Türkiye-Belarus diplomatik ilişkilerinin 25. yıl dönümü

Türkiye-Belarus diplomatik ilişkilerinin 25. yıl dönümü

Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi Darama:- "Her iki ülke, gerek ikili ilişkilerde gerek bölgesel gelişmelere verdiği tepkilerde gerekse küresel boyutta ve uluslararası platformlarda yapıcı katkıda bulunmaya çalışan, diyaloğu teşvik eden, sorunların uluslarara

MİNSK (AA) - Türkiye’nin Minsk Büyükelçisi Kezban Nilvana Darama, Türkiye ile Belarus arasında özel bir ilişki olduğunu belirterek, “Her iki ülke, gerek ikili ilişkilerde gerek bölgesel gelişmelere verdiği tepkilerde gerekse küresel boyutta ve uluslararası platformlarda yapıcı katkıda bulunmaya çalışan, diyaloğu teşvik eden, sorunların uluslararası ilkeler, prensipler temelinde çözülmesini teşvik eden benzer bakış açılarına sahip ülkeler.” dedi.

Darama, Türkiye-Belarus diplomatik ilişkilerinin tesisisin 25. yıl dönümü nedeniyle AA’ya açıklama yaptı.

Türkiye’nin Belarus ile ilişkilerinin her boyutuna büyük önem atfettiğini belirten Darama, bu ilişkilerin merkezinde ekonomik ve ticari iş birliğinin yattığını ifade etti. Darama, “Biz bu alanda büyük bir potansiyel görüyoruz. Çünkü ekonomilerimiz birbiriyle rekabet eden değil tamamlayıcı nitelikte.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl kasım ayında bu ülkeye yaptığı ziyareti, iki ülke ilişkilerinin tarihinde bir dönüm noktası olarak niteleyen Darama, bu ziyaretin Türkiye'den Belarus'a en üst düzeyde yapılan ilk ziyaret olduğunu anımsattı.

Erdoğan’ın ziyareti ile birlikte Belarus tarihindeki en geniş katılımlı iş forumunun düzenlendiğine dikkat çeken Darama, “Ekonomik ve ticari alanlarda iş birliğimizin pekiştirilmesini arzu ediyoruz. Hedeflerimizden bir tanesi ticaret hacmimizin 1 milyar dolar seviyesine çıkartılmasıdır. Diğer hedefimiz de Belarus'taki Türk yatırımlarının hem çeşitlendirilmesi hem de geliştirilmesidir. Bunun için Belarus tarafından da bir takım teşviklerin ortaya konması gerekiyor. Bir diğer hedefimiz ise ortak projeler geliştirerek üçüncü ülkelere Belarus ile birlikte açılmak.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın ziyareti sonrasında Türk iş adamlarının Belarus’a olan ilgisinin arttığını aktaran Darama, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için gerekli tüm mekanizmalara sahip olunduğunu vurguladı. Belarus’a yönelik artan sayıda sektör temsilcilerinin mevcut potansiyel hakkında bilgilenme ve proje imkanları konusunda görüşme arayışı içinde olduğunu belirten Darama, otomobil sektöründen tekstil, ahşap ve hatta IT sektörüne kadar iş adamlarının ülkede yatırım arayışında olduğunu kaydetti.

Darama, Avrasya Ekonomik Pazarına Belaruslu firmalarla birlikte açılmanın büyük bir avantaj olduğuna dikkat çekerek, Türk firmalarının da buna ilgi gösterdiğini bildirdi.

2014’ten itibaren başlayan vize muafiyetinin iki ülke vatandaşlarının karşılıklı seyahatinde büyük rahatlama getirdiğini ifade eden Darama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turizm amaçlı olarak Türkiye’ye seyahat eden Belarus vatandaşının sayısı artmaktadır. En çok gittikleri ülkelerden bir tanesi şimdi Türkiye. Türk vatandaşları da Belarus’a büyük ilgi duymaya başladı. Çok amaçlı ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Çok sayıda Türk turistin Belarus’ta artık sokaklarda görüldüğünü ben tespit ettim.”

- "İki ülke arasındaki uçuş sayısının arttırılması gerekiyor"

İki ülke arasında seyahatlerin kolaylaştırılmasına rağmen uçak sefer sayılarının azlığına işaret eden Darama, “Seyahat imkanlarını belki gözden geçirmek ve daha makul imkanlara getirmek gerekli. Bunun için de iki ülke arasındaki uçuşların arttırılması akla geliyor. Şu anda Türk Hava Yolları (THY) Minsk ve İstanbul arasında 4 sefer gerçekleştiriyor. Belavia ise haftada 3 gün uçuyor ve Antalya’ya charter seferleri var. Her iki havayolunun da İstanbul-Minsk hattında uçuş sayısını arttırabileceklerini düşünüyoruz. Bu şekilde, hem daha uygun şartlarda ücret ve saat bakımından hem de daha sık şekilde iki ülke arasında seferlerin sağlanması mümkün olacak. Hem de Belarus’un üçüncü ülkelere bağlantıları İstanbul üzerinden çok daha kolaylaşacak.” diye konuştu.

- İlişkiler özel bir niteliğe sahip

Türkiye ile Belarus arasında özel bir ilişki olduğunu anlatan Darama, şunları dile getirdi:

“Türkiye ile Belarus arasındaki ilişkiler o kadar özel bir niteliğe sahip ki üçüncü ülkelerle ilişkilerinden ya da bölgesel gelişmelerden tamamen bağımsız şekilde başlangıçtan bu yana seyrediyor. Her iki ülkenin de kolay bir coğrafi konumda olmadığı bir gerçek. Türkiye’nin etrafı çatışma alanları ile çevrili, Belarus da kriz koşullarının hüküm sürdüğü bir yerde konuşlanmış vaziyette. Gerginliklerin tırmandığı dönemlerde, özellikle bölgesel politikalar ülkelerin ikili ilişkilerine de yansıyor. Ama bu Belarus ile Türkiye arasında hiçbir zaman söz konusu olmadı. Bunda biraz da gerek bölgesel gerek küresel gelişmelere iki ülkenin benzer bakış açıların sahip olması etkili.”

Gerek Belarus gerekse Türkiye’nin üçüncü ülkelerle ilişkilerinin hiçbir zaman birbiriyle olan ilişkilerine olumlu ya da olumsuz yansımadığını belirten Darama, bunun uluslararası ilişkilerde nadir rastlanan bir ilişki örneği olduğunu vurguladı. Darama, “Her iki ülke, gerek ikili ilişkilerde gerek bölgesel gelişmelere verdiği tepkilerde gerekse küresel boyutta ve uluslararası platformlarda yapıcı katkıda bulunmaya çalışan, diyaloğu teşvik eden, sorunların uluslararası ilkeler prensipler temelinde çözülmesini teşvik eden benzer bakış açılarına sahip ülkeler. Bu, iki ülkenin ikili ilişkilerinde hiçbir şekilde bölgesel ya da küresel sıkıntılardan kaynaklanan sorunların yaşanmayacağını gösteriyor.” dedi.

- "Belarus'un ara bulucu rolünü takdir ediyoruz"

Her iki ülkenin, mensubu bulunduğu örgütler bünyesinde bu yapıcı politikalar temelinde telkinlerde bulunduğuna dikkat çeken Darama, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz Belarus’un özellikle bölgesel konularda oynadığı ara bulucu, yatıştırıcı, yapıcı rolünü izliyor ve takdir ediyoruz. Özellikle Minsk sürecine ev sahipliği yapmasında bunun en güzel örneğine tanık oluyoruz. Keza, Türkiye ile Rusya arasında uçak krizinin yaşandığı dönemde Belarus’un yapıcı telkinlerini ve uzlaştırıcı çabalarını hem takdirle karşıladık hem de şükranla.”

Belarus’u tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Darama, Türkiye’nin Belarus’ta diplomatik misyon açan ilk ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Bu yıl iki ülke diplomatik ilişkilerinin tesisinin 25. yılını kutladıklarını dile getiren Darama, yeni çeyrek asırda bu dostluk ve yapıcı temeldeki iş birliğini daha ileriye götürmek için Türkiye ve Belarus’un birlikte çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :