"Milli aşı" üretebilmek için çalışmalar başladı

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Laboratuvarları aşı geliştirecek bir projeyi hayata geçirecek.Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre,...

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Laboratuvarları aşı geliştirecek bir projeyi hayata geçirecek.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜBİTAK desteği ve Slovakya Bilimler Akademisi ile işbirliği kapsamında aşı üretiminde kullanılması hedeflenen bir çalışma başlatıldı. Projede amaç, "milli aşı" üretebilmek.

Proje yürütücüsü, Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Karahan canlı virüs içermeyen aşı çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"TÜBİTAK’ın 2023 hedefleri doğrultusunda öncelikli planı, ilaç, aşı ve tanı kitleri üretimi var. Bu yüzden projemiz TÜBİTAK tarafından da destekleniyor. Bizim de amacımız patentimizi alıp aşı üretimini başlatabilmek. Şu an için aşı prototipini üretebiliyoruz. Bazı laboratuvar çalışmalarından sonra da üretime geçebileceğiz.

Eğer başarılı olabilirsek her hastalığa karşı hem aşı hem de tanı kitleri elde etmemizin yolu açılacak. Türkiye yalnızca kuduz hastalığıyla ilgili olarak her yıl 5 milyon dolarlık aşı alıyor. Tanı kiti içinse en az 10 milyon avroluk harcama yapması söz konusu. Bu konuda yurt dışına bağımlıyız ne yazık ki. Dileğim bu çalışmalarımızın makale yazımının ötesine geçerek, ülkemizin kendi aşısını üretebilmesidir."

Sağlık Haberleri

Emeklilere Sağlıkta Yeni Dönem: Aile Hekimlerinden İlaç Reçetesi Müjdesi
Bel ve Eklem Ağrılarına Çözüm: Yüksek Yoğunluklu Elektromanyetik Alan Tedavisi
Uzmanlardan Uyarı: Güneş Gözlükleri Seçiminde Göz Sağlığına Dikkat!
Arı Zehri ve Propolis İçeren Ürünler İngiltere'de Büyük İlgi Gördü
Sessiz ve Tehlikeli Düşman: Hipertansiyon