Seyit Küçükbezirci

Seyit Küçükbezirci

TARİHİ KONYA KÜLTÜR VE TURİZM DERNEĞİ’Nİ BİRLİKTE HATIRLAMAK İSTER MİSİN

seyit-kucukbezirci-kultur-baskani-(2).jpg

Konya Kültür ve Turizm Derneği Genel Kurulu'ndan hatıra resmi

 

- Haberiniz var mı?

- Duydunuz mu? Gazetelerde okudunuz mu?

- Haberiniz yoksa, duymamışsanız, gazetelerde okumamışsanız; olabilir, ben Size duyurayım..

 

- Tarihi Konya Kültür ve Turizm Derneği’nin 4. başkanlığına; “Halıcı Ailesi’nin “Selçukluya’nın Büyük Şairi”  Fevzi Halıcı’nın, Emre Halıcı’nın, Nevin Halıcı’nın, Hasan Halıcı’nın, Bahar Gökfiliz Halıcı’nın ve derneğin “Kadim Üyeleri”nin oluru ile beni getirdiler..

- Fevzi Halıcı’nın 36 yaşında, 1960 yılında, başkan olarak başlattığı “Hazreti Mevlana’yı Anma Törenleri”ni 27 yıl aralıksız sürdüren; Türkiye Aşıklar Bayramı”nı başlatan 40 yıl sürdüren, biraz aşağıda “Konya Ansiklopedisi’nden özgeçmişini vereceğim derneğin “4.Başkan”ı olmam onur verici; ama, büyük bir sorumluluk ve vebali de yüklenmekte.

 

- Konya Kültür ve Turizm Derneği, taktir eder misiniz bilmem; Konya kültür ve turizmde “ Duayen” bir “Kamu Yararına” dernek.

 

- Genç kuşaklar Konya Kültür ve Turizm Derneği’ni hakkıyla tanımamış olabilirler. Bunun şimdilik sözünü etmeyeceğim; engelleyen, Yunus’u sigara çeken Molla Kasım tutumlarının elbette etkisi oldu..

 

- Ama, Cumhuriyet Konyası’nın eski kuşakları ile; 1945 ve sonrası doğumlular, Konya Kültür ve Turizm Derneği’nin, yılda ondan fazla, çoğu Konya Kültür ve Turizm tarihinde, “ilk” olan büyük sanatsal, kültürel etkinliklere hem katılmışlar, hem izlemişlerdir.

 

“Tarih ve Kültür Şuuru”nu yaşatmaya, gelecek kuşaklara iletme misyonu 56 yıldır diri tutmaya çalışan Konya Kültür ve Turizm Derneği’nin “Efsane Başkan” Fevzi Halıcı’ya, O’ndan sonra “Başkanlık Bayrağı”nı taşımayı sürdüren Hasan Halıcı ile Nevin Halıcı’ya “Şükran Borçları”mız var.  

- Konyalılık Şuuru”na sahip, “Konya Sever” sanata ve kültüre duyarlı olan bütün kişilerin desteğine, yardımına; kamu kurumlarının katkılarına ihtiyacımız var. 

seyit-kucukbezirci-kultur-baskani-(1)-001.jpg

ÜÇ BAŞKAN BİRARADA:

Nevin Halıcı, Hasan Halıcı, Seyit Küçükbezirci

KONYA ANSİKLOPEDİSİ’ 6. CİLDİNDEN KONYA KÜLTÜR VE 

TURİZME DERNEĞİ’NİN 56 YILLIK YAŞAM ÖYKÜSÜ

asdasdas.jpg

Konya Kültür ve Turizm Derneği ve Vakıf Binası

(Mevlana alanı için yıkılmadan önce)

Konya'da kültür ve turizmle ilgili bir derneğin eksikliğini hisseden birtakım aydının girişimleriyle 1952 yılında bir turizm kongresi yapılır. Vali Kemal Hadimli, Belediye Başkanı Rüştü Özal ve altmıştan fazla aydının katıldığı toplantıda Konya Turizm Cemiyeti kurulur. Derneğin kurucu üyeleri Tevfık Ceylani, Şadan Dinçer, Celalettin Kişmir, Sofu Tuğrul, Mehmet Önder ve Dr. Fethi Ferit Uğur'dan oluşmaktadır. Devletin maddi ve manevi desteğini de alan cemiyet, öncelikle, yurt içi ve dışından katılan bilim adamlarının da katkısıyla Mevlâna'yı anma faaliyetleri düzenler.

Konya Turizm Cemiyeti 1959 yılında Konya Kültür ve Turizm Derneği adına alır, başkanlığına da Feyzi Halıcı getirilir. Kamu yararına çalışan dernek statüsünü alan dernek, 1977 yılında aynı adlı vakfın da kuruluşunu sağlar. Dernek ve vakıf, 1984 yılına kadar aralıksız başkanlık görevini yürüten Halıcı'nın koordinatörlüğünde, Konya'nın kültür ve turizmi adına pek çok hayırlı faaliyeti gerçekleştirir.

Faaliyetlerini yoğun olarak 1959 ila 2000 yılları arasında gerçekleştiren dernek ve vakıf, bu faaliyetleri şu ana başlıklar altında toplanabilir:

1.Mevlâna'yı Anma Törenleri

2.Türkiye Âşıklar Bayramı

3.Tarihî Yemek Yarışmaları

4.Uluslararası Folklor ve Yemek Kongreleri

5.Gül Bayramları

6. Rahvan At Yarışmaları ve Atlı Cirit Oyunları.

7.Geleneksel Satranç Yarışmaları

8.Kur'an-ı Kerim Tilavet Toplantıları

9.Güvercin Yarışmaları

10.Enformasyon Hizmetleri Konya Kültür ve Turizm Derneği ve Vakfı yaptığı bu hayırlı çalışmalardan dolayı birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülmüştür.

 

 

Konya Kültür ve Turizm Vakfının yüze yakın da kitap yayını olmuştur. Yayınlarından bazıları şunlardır:

Mevlâna Celaleddin Rumi Kimdir? (Konya 1961), Mevlâna Güldestesi (1964-1977; on üç kitap), Uluslararası Folklor ve Halk Edebiyatı Semineri Bildirileri (Ankara 1976), Türk Sanat Musikisi Beste ve Saz Eserleri Yarışması: Ödül Kazanan Eserler (Ankara 1977), Uluslararası Yunus Emre, Nasrettin Hoca, Karamanoğlu Mehmet Bey ve Türk Dili Semineri Bildirileri (Ankara 1977), Feyzi Halıcı, Mevlâna ve Yaşama Sevinci (Ankara 1978), Feyzi Halıcı, Struga Şiir Akşamlan (Konya 1981), Nevin Halıcı, Ege Bölgesi Yemekleri (Ankara 1984), Birinci Milletlerarası Yemek Kongresi (Ankara 1988), İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi (Ankara 1989), Üçüncü Milletlerarası Yemek Kongresi (Ankara 1992), Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi (Ankara 1994), I. Folklor ve Halk Edebiyatı Kongresi (Konya 1998), II. Folklor ve Halk Edebiyatı Kongresi (Konya 2001), ÎII. Folklor ve Halk Edebiyatı Kongresi (Konya 2002). 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum