TMO'ya bazı tarım ürünleri için verilen ithalat yetkisi

TMO'ya bazı tarım ürünleri için verilen ithalat yetkisi

TARIMKON Başkanı Yüksel:- "İthalat yerine, son 15 yılda terk edilen 4,5 milyon hektar tarım arazisinin yeniden ekonomiye kazandırılması daha faydalı olabilir"- OAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ünlü:- "Bu yetki, ihtiyaç hasıl olması durumunda bürokratik gecikme

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Toprak Mahsülleri Ofisine (TMO) buğday, arpa, mısır ve pirinç için verilen ithalat yetkisi tarım sektöründe farklı değerlendirmeleri beraberinde getirdi. Tarım sektörü temsilcilerinden bazıları yetkinin TMO'nun piyasayı düzenlemesine yardımcı olacağını belirtirken, bazıları da ithalat yapılması yerine terk edilen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması gerektiğini dile getirdi.

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ithalat yetkisine gerek olmadan piyasanın düzenlenebileceğini söyledi.

TMO'nun açıklamalarına göre bu hasat sezonunda buğday üretiminin 21,8 milyon ton olacağını anımsatan Yüksel, Türkiye'de kişi başı buğday tüketiminin yılda 250 kilogram olduğuna dikkati çekti.

Yüksel, şu an üretim ile talep arasında açık olduğundan dolayı ithalat yapılmak istendiğine değinerek, "İlerleyen yıllarda nüfusumuz ve Türkiye'ye gelen turist sayısı daha da artacak. Bu artışa cevap verebilmek için ithalat yerine son 15 yılda terk edilen 4,5 milyon hektar tarım arazisinin yeniden ekonomiye kazandırılması daha faydalı olabilir." dedi.

TMO gibi kuruluşların yetkilerinde üretici ile tüketici arasındaki arz-talep dengesini piyasa şartlarına göre ayarlamanın da bulunduğuna dikkati çeken Yüksel, bu yetkilerin zamanında ve yerinde kullanılması halinde ithalata gerek olmadan piyasanın düzenlenebileceğini vurguladı.

- "Karar piyasanın düzenlenmesine yardımcı olacak"

Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ünlü de TMO'ya buğday, arpa, mısır ve pirinç için tarife kontenjanı tahsis edilmesinin yerinde bir uygulama olduğunu dile getirerek, "Yetki, piyasalardan herhangi birinde ihtiyaç hasıl olması durumunda bürokratik gecikmelerin önüne geçerek ve kuruma daha hızlı adımlar atma olanağı sağlayarak piyasayı düzenlemesine imkan verecektir." diye konuştu.

Söz konusu uygulamanın aşırı fiyat artışlarının önüne geçerek üreticiyi ve tüketiciyi koruyacağını anlatan Ünlü, "Şu an için bu piyasalarda ihtiyaç olmasa bile ileride ihtiyaç belirmesi durumunda piyasaya hızlı müdahale edilmesini olanaklı hale getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Diğer ülkeler örnek alınmalı"

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güler, Türkiye'deki tahıl üretiminin de buğday üretiminin de normal şartlarda yeterli olduğunu vurgulayarak, TMO'ya verilen ithalat yetkisinin tarımsal amaçlı pozitif bir uygulama olmadığını, bu konularda tarım sektöründe önde gelen ülkelerin örnek alınması gerektiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :