Türkiye savunma sanayisinde teknolojik üstünlük peşinde

Türkiye savunma sanayisinde teknolojik üstünlük peşinde

Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) geleceğin muharebe ortamına hazırlayacak savunma ve güvenlik teknolojilerinde yetkinlik kazanmaya yönelik faaliyetlerde geçen yıl önemli çalışmalar gerçekleştirildi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen projelerde geçen yıl teknolojik üstünlük kazandıracak platform ve sistemlerin yurt içinde geliştirilmesine ağırlık verildi.

Buna göre, Modern Tank (ALTAY) Projesi kapsamında prototip üretimleri tamamlandı, sistem kalifikasyon süreci ise devam ediyor. Sistem kalifikasyon ve kabul testlerinin ekim ayında kadar tamamlanması hedefleniyor.

ATAK Projesi kapsamında 2 Erken Duhul ve 1 ATAK Faz-1 helikopterinin seri üretim faaliyetleri tamamlandı ve kabulleri yapıldı. ATAK Projesi kapsamında Malzeme Hazır Bulunuşluk Hizmeti ile yedek parça, yer destek teçhizatları ve bazı altyapı ihtiyaç kalemlerinin tedariki gerçekleştirildi.

Özgün Helikopter Programı kapsamında Sistem İsterleri Gözden Geçirme ve Ön Tasarım Gözden Geçirme faaliyetleri başarıyla tamamlandı.

Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında sözleşme görüşmeleri tamamlandı, ana yüklenicilik, ana alt yüklenicilik ve alt yüklenicilik sözleşmeleri imzalandı. Helikopterin Türkiye’de lisans altında üretimi ve sözleşme kapsamındaki diğer kalemlere ilişkin faaliyetler devam ediyor.

HÜRKUŞ-A Projesi kapsamında, ilk uçak ve ikinci uçağa yönelik sorti ve havada kalış süreleri test edildi. Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı sertifikasyonuna yönelik olarak testleri devam ediyor. Yorulma uçağı tasarım ve üretim faaliyetleri ise tamamlandı.

Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı Projesi kapsamında, yurt içinde "Lite Head Up Display" teknolojisinin kazanılması ve aviyonik sistemlerinin geliştirilmesi çalışmalarına devam edildi. Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının yakın hava destek harekat görevlerini karşılayacak olan silahlı HÜRKUŞ-C modelinin kavramsal tasarım çalışmaları HÜRKUŞ-B Sözleşmesi kapsamında gerçekleştirilecek.

Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi Projesi kapsamında ön tasarım aşaması faaliyetlerine devam edildi. Ön tasarım sözleşmesinin ana yüklenici Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile sözleşme çalışmaları sürdürüldü. Bu çerçevede projeye destek verecek yabancı işbirliği firması seçimine yönelik değerlendirme süreci tamamlandı ve görüşülecek firma belirlendi. Motor ve konfigürasyon seçim çalışmaları ve sözleşme görüşmeleri devam ediyor.

Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli Uçak Projesi kapsamında Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK ve SSM arasındaki üçlü protokol hazırlandı.

- İHA Projeleri

Özgün TİHA (MALE) Geliştirme Programı (ANKA Geliştirme) kapsamında tasarım olgunluğunun ve yetkinliğin artırılması için ilave test uçuş faaliyetleri yürütüldü. Blok B konfigürasyonu kapsamında insanlı ve insansız hava platformlarında kullanılabilen, yüksek çözünürlüklü yeryüzü görüntüleme ve hareketli hedef tespiti amaçlı Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) entegrasyon çalışmalarına devam edildi.

ANKA-S Projesi kapsamında sistem gereksinimleri gözden geçirme, ön tasarım gözden geçirme ve kritik tasarım gözden geçirme safhaları sonuçlandırıldı.

Taktik İHA (Pist) Geliştirme Projesi kapsamında 1. ve 2. Taktik İHA Sistemi kabul testleri tamamlandı. Taktik İHA sistemine yönelik eğitimler gerçekleştirildi. Taktik İHA sistemlerinin kurulum ve entegrasyon faaliyetleri tamamlanarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındı.

Taktik İHA (Katapult/Paraşüt) Geliştirme Projesi kapsamında bugüne kadar 2 hava aracının üretimi tamamlandı, 4'ünün üretimi devam ediyor.

- Füze sistemleri

Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesi (HİSAR-A) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi (HİSAR-O) projeleri kapsamında sistem tasarım aşamasının tamamlanmasıyla alt sistem geliştirme ve test faaliyetleri yürütüldü. HİSAR-A Projesi'ne ait Balistik Test Füzesi-2 ve Kontrol Test Füzesi-1 atışları başarıyla test edildi.

Milli (Modern) Piyade Tüfeği Projesi kapsamında, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ve Kalekalıp Makina ve Kalıp Sanayi AŞ ile MPT-76 üretimine ilişkin seri üretim sözleşmeleri imzalandı.

Füze Sistemleri Test Alanı Projesi kapsamında atış sahası altyapısının iyileştirilmesi faaliyetleri gerçekleştirildi.

Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında öncelikli olarak ALTAY Tankı için güç grubu geliştirilmesi ve burada kazanılan yetenek ile ilerleyen süreçte TSK envanterinde yer alan diğer platformlar için ihtiyaç duyulacak güç gruplarının da yurt dışına olan bağımlılığın asgari seviyeye indirilmesine yönelik olarak TÜMOSAN ile sözleşme imzalandı.

Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçta paletli konfigürasyonda ihtiyaç duyulan güç grubunun milli olarak tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu amacıyla Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) yayımlandı.

Turboşaft Motor Geliştirme Projesi kapsamında teklif değerlendirme çalışmalarına devam edildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen Hava Savunma Harbi Fırkateyni TF 2000 platformlarının ana sensörü olması planlanan radar sistemlerinin özgün olarak yurt içinde üretilmesine yönelik projede kritik tasarım safhası tamamlandı. Sistem gelişim ve üretim safhası faaliyetleri sürdürüldü.

Uzay Sistemleri Entegrasyon Montaj ve Test (USET) Projesi kapsamında Akustik Test Sistemi ve Titreşim Test Sistemi'nin kabulü tamamlandı. Fırlatıcı çevresel testleri kapsamında GÖKTÜRK-1 Uydusu'nun akustik ve titreşim testleri sonuçlandırıldı.

Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi sözleşmesi kapsamında detay tasarım onaylandı, prototip geliştirme ve üretim aşaması devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :