Pelvik Organ Sarkması: Başına gelmeden bilinmeyen hastalık

Pelvik Organ Sarkması: Başına gelmeden bilinmeyen hastalık

Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Narin Türkmen, kadınlarda sık görülen ancak genellikle hafife alınan pelvik organ sarkması hakkında bilgi verdi. Hastalığın belirtilerini ve tedavi seçeneklerini anlattı.

Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Narin Türkmen, pelvik organ sarkmasının kadınlarda yaygın görülen bir hastalık olduğunu, ancak pek çok kadının bu durumdan haberdar olmadığını belirtti. Pelvik organ sarkmasını, rahmin önde, idrar torbasının arkada rektum denilen kalın bağırsağın son kısmı ile birlikte vajinadan dışarıya çıkması durumu olarak tanımlayan Op. Dr. Türkmen, hastalığın pelvik organları destekleyen bağ dokusunun zayıflaması sonucu geliştiğini ifade etti.

Hastalığın toplumda ne sıklıkta görüldüğünün tam olarak bilinmediğini belirten Türkmen, ancak her 9 kadından 1'inin yaşamı boyunca sarkma nedeniyle ameliyat olduğunu vurguladı. Pelvik organ sarkmasıyla ilgili belirtiler arasında vajina veya belin alt kısmında çekilme hissi, ele gelen şişlik, yavaşlamış idrar akışı, mesaneyi tam boşaltamama hissi, sık idrara çıkma ve istemsiz idrar kaçırma gibi durumların bulunduğunu söyledi.

Pelvik organ sarkmasının nedenlerini açıklayan Op. Dr. Türkmen, gebelik ve doğumun, vajinal destek dokuların zayıflamasında en önemli etken olduğunu ifade etti. Ayrıca yaşlanma, menopoz, aşırı kilo, kronik öksürük, ağır kaldırma, kabızlık ve fazla ıkınmanın da bu hastalığa neden olabileceğini belirtti.

Rahatsız edici düzeyde olan sarkma vakalarında cerrahi tedavi önerildiğini kaydeden Türkmen, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve daha önce geçirdiği operasyonlara bağlı olarak en uygun cerrahi seçeneğinin belirlendiğini söyledi. Tedavi seçenekleri arasında takip, pesser kullanımı, pelvik taban egzersizleri ve lazer uygulamalarının da bulunduğunu belirtti.

Op. Dr. Narin Türkmen, kadınlara düzenli muayeneler ve bilinçli bir yaşam tarzıyla pelvik organ sarkmasının önüne geçebileceklerini vurgulayarak, bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.