M. Ali Köseoğlu

M. Ali Köseoğlu

Stadyum seçim yatırımı mı?

Konu hassaslaştı… Büyükşehir Belediyesi Konya’ya yeni bir stadyum kazandırmak istiyor…

Kazandırmak isteyen, elini taşın altına en çok koyan ‘İhale Yasası’ gereği oluşan yoldaki kazalar nedeniyle en çok eleştirilen kişi oluyor. Olsun, eleştirilsin…

Bu eleştirilerden Konya kazançlı çıkar… Ama insaflı olmak da lazım…

Herkesin (mutlak) bilgisinden bu şehir istifade etmeli ama bilmeden zanlarla hareket etmek ne kadar doğru?

***

Önce Gintaş Başkanı Necip Naci Doğru’nun iddiasından bir bölüme bakalım. Diyor ki:

-Açık bir örnek olarak 38.000 seyirci kapasitesine yönelik hazırlanmamış projelere rağmen, tüm kamuoyuna 42.000 kişilik stadyum yapmakta olduklarını her platformda açıklamış, ancak projelerinin ne durumda olduğunu hiç dikkate almamışlardır.  

Bu açıklama dün kadar yakın bir zamanda yapıldı.

Şimdi de Gintaş’ın internet sitesine gidelim. Tarih 24.05. 2012. Sitede yer alan haber şöyle:

-Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilen proje kapsamında 42.000 kişilik stadyum uluslararası standartlara uygun olarak anahtar teslim şeklinde 660 günde gerçekleştirilecektir.
Soruyoruz:

-Madem kamuoyu 38 binlik projeye rağmen 42 binlik stadyum yapılmakta olduğu yönünde kandırılmıştır, Gintaş’ın sitesinde bu ifade neden “42.000” olarak yer bulmuştur?

-Gintaş da kamuoyunu yanıltma girişiminin bir parçası mı olmuştur?

İşin doğrusu 38 bin kapasiteli bir stadyum yapılması düşünülürken, proje tadil edilmiş, sayı 42 bine çıkartılmıştır. Olay bundan ibarettir…

Bunu yine Necip Naci Doğru’nun cümlelerinde görüyoruz:

-Belediye tarafından hazırlanan revize projeler ihaleden 5 ay sonra 17.10.2012 tarihinde firmamıza teslim edilmiştir. 

Dikkat edilirse revize proje 17.10.2012 tarihinde Gintaş’a verilirken bundan 5 ay önce zaten 42 binlik stadyum yapılacağı şirketin internet sitesinden kamuoyuna duyurulmuştu...

***

Gelelim günümüze… Gintaş’la yapılan ihale -şu ya da bu nedenle- iptal edildi…

Yeni bir ihale düzenlendi ve bu ihaleye Ensa Yapı-Demars İnşaat, Türkerler AŞ, Sarıdağlar İnşaat, Seha İnşaat ve Limak İnşaat davet edildi. Bu firmaların tekliflerini hatırlayacak olursak:

Ensa Yapı-Demars İnşaat: 134.700.000,00, Türkerler AŞ: 134.945.000,00, Sarıdağlar İnşaat:136.000.000,00, Seha İnşaat: 145.000.000,00, Limak İnşaat: 183.000.000,00 TL.

Ve bugün de bu firmalar pazarlığa davet edilecekler.

***

Konuyla ilgili 3 uzman isimle görüştüm…

Biri inşaat mühendisi, diğeri bir inşaat şirketine yöneticilik yapmış, diğeri de mühendis olan 3 değerli kişi.

Başkan Tahir Akyürek “Stadyum 190 günde tamamlanacak” demişti ya. Bu tür ihalelerde sürenin kısa tutulmasının işin maliyetini etkileyip etkilemediğini sordum…

Psikolojik bir etkinin dışında ne inşaat maliyetinin ne de işçi maliyetinin etkilenmeyeceğini söylediler. Yani işin 190 günde bitirilmesi, Konya’ya bir 30 milyon TL daha fazladan kaybettirmiyor. “250 gün” deseniz de 190 gün deseniz de işçilere vereceğiniz yevmiye de, kullanılan malzeme de artmıyor. Hatta konuştuğum bu 3 uzman isim, “Firmalar da işi uzun sürdürmek istemez. Bir an önce bitirip başka işlere bakmak isterler” yönünde görüş bildirdiler.

Peki, önceki ihalede yaklaşık maliyet 126.290.180,46 TL olarak belirlenmişti.

Şimdi buna en yakın teklif, 134.700.000,00 TL. Konya bu işten zarar mı ettiriliyor?

İhale mevzuatına göre şartname gereği zaten önceki firmaya (Gintaş) da ‘fiyat farkı’ ödemesi yapılacaktı.

Yani bu tip büyük ve süresi uzun işlerde ihale şartnamesinde ‘fiyat farkı verilecektir’ ibaresi yer alır, bu ibare yer almazsa ortaya çıkan bugünkü rakamlar, daha başında büyür.

Ayrıca projede de bazı tadilatlar var… Daha önce iş 2012 UEFA kriterlerine göre projelendirilip ihale edilmişken şimdi UEFA’nın 2016 kriterlerine göre bazı değişiklikler yapılmış. Elbette bunlar maliyeti artıran nedenler. Üstelik 2011’de yapılan ihalenin üzerinden 2 yıl geçmişken yapılan yeni ihalede fiyatın böyle çıkması normal.

***

Peki, işin bitimini 190 günle sınırlamak seçim yatırımı mı?

Öncelikle stadyum gibi bir yatırımı Konya’ya kazandırmış olmanın kötü bir tarafı yok. Bunun bir puanı varsa elbette o puan hak sahibini bulacaktır.

Fakat bunu direkt seçim yatırımı olarak görenler de insaf etmeli. Bir kere Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Konya Stadyumu’nda oynanacak müsabakalar için Konya’ya verdiği bir tarih var. Sürenin 190 günle sınırlandırılmasının bir nedeni bu. Diğeri de şayet Gintaş normal şartlarda işe devam etseydi de stadyumun bitirilmesi gereken tarih aşağı yukarı 190-200 gün sonrasıydı.

***

Şimdi ihale kimde kalacak bekleyip göreceğiz…

Pazarlığın çetin olacağı kesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum