"Türkiye güneş enerjisindeki hedeflerine 2023'ten önce ulaşabilir"

"Türkiye güneş enerjisindeki hedeflerine 2023'ten önce ulaşabilir"

Küresel Güneş Enerjisi Konseyi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Douglas:- "Türkiye güneş enerjisinde 2023'e kadar 5 gigavata ulaşma hedefini rahatlıkla aşabilir. Analizlerimiz, 2020 yılına kadar Türkiye'nin asgari 8 gigavat güneş enerjisi kapasitesine ulaşa

İSTANBUL (AA) - ZEYNEP DUYAR CANLI - Küresel Güneş Enerjisi Konseyi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bruce Douglas, Türkiye'nin güneş enerjisinde 2023'e kadar 5 gigavata ulaşma hedefini rahatlıkla aşabileceğini belirterek, "Analizlerimiz, 2020 yılına kadar Türkiye'nin asgari 8 gigavat güneş enerjisi kapasitesine ulaşabileceğini gösteriyor." ifadesini kullandı.

Türkiye güneş enerjisi sektörüne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Douglas, Türkiye'nin güneş enerjisinde potansiyelinin yüksek olduğunu ve bu enerjiyi verimli kullanabilecek kadar geniş kara sahasının bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023'e kadar kurulu kapasitesinin yüzde 30'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedeflediğini hatırlatan Douglas, "Türkiye, hidroelektrik kapasitesine 34 gigavat, rüzgar enerjisine 20 gigavat, güneş enerjisine 5 gigavat, jeotermal ve biyokütle kurulu gücüne de 1 gigavat eklemeyi hedefliyor. Bu hedeflere ulaşmak için su kaynaklarından elde edilmeyen (non-hydro) yenilenebilir enerji üretiminin, 10 yıldan kısa sürede 7 kat artırılması gerekiyor." dedi.

Türkiye'nin 2023'e kadar güneş enerjisi kapasitesini 5 gigavat artırma hedefini kolayca aşabileceğini belirten Douglas, "Analizlerimiz, 2020 yılına kadar Türkiye'nin asgari 8 gigavat güneş enerjisi kapasitesine ulaşabileceğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Douglas, bu alanda Almanya, İngiltere, ABD ve Çin gibi ülkelerin çalışmalarının örnek oluşturduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin kararlı davranması ve destekleyici siyasi düzenlemeleri devreye alması durumunda, yıllık 2 gigavattan fazla güneş enerjisi kurulumunu kolayca gerçekleştirebileceğini dile getirdi.

- 21. yüzyılda egemen kaynak güneş olacak

Dünya genelinde fosil yakıtlardan, yenilenebilir enerjiye geçişin başladığını aktaran Douglas, "Güneş enerjisi düşük fiyatı, esnekliği, hızlı inşası, sürdürülebilirliği ve temiz enerji kaynağı olması dolayısıyla 21. yüzyılda en egemen kaynak olacak." ifadesini kullandı.

Douglas, güneş enerjisinin yerel iş imkanı sağlaması açısından da dikkate değer bir ekonomik faktör olduğunu dile getirerek, sektörde dünya genelinde 2,6 milyon kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Karbondioksit salınımını azaltmada yeşil enerji kullanımının artırılması gerektiğini vurgulayan Douglas, enerji üretimine olan ihtiyacı düşürmek için de enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin önemli olduğunu belirtti.

Küresel Güneş Enerjisi Konseyi Birliği, geçen yıl Paris'te düzenlenen "COP21 İklim Değişikliği Konferansı'nda" kuruldu. Dünya genelinde birçok ülkenin üye olduğu birlik, 2030'a kadar güneş enerjisi alanında 10 milyon kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :