TÜBİTAK MAM'a yurt dışından ilgi

TÜBİTAK MAM'a yurt dışından ilgi

Uluslararası akreditasyon belgesine sahip olan 7 enstitüsündeki 213 laboratuvarda yurt içine yılda 55 bin analiz hizmeti sunan TÜBİTAK MAM, artık Almanya ve Tanzanya'dan gelen test taleplerini de karşılıyor- Şu anda Almanya ve Tanzanya'ya da hizmet veren

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - Uluslararası akreditasyon belgesine sahip olan 7 enstitüsündeki 213 laboratuvarda yurt içine yılda 55 bin analiz hizmeti sunan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Avrupa ve Afrika kıtasındaki ülkelerden gelen testleri de yapıyor.

TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Makaracı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK MAM'da yurt dışından gelen talepler doğrultusunda endüstriyel test ve analiz hizmetleri verilmeye başlandığını söyledi.

Uluslararası akreditasyon belgesine sahip olan merkezin 7 enstitüsündeki 213 laboratuvarda yılda 55 binden fazla analiz yaptıklarını ifade eden Makaracı, bu analizlerin bin 200 farklı çeşitlikte olduğunu kaydetti.

Makaracı, 2015 yılının sonlarından itibaren özellikle Almanya ve Afrika ülkesi Tanzanya'dan endüstriyel test ve analiz hizmetleri gelmeye başladığını vurgulayarak, "Almanya'dan gelen talepte kurumumuz sonuçlarının güvenilir bulunması sebebiyle merkezimiz tercih edildi. Mekanik özellikler laboratuvarında ambalaj çemberlerinden çekme deneyi yapılmış ve sonuçları rapor olarak Almanya'ya gönderilmiştir. Yine Almanya'dan başka bir talepte, Kimyasal Teknoloji Enstitümüzde ilaç etken malzemelerinin analizi yapıldı" ifadelerini kullandı.

Tanzanya'dan da esansiyel yağ örneklerinin test ve analizlerinin gerçekleştirildiğini anlatan Makaracı, test aşaması sırasındaki gümrük işlemlerinin kurumları tarafından yürütüldüğünü bildirdi.

- "28 ülkeyle görüşmelerimiz sürüyor"

Makaracı, yurt dışındaki kurum ve kuruluşlara bu test ve analiz hizmetlerini anlatabilmek için İngilizce olarak katalog hazırladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Yurt dışına verdiğimiz hizmetler Almanya ve Tanzanya ile sınır değil. Senegal, Gambiya, Tanzanya, Uganda, Kenya, Mozambik, Pakistan, Malezya, Filistin, Ürdün, Somali, İngiltere, Bangladeş, Brezilya, Çin, Kolombiya, Gana, İran, Kazakistan, Nijerya, Sri Lanka, Mısır, Jamaika, Tunus, Tayland, Trinidad ve Tobago ve Danimarka ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Yakın gelecekte bu ülkelerden talepler beklemekteyiz."

TÜBİTAK MAM'ın uluslararası çapta Ar-Ge faaliyetleri yürüttüğünü anlatan Makaracı, yurt dışına sağladıkları test ve analiz hizmetlerinin de bu Ar-Ge işbirliklerini artırmasını planladıklarını söyledi.

Makaracı, "Yurt dışına yaptığımız test ve analiz hizmetleriyle ülkemizin cari açığının kapanmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmalarla ülkemize döviz girişi sağlanmaktadır" dedi.

TÜBİTAK MAM'a yurt dışından ilgi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :