Şehirleşmemizi nasıl tamamlayacağız?

Ereğli’de gözle görülür değişiklikler olmaya başladı. Ama bunlar yeterli değil. Ereğli’nin şehirleşmesini tamamlaması için bazı çalışmalara hız vermesi gerekiyor.

Bugün yazımızda kısa kısa bunlara değinmek istiyorum. Ereğli’nin ana caddeleri üzerindeki yapılaşmanın hemen arkasındaki yapılaşmalar yürek acısı. Dümdüz ovada bu şekilde bir yapılaşma herkesi hayrete düşürüyor. Yeni yapılan inşaatlar derken son 3–4 yıl içerisindeki inşaatları kastediyorum. Yan yana iki inşaat, biri üç katlı biri dört katlı. Bir başka tarafta, biri altı biri yedi katlı. Ne yapılmak istenmiş, anlamak mümkün değil. Bundan sonra bunlara daha çok dikkat edilir inşallah. Dikkat edilmezse Ereğli bir daha düzelmesi çok zor bir yapılaşmaya gider.

Şehri şöyle bir gezince gözüme çarpanları kısaca anlatayım. Öncelikle Ulu Cami’nin karşısındaki bina için gereken yapılmalı. Yıkılacaksa yıkılsın, yapılacaksa yapılsın. Oradaki tarihi doku kendini bulmak istiyor.

Ereğli Meyve Hali’nin şehir dışına çıkarılması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini düşünüyorum. Hal artık şehir merkezinde kalmış olmanın sancılarını yaşıyor. Halin kalkması ile boşalacak alanın da en iyi şekilde değerlendirilmesi, şehirleşmeye katkı sağlar.

Ereğli Kapalı Cezaevi de artık şehir merkezinde miadını dolduran yapılardan bir tanesi. Yapılacak yeni düzenlemelerle Ereğli Kapalı Cezaevi de şehir dışına alınmalıdır. Cezaevi etrafındaki yapılaşma, cezaevinin artık oradan kalkması gerektiğini gösteriyor.

Ereğli Buğday Pazarı da tamamen yeni yerine taşınmalı. Eski yerde yapılması gereken düzenlemelerde bir an önce tamamlanmalı ki şehirleşme düzene girsin. Buğday pazarının bugünkü durumunun pek sevindirici olduğu söylenemez.

Buğday pazarından hemen sonra, eski sanayi bölgesi de acil bir düzenleme ile kaldırılmalıdır. Şehrin göbeği sayılabilecek olan bu bölge neden yıllardır atıl vaziyette duruyor, anlamış değilim. Doğalgazın gelmesi ile gerçek şehirleşmesine başlayan Ereğli’de bu düzenleme çalışmalarının da başlatılması gerekir. Sanayi alanının taşınmasıyla boşalacak alana düzenli yapılaşma yapılmalıdır.

Bunun yanında şehir merkezinde bulunan oto galericiler yeni sanayi yanında biten oto galeri sitesine taşınmalı. Bu konuda da çalışmalar hızlandırılmalıdır. Galerilerin şehir merkezinden çıkmasıyla yol kenarındaki park sorununun belli alanlarda çözüleceği unutulmamalıdır.

İnşaat malzemesi satan esnafın şehir merkezinden çıkarılıp belli bir alanda bir araya toplanması sağlanmalıdır. Bunun yapılması ile şehir merkezinde hem araç trafiği hem de insan trafiği azalacak, çalışma alanları genişleyecektir.

Yukarıda bahsettiğim çalışmaların yapılması ile Ereğli merkezinde büyük değişikliklerin olacağı kanısındayım. Fatih Cami, Toros İÖO ve itfaiye üçgenindeki alanın yeniden planlanması gerekir. Bu alan Ereğli’nin yarınlarda en gözde mekânları olacaktır.

 

***

Yazımın yukarı kısmını Cuma günü yazılmıştır. Yazımı yazdıktan sonra olan bir olayı aktarayım: Bir müteahhidimizin açtığı dava sonucu verilen kararla inşaat sektörü şaşkına döndü. Ereğli Belediyesi İmar Müdürlüğü imar planı ve inşaat ruhsatı vermeyi durdurdu. Bu karar etrafında konunun otoriteleri “Karar yanlış yorumlandı” vb. yorumları yaparken sektörde şok bir süre devam edeceğe benziyor.

Konu bir önce halledilir umarım.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.