Muzaffer Tulukcu

Muzaffer Tulukcu

Nurettin Kipriksiz

TARİHTEN BİR YAPRAK

 

ÜÇ KUŞAKLA PEDAL ÇEVİREN MİLLİ BİSİKLETÇİ: NURETTİN KİPRİKSİZ

 

1975 ila 1985 yılları arasında 10 yılı aşkın bisiklet sporu yapan 170 kez milli formayı giyme şerefine erişen 1990 yılından beri de antrenörlük yaparak Türk bisikletine birçok şampiyonlar kazandıran 1956 doğumlu Nurettin Kipriksiz özbeöz Konya çocuğudur.

 

1974 yılında mahalli gazetelerden okuyarak Aksaray yolu üzerinde üç hafta üst üste düz bisiklet yarışlarına giren ve her üç yarışta da birinci olarak aynı yarışlara katılan bir başka şampiyon Tevfik Erdoğdu ile aynı zamanda bisiklet sporuna başlayan Nurettin Kipriksiz antrenör olarak ilk ilgiyi Seyit Kırmızı’dan gördü. Aynı yıllarda Bölge Antrenörleri Nusret Ergül ve Sadık Keleş’in antrenmanlarına da katıldı. Milli takımlarda yarıştığı dönemlerde bu üç antrenör dışında Nezir Sonakın, Bulgar Nenco Hristo, Mustafa Palaska ve Rıfat Çalışkan’dan da taktikler aldı. Spora başladıktan bir yıl sonra ilk şampiyonluğunu 1975 yılında 3 km pist yarışında elde etti. 1976 yılında aynı yarışta ikinci Türkiye Şampiyonluğu’nu kazandı. Akdeniz Oyunları, Almanya, Çekoslovakya, Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya, Mısır ve Arnavutluk turlarına katıldı. Büyüklerde 6 kez Türkiye Şampiyonu oldu. (2 sefer Yol–1982 ve 1983), (2 sefer saate karşı–1980 ve 1985), (1978 pist 4 km, 1982 puanlı yarış)

 

Askerliğini milli bisikletçi olarak Yarbay Reşit Yücesoy nezaretinde Muhafız Gücü’nde yapan Nurettin Kipriksiz ilk kuşak olarak Erol Küçükbakırcı, Mehmet Büyükbekar, Harun Şencan, Yusuf Ecevit, Sadi Ebesek ve antrenörü Seyit Kırımızı ile beraber aynı Milli takımlarda pedal çevirip şampiyonalara katıldı. Bir kuşak sonra Tevfik Erdoğdu, rahmetli Hasan Can ve Ali Erbil ile birlikte ay-yıldızlı formayı giydi.

Üçüncü kuşak olarak Milli Takım’da Adnan Tam, Ö.Ali Erikçi, Mehmet Küçükçerezci, Ayhan Aytekin ve Kerim Demirbağ ile omuz omza vererek ay-yıldızlı forma için ter döktü.

 

Milli forma ile 1978 yılındaki Mısır Turu’nda ikinci, 1982 yılındaki Trakya Turu’nda ikinci, aynı yıl Arnavutluk ve Ankara-İzmir yarısında birincilik madalyalarını boynuna takan Nurettin Kipriksiz ayrıca 1980 yılındaki Uluslar arası Karadeniz Turunda ikinci olmuş, 1978 yılında da Libya’da yapılan Dünya Ordulararası Şampiyonada 8.olmuştu.

Sporcu olarak 1986 yılında bisikletten kopan Kirpiksiz aynı branşın hakemliğini yapmaya başladı. 1990 yılında da antrenörlüğe Şekerspor’da başladı. Sonraki yıllarda Selçuklu Belediye kulübünde antrenörlüğünü sürdürdü , şimdi ise Bisiklet  Sporunu Kalkındırma Derneği Kulübü’nde antrenörlük hayatını haftada 3 gün pedal çevirerek sürdürüyor.

 

Türbe Önü çocuğu, halen Yorgancı Mahallesi’nde oturan Şeker Fabrikası emeklisi Nurettin Kirpiksiz, başta Yüksel Şencan, Mehmet Mutlu, Hulusi Köseoğlu, Ali Kemal Soykök, Adnan Erdoğan, Hasan Küçükböğetli, Recep Arda, Abdullah Arda, Ahmet Taştan, Miraç Kal ,Fatih Harmancı, Serhat Sert ve Abdullah Memik gibi birçok milli bisikletçi yetiştiren ve onları Türk bisikletine kazandıran ve sporda istikrarlı bir bisikletçiydi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
  • Karabulut / 10 Mayıs 2016 Salı 10:12

    Allah hayırlı, sağlıklı uzun ömürler versin. Aldığın madalyalar gibi sende bizim için değeri ölçülemez bir madalyasın gönlümüzde.

    Yanıtla (0) (0)
  • abdullah memik / 04 Haziran 2011 Cumartesi 15:54

    sevgili ve çok değerli nurettın hocam sızlerı ve eskı gunlerı ınanın cok ozluyorumm.. hayatımız akıp gıdıyorr.suanda calısıyorum ve hayatla mucadele edıyorum.. çok uzun zmandan berıdır sızı gormuyorum.gecenlerde arac kullanırken gordum ama yol musaıt olmayınca duramadım.en kısa zmanda sızlerı zıyaretınıze gelecegımm.. saygılarımla

    Yanıtla (0) (0)
  • kamil ferhat küçükbögetli / 15 Mart 2010 Pazartesi 15:40

    babam bisikleti askerden sonra bırakmıs ama benim bırakmaya hevesim yok eniste helal olsun üç kusakla pedal cevir misin

    Yanıtla (0) (0)
  • Abdullah Memik / 24 Mart 2009 Salı 18:14

    ben Abdullah memik

    Yanıtla (0) (0)
  • Kadir KARATAŞ / 05 Aralık 2008 Cuma 22:29

    Sevgili arkadaşim Nurettin seni seviyorum Kurban Bayramını kutlar saglık ve mutluluklar dilerim

    Yanıtla (0) (0)