Tedfi, DEAŞ kontrolündeyken Bab'dan ayrılmasa da örgütün zulüm ve baskıları yüzünden pek çok sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

Yaklaşık 10 yıldır açık olan kebapçı dükkanını çocukları ve kardeşiyle çalıştırdıklarını belirten Tedfi, terör örgütü DEAŞ kontrolündeyken de iş yerlerini açtıklarını ancak örgüt mensuplarının kime yemek satıp satmayacaklarına kadar birçok konuda kendilerine müdahalede bulunduğunu söyledi.

Bab'ın özgürlüğe kavuşmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Tedfi, "DEAŞ mensupları zaman zaman bizim iş yerimizden yemek yerlerdi ama bazen ödememizi bile yapmazlardı. O günleri unutmak istiyoruz. İnşallah daha iyi şeyler de olacak. Şimdi hayat daha güzel. Zamanla Bab da eski güzelliğine kavuşacak. Türkiye, Cerablus'ta olduğu gibi bize de çok yardım yapacakmış. Allah Türkiye'deki kardeşlerimizden razı olsun." diye konuştu.

Terör örgütü DEAŞ kontrolündeyken kapısına kilit vurulan berber dükkanları da "özgürleşerek" Bab'da yeniden hizmet vermeye başladı. İlçe genelinde sayıları 5'e ulaşan berberlerin iş yoğunluğu da dikkati çekiyor.

Berberlik yapan Cemal Rezzuk, terör örgütünün kontrolündeyken iş yerini kapatmak zorunda kaldığını ifade etti.

Terör unsurlarının tıraş konusunda ciddi kısıtlamalar getirdiğini belirten Rezzuk, "Saçlarımızı kesmemiz yasaktı, yüzümüze jilet vurmak da yasaktı. Sadece kendilerinin kontrolünde sakallarımızı düzeltebiliyorduk ama şimdi her şey gibi tıraşta da değişiklik oldu. Artık isteyen saçına istediği şekilde şekil veriyor, sakallarını istediği uzunlukta bırakıp jiletle de tıraş olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Berber dükkanının müşterilerinden Halid Hassun ise gençlik yıllarından beri sakal bırakmayı sevmediğini ancak DEAŞ'ın zulmü yüzünden 3 yıl boyunca uzun sakalla kesmek zorunda kaldığını söyledi.

Özgürleşen Bab'da sakal tıraşı olabildiğini için mutlu olduğunu dile getiren Hassun, sakallardan kurtulduğu için aynaya rahatça bakabildiğini kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :