"Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacmi yüzde 771 arttı"

"Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacmi yüzde 771 arttı"

TİM Başkan Vekili Çıkrıkçıoğlu:- "Türkiye ile Filistin arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile toplam ticaret hacmimiz 2005-2015 yılları arasında yüzde 771 oranında arttı"- Filistin eski Ekonomi Bakanı Sinokrot:- "Filistin'de gerek özel sektör ge

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde Türkiye ile Filistin arasındaki toplam ticaret hacminin 2005-2015 döneminde yüzde 771 oranında arttığını söyledi.

Türk ve Filistinli iş adamlarının bir araya geldiği Türk-Filistin İş Forumu TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleşti.

Etkinlikte konuşan Çıkrıkçıoğlu, kendilerinde Filistinli kardeşlerinin yerlerinin her zaman ayrı olduğunu kaydederek, iki ülke olarak birbirlerinin sevinçleri ile sevindiklerini, üzüntüleri ile hüzünlenlendiklerini aktardı.

Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Filistin'in her zaman yanında olacağını dile getiren Çıkrıkçıoğlu, "Dış ticaretin Filistin GSMH'sinde yüzde 83 gibi önemli bir paya sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ticaret kanallarının serbestleştirilmesi kritik önem arz etmektedir" diye konuştu.

Çıkrıkçıoğlu, özellikle ikili ticarette İsrail gümrüklerinin kullanılması nedeniyle bazı engellerle karşılaştıklarını kaydederek, gümrüklerde İsrail tarafına ödenen ekstra ücretlerin ihracat maliyetini artırdığını bildirdi.

TİM meclisi olarak bu engellerin kaldırılmasından yana olduklarını dile getiren Çıkrıkçıoğlu, iki ülke arasında 2004'te imzalanan ve 2005'te yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'na değindi.



- "İhracatımız 9 kat arttı"



Çıkrıkçıoğlu, "Serbest Ticaret Anlaşması ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin hukuki altyapıya oturtulmasıyla toplam ticaret hacmimiz 2005 ile 2015 yılı arasında yüzde 771 oranında arttı. 2004 yılında 9,4 milyon dolar olan Filistin'e ihracatımız 9 kat artarak 82,2 milyon dolara ulaştı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Filistin'in ithalatında İsrail, Ürdün ve İtalya'nın ardından dördüncü sırada yer aldığına değinen Çıkrıkçıoğlu, "Ancak İsrail'in Türk mallarını Türkiye'den aldıktan sonra tekrar Filistin'e sattığını düşündüğümüzde Türkiye'nin Filistin'in ithalatında ikinci sırada yer aldığını biliyoruz" dedi.

Çıkrıkçıoğlu, çifte vergilerin önlenmesi anlaşmalarının imzalanmasının ikili ekonomik ilişkiler açısından önemli olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"TİM Meclisi ve 63 bin ihracatçının temsilcisi olarak Filistin ile ticaret ve yatırımların gelişmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Serbest Ticaret Anlaşması yatırımları artırıyor. Aynı durum Mısır'da oldu. Mısır ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma sonrasında Türk yatırımcıların bu ülkeye yaptıkları yatırım 3 milyar doların üzerine çıktı. TOBB ve diğer kuruşlarla birlikte ülke olarak Filistin'in yanındayız. Mayıs ayı içerisinde bir ticaret ve yatırım heyeti ile Filistin'e ziyaret yapmayı planlıyoruz."



- Sinokrot: "Her alanda Türkiye'yi örnek alıyoruz"



Filistin eski Ekonomi Bakanı Mazen Sinokrot, Serbest Ticaret Anlaşması'nı hayata geçiren devlet yetkililerinden birisi olduğunu için mutluluk duyduğunu belirterek, ilişkilerin her geçen gün gelişmesini istediklerini söyledi.

Sinokrot, "Filistin'de gerek özel sektör gerekse devlet kanalı olarak sağlık, eğitim, turizm, hizmet ve tüm sektörlerde Türkiye'nin ekonomisini örnek alıyoruz. Bizim için en güzeli Türkiye örneğidir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin İsrail ve Çin'in ardından Filistin'in üçüncü ticari ortağı olduğu bilgisini veren Sinokrot, "İsrail gümrükleri elinde tutması nedeniyle birinci sıraya yerleşti. Bizim halihazırda Filistin özel sektörü ve devlet daireleri olarak Türkiye ile stratejik ekonomik ortaklığa ihtiyacımız var" diye konuştu.




- "Kalkınmak istiyorsak Türkiye'yi örnek almalıyız"



Sinokrot, bu ifadeleri Türkiye'de bulunduğundan değil gerçek iradeleri bu yönde olduğu için söylediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kalkınmak ve vatandaşlarımızın ihtiyacına cevap vermek istiyorsak Türkiye ile el ele verip çalışmamız ve Türkiye'nin ekonomik tecrübelerinden yararlanmamız gerekiyor. Halihazırda tüm sahalarda ve tüm sektörlerde işbirliği potansiyelimiz var. Filistin tarım, turizm, sanayi ve yenilenebilir enerji alanında büyük yatırım imkanları barındırmaktadır. Teknolojiye, makineye, araç-gerece, tecrübeye ihtiyacımız var. Bütün bunlar kardeş ülke Türkiye'de fazlasıyla bulunmakta. Filistin olarak 5,5 milyar dolardan fazla İsrail üzerinden ithalat yapıyoruz. Karşılıklı kurulabilecek iş birliklerinin başarısını garanti görüyoruz. İki kardeş halkı birbirine bağlayan, inanç, tarih ve kültür birlikteliği var, omuz omuzayız. Kurulacak işbirliklerinde başarı garantidir."

Sinokrot, son dönemde Filistin'de yetiştirdikleri hurmaları artık Türkiye'ye ihraç etmeye başladıklarını belirterek, Türkiye'nin İsrail'den hurma almadığını, başkalarına yapmadığı, Filistin'e özel bir uygulamayı hayata geçirdiğini, Filistin'den Türkiye'ye gelen hurmalardan vergi alınmadığını söyledi.



- Büyükelçi Mustafa: "Filistin yatırımlarında zarar etmezsiniz"



Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faid Mustafa, Türkiye'nin başından bu yana Filistinlilerin hakkını savunduğunu ve onların yanında olduğunu belirterek, kendilerinin de Türkiye'yi her zaman "kardeş" ülke olarak gördüklerini anlattı.

Filistin topraklarında yapılacak hiçbir yatırımda zarar edilmeyeceğini dile getiren Mustafa, "Çünkü o topraklar kutsaldır. Bu kutsal kitaplarda da belirtilmiştir. İki ülke arasındaki ticaret hacminin çok daha yukarılara çıkabileceği kanaatindeyim" dedi.

Mustafa, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kararıyla son zamanlarda hac ve umreye gidenlerin önce Kudüs'e de uğrayabildiğini ifade ederek, Kudüs'ü ziyaret edenlerin sayısının hızla arttığını bildirdi.

Bunun çok önemli olduğunu dile getiren Mustafa, "Burada isteğimiz Kudüs'e ziyarette bulunanların Türk ve Filistin şirketlerini tercih etmesi. İş adamlarının, yatırımcıların karşılaştığı problemleri çözmek için hazırız. Ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde özel sektörün önemi çok fazladır" diye konuştu.



- Kerim: "Filistin'e verdiği sözü sadece Türkiye tuttu"



Filistin-Türk İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim, konsey olarak iki ülkedeki iş adamlarını bir araya getirmek için güzel çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın serbest ticaret, gümrük ve bütün ekonomik anlaşmalarla bizzat ilgilendiği bilgisini verdi.

Filistinlilerin tüm zorluklara rağmen hayatı mutlu bir şekilde geçirmeye çalıştığını dile getiren Kerim, bölgede okuma-yazma oranının çok yüksek olduğunu aktardı.

Kerim, Filistin'e yardım sözü veren devletler arasında sadece Türkiye'nin sözünü yerine getirdiğini kaydederek, son 10 yılda Türkiye'den Filistin'e 400 milyon dolarlık insani yardım yapıldığını bildirdi.

Türkiye'nin Filistin'e resmi ihracat rakamının 80-90 milyon dolar arası olduğuna değinen Kerim, "Ancak mallar İsrail üzerinden gidiyor. İsrail'den aldığımız mallar Türk malı. Ben Türkiye'nin ihracatının 400 milyon dolardan fazla olduğunu düşünüyorum" dedi.

Filistin İş Adamları Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Osama Amro da Filistin halkı olarak piyasalarında ihtiyaç duyulan gıda ve sanayi başta olmak üzere tüm alanlarda Türk ürünlerini görmek istediklerini belirterek, "Gerçekten kalite bakımından da son derece üst seviyede, dünyada kabul görmüş ürünleriniz bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :