Terör örgütlerine "kaçak sigara" darbesi

Terör örgütlerine "kaçak sigara" darbesi

Gümrük muhafaza ekiplerince 11 ayda gerçekleştirilen operasyonlarda, 12 milyon 316 bin paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi- Terörün finansman kaynaklarından olan gümrük kaçağı sigaraların değeri yaklaşık 100 milyon lira olarak hesaplandı- Alınan tedb

ANKARA (AA) - HÜSEYİN KARATEPE / MUSTAFA ÇALKAYA - Gümrük muhafaza ekiplerince 11 ayda gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 12 milyon 316 bin paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. Böylece, yaklaşık 100 milyon liralık kaçakçılığın önlenmesiyle terör örgütlerinin bu alandan sağladığı finansmana da darbe vuruldu.

Yasa dışı yollarla ülkeye sokulan gümrük kaçağı sigaralar, kamu sağlığını tehdit etmenin yanı sıra yarattığı vergi kaybıyla ekonomiyi de zarara uğratıyor. Rekabetçi ve şeffaf piyasa yapısına yönelik tehdit oluşturan sigara kaçakçılığı, organize suç ve terör örgütlerine finansman sağlayor.

Tüm bu olumsuzlukları engellemek amacıyla harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri, büfeler, depolar, sokaklar ve diğer açık alanlarda kaçak sigara satışının engellenmesi için saha denetimlerini artırdı.

Bu kapsamda yapılan operasyonlarda, ele geçirilen gümrük kaçağı sigara miktarı aralık itibarıyla 12 milyon 316 bin pakete ulaşırken, piyasa denetimlerinin başlatıldığı 21 Ekim 2014'ten bugüne kadar toplam 26 milyon 213 bin paket sigara, puro, tütün, nargile tütünü ve makarona da el konuldu.

- Kaçak sigara oranı ilk kez yüzde 10'un altında

Alınan tedbirler ve etkin saha denetimleri sonucunda gümrük kaçağı kaçağı sigara kullanım oranı ilk defa yüzde 10'un altına düştü. Türkiye'de 2014'te her 100 sigaradan 21'i kaçak iken, bu rakam 2015 yılında yüzde 13'e, 2016 yılı ekim sonu itibarıyla ise yüzde 7,5'e geriledi.

Ayrıca sigara kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yürütülen faaliyetlerin de katkısıyla geçen yıl ÖTV gelirlerinde 3 milyar liralık ilave vergi kazancı sağlanmıştı.

- Yasal düzenlemeler de hayata geçirildi

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında sahalarda gerçekleştirilen operasyonlara hız verilirken, mevzuat noktasında da çeşitli düzenlemelere gidildi. Bu kapsamda sigara kaçakçılığı fiillerinin cezası ağırlaştırılırken, bu fiillere asgari 3 yıl hapis cezası getirilmesi ve hükümlülerin kamuoyuna ilan edilmesi sayesinde caydırıcılığın artırılmasına imkan sağlandı.

Ayrıca komşu ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar da göz önünde bulundurularak transit rejimine ilişkin düzenlemelere gidildi. Böylece Suriye ve Irak'a açılan kara hudut kapıları ile Suriye'ye deniz yolu sevkiyatlarında sigara ve tütün ürünlerinin transitinde gümrük hizmeti verilmemesi sağlandı.

Türkiye'de ilk defa Bakanlık personeli tarafından 2010'da yetiştirilen çay-tütün dedektör köpekleri aracılığıyla sınır kapılarından sokulmaya çalışılan yasa dışı tütün ve tütün mamullerinin tespiti konusunda önemli başarılar elde edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :