"Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi"

"Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi"

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İçöz:- "(Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ilişkin) Emeklilik şirketini işverenler seçecek ve buraya çalışanlarını otomatik olarak kaydedecekler"- "Hangi işverenlerin ne zaman kapsama alınacağı Ba

İSTANBUL (AA) - Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uluç İçöz, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılıma ilişkin, "Emeklilik şirketini işverenler seçecek ve buraya çalışanlarını otomatik olarak kaydedecekler. Hangi işverenlerin ne zaman kapsama alınacağı Bakanlar Kurulu kararında net bir şekilde ortaya çıkacak." dedi.

Bireysel emeklilik konusunda sorumluluğu ve faaliyeti bulunan sigortacılık sektörü paydaşları "Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi"nde düzenlenen "Bireysel Emeklilik: Geleceğe Yatırım" panelinde BES'e ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Panelde konuşan İçöz, otomatik katılıma nüfusun yaşlanması sebebiyle ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İçöz, "Şu anda 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 8,2 iken, 2050'de bu oran yüzde 21'e çıkacak. Dolayısıyla tasarrufları artırmamız gerekli. BES'te şimdi başlayan birikimler 40-50 yıl sonra emeklilikte insanlarımızın refahını artıracak seviyeye gelecek." dedi.

4632 sayılı Bireysel emeklilik Kanunu'na otomatik katılıma ilişkin bir madde eklendiğini anlatan İçöz, sigorta şirketlerinin merak ettiği konulara değinerek, "Emeklilik branşında ruhsatı olan tüm emeklilik şirketleri oto-katılım planları sunabilecek. Burada herhangi bir ayrımımız yok şu aşamada. Emeklilik şirketini işverenler seçecek ve buraya çalışanlarını otomatik olarak kaydedecekler. Hangi işverenlerin ne zaman kapsama alınacağı Bakanlar Kurulu kararında net bir şekilde ortaya çıkacak." bilgilerini verdi.

- "Birikimlerinizi maaş olarak almak isterseniz yüzde 5 ekstra katkı yapılacak"

Türkiye'deki BES uygulamasının diğer ülkelerden işveren katkısı olmaması yönünden ayrıştığını aktaran İçöz, şöyle konuştu:

"Bizde yalnızca çalışan katkısı var. Çalışan otomatik katılımla 2 ay içerisinde sisteme girdikten sonra cayma hakkını elde eder. Fon tercihi çalışana ait. Emeklilik şirketinin seçimi işverene ait fakat fon tercihi çalışana ait olacak. Yine çalışan cayma hakkını kullanmadı diyelim, iki aylık sürede herhangi bir şekilde istek belirtmedi, ondan sonra da birikimlerini alıp sistemden ayrılabilecek. Dolayısıyla son derece esnek bir sistem. Devlet teşvikleri çok ciddi oranda BES'ten farklılaşmamakla birlikte BES'tekine ek devlet teşvikleri mevcut. Yüzde 25 oranındaki devlet katkısı burada da aynı BES'teki gibi mevcut. Bir de cayma hakkını kullanmayan katılımcılara bin lira hoşgeldin bonusu, ek devlet katkısı dediğimiz bir ilave sunulacak. Sistemden emekli oldunuz diyelim, emekli olduktan sonra da eğer birikimlerinizi maaş olarak almak isterseniz yüzde 5 ekstra devlet katkısı yapılacak."

İşverenlerin çalışanları otomatik olarak sisteme kaydetmesini istediklerini söyleyen İçöz, katkı paylarının düzenli ödemesi ricasında bulundu.

İçöz işverenlerin ödeyeceği tutarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Burada katkı payı neye göre belirlenecek? Çalışanın prime esas kazancının yüzde 3'ü. Fakat diğer konular yine BES'teki gibi devam edecek. Emeklilik şirketine geldikten sonra bunlar bireysel hesaplarda yine Takasbank tarafından saklanan bireysel emeklilik hesaplarında tutulacak. Burada sunulan yatırım seçeneklerinde bir kısıtlamamız olacak. Bir tane standart fon yatırım seçeneği olacak, 3 veya 4 tane de diğer yatırım seçenekleri sunuluyor olacak. Bunun detaylarını zaten yönetmelikle düzenlenecek."

İki aylık cayma dönemi içerisinde işveren tarafından çalışanın tercihine başvurulacağını anlatan İçöz, çalışan özel bir tercihte bulunmazsa standart fona alınacağını, burada da faiz içeren ve faiz bulundurmayan iki seçeneğin bulunduğunu kaydetti.

- "BES artık rüşdünü ispat etmiş demektir"

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Eredenk Kurdaş ise BES'e otomatik katılımın sonuçlarının merak edildiğini belirterek, "Hep olumlu tarafa bakarak beklentilerimizi şekillendiriyoruz. 2002'den beri sektörde olan biri olarak şunu diyebilirim ki 10 yılda 10 milyar dolar toplayacağız diyordum ama buna kendim açıkçası inanmıyordum. Ancak katılımcı sayısı 6,5 milyon kişiye, toplanan fon yaklaşık 60 milyar liraya ulaştı. Bu kadar katılımcı sisteme girdiyse BES artık rüşdünü ispat etmiş demektir." yorumunu yaptı.

Ev kadınları ve serbest meslek sahiplerinin BES'e zorunlu katılıma dahil edilemediğini anlatan Kurdaş, tasarruf oranını artıracak otomatik katılımın sürdürülebilir kalkınma için kayda değer bir adım olduğunu söyledi.

Panelde, Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, İş Portföy Yönetimi Genel Müdürü Tevfik Eraslan, Garanti Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Cemal Onaran ve Yapı Kredi Portföy Yönetimi Emeklilik Fonları Genel Müdür Yardımcısı Murat Öner de BES'e ve sektöre ilişkin görüşlerini paylaştı.

Kongreyi koordine eden Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, kapanış konuşmasını yaptı. Koç, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Diğer yandan, iki gün süren onlarca panel ve eğitim programını kapsayan etkinliğin kapanış töreninde TSPB'nin düzenlediği "Kamera Elinde Geleceğin Cebinde Kısa Film Yarışması" kazananlarına ödülleri verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :