Somali halkının son umudu Türkiye

Somali halkının son umudu Türkiye

Somali Kuraklıkla Mücadele Ulusal Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Gurhan:- "Uluslarası camianın bize faydası yok, ülkede insanlar ölüyor, 2,5 milyon kişi acil yardıma muhtaç"- "Somali halkı 2011 felaketinde kendilerini unutmayan Türk kardeşlerinden yeniden

MOGADİŞU (AA) - RECEP CANİK - Somali Kuraklıkla Mücadele Ulusal Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Şeyh Nur Barud Gurhan, "Uluslarası camianın bize faydası yok, ülkede insanlar ölüyor, 2,5 milyon kişi acil yardıma muhtaç. Somali halkı 2011 felaketinde kendilerini unutmayan Türk kardeşlerinden yeniden yardım eli uzatmasını bekliyor." dedi.

Gurhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle hastalık ve ölümlerin giderek arttığı Somali'de, ülkenin her yanından ölüm haberleri geldiğini söyledi.

"Aynı köyden 30-40 kişi 1 gün içinde salgın hastalık yüzünden yaşamını yitirdi. Eğer bir yardım gelecekse şimdi gelmeli. Aksi halde her şey için geç kalınmış olacak." diyen Gurhan, ülkede durumun bir insani krize dönüştüğünü anlattı.

Somali'de kuraklığın en çok Bay, Lower Shabbe ve Juba Land bölgelerinde hissedildiğini belirten Gurhan, bölge halkının yaşam kaynağı olan Shabelle ve Juba nehirlerinin tamamen kuruduğunu dile getirdi.

Gurhan, "Ülke halkının yüzde 50'sinden fazlası hayvancılıkla ve tarımla geçiniyor. Kuraklık sebebiyle hayvancılığın yüzde 80'i bitmiş durumda. Köylerde, hayvanları ölen ve tarım alanları kuruyan insanlar hayatta kalabilmek için mecburen şehirlere göç ediyor." diye konuştu.

- Son umutları nisan yağmuru

Ülkeye nisan ve eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez yağmur yağdığını kaydeden Gurhan, şöyle konuştu:

"Eğer gelecek ay beklenen yağmur yağmazsa ülkede çok daha büyük bir felaket yaşanacak. Son iki yıldır yağmur yüzü görmeyen Somali halkını ciddi bir kriz bekliyor. Türk milletinden, çok geç olmadan yardımlarını bekliyoruz. Nisanda yağmur yağsa bile toprak hemen yeşermeyecek, köylerden şehre göç eden binlerce kişinin geride kalan hiçbir şeyi yok. Hayvanları ölen, tarım arazileri kuruyan insanlar yeniden ayağa kalkabilmek için en az 6 ay dışardan gelecek yardıma muhtaç. Açlık ve susuzluktan bitkin düşen insanlar zaten hasta durumda. Tıbbi destek ve sağlık hizmetine ihtiyacımız var."

- Aç ve susuz halk çaresizce ölümden kaçıyor

Kuraklığın kriz derecesine ulaştığı Somali'de son 4 ayda, 300 binden fazla kişinin şehirlere göç etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

En çok göçün ve ölümün yaşandığı Bay bölgesindeki Baydova şehrinin Belediye Başkanı Abdullahi Ali Watiin de her gün kuraklıktan kaçan 200'e yakın kişinin, Baydova'daki derme çatma kamplara sığındığını dile getirdi.

Ali Watiin, bölgede 150'den fazla çadır kent bulunduğunu ve şehre göç edenlerin sayısının 30 bini bulduğunu söyledi.

Köylerinden çıkıp 50-100 kilometreyi yürüyerek ya da eşek sırtında gelen insanların birçoğunun aç ve hasta oldukları için yolculuk sırasında öldüklerini belirten Ali Watiin, durumun giderek daha da kötüleştiğini ifade etti.

- "Kirli su içip bozuk gıda tüketiyorlar"

Watiin, Kenya'nın kapatma kararı aldığı ve bir süre önce tahliyelere başladığı Dadaab Kampı'ndaki Somalili sığınmacıların da Baydova'ya geldiklerini söyledi. Watiin, şunları kaydetti:

"Şiddetli kuraklığın etkilediği bölgelerde yaşayan halk, temiz su bulamadığı için kirli su içmek ve bozuk gıda tüketmek zorunda kalıyor. Bu sebebten kolera ve ishal gibi salgın hastalıklar yayılıyor. Şehirden uzak köylerde salgın hastalıklardan ölen yüzlerce kişi var. Bunların birçoğu köylerinden çıkamadığı için daha hastanelere ulaşamadan öldü. Bay bölgesinde toplamda 700'den fazla kişi koleradan öldü."

- "İnşallah yağmur yağar, bütün bu çile biter"

Somalili Muhammed Abdi İdris (65) de Baydova şehrine 40 kilometre uzaklıktaki bir köyden gelenler arasında yer alıyor.

"Köylerde yapacak hiçbir şeyimiz kalmadı, hayvanlarımız öldü, tarlalarımız kurudu." diyen İdris, 7 torunu ve iki kızıyla Baydova'daki kurak bir arazide kendi imkanlarıyla yaptığı barakada yaşama tutunmaya çalışıyor.

İdris, "İşimiz Allah'a kaldı. İnşallah yağmur yağar, bütün bu çile biter. Buradaki bütün insanlar, hepimiz perişan olduk." ifadesini kullandı.

Ülkede, 1991'den beri süren siyasi istikrarsızlık ve güvenlik sorununun devleti meşgul etmesi nedeniyle kuraklıkla mücadelesinde yalnız kalan Somali halkı kaderine terk edilmiş durumda günden güne ölüme sürükleniyor.

- Kuraklık bitse terör bitmiyor

Somali kuraklığın yanı sıra uzun süredir terör sorunuyla da boğuşuyor. Başkent Mogadişu başta olmak üzere birçok şehirde, terör örgütü Eş-Şebab tehdidine karşı güvenlik önlemleri alınmış durumda.

Havalimanları gibi önemli noktaları, Afrika Birliği Somali Misyonu (AMİSOM) ve Somali ordusu korurken özellikle örgütün kontrolündeki bölgelerin büyük bölümünün, kuraklığın şiddetini gösterdiği yerler arasında ilk sıralarda yer aldığı kaydediliyor.

Adının açıklanmasını istemeyen yerel bir yardım kuruluşu yetkilisi, AA muhabirine, Eş-Şebab'ın, kontrolü ele geçirdiği yerlere yardım kuruluşlarının girmesine izin vermediğini ve bu bölgelerdeki durumun çok daha ciddi olduğunu anlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :