Prof. Dr. Ali Akpınar

Prof. Dr. Ali Akpınar

Nikahta 'evet' demenin anlamı

Kutsal Kitabımız Kur’ân, akitlerin gereğini yerine getirmeyi emreder bizlere: Ey iman edenler! Akitleri(n gereğini) yerine getiriniz. (5 Maide 1)

Akd kavramı, ahd kavramından daha kapsamlıdır. Akid de bir şeyi iştiyakla yerine getirmek ve ona içtenlikle sarılmak vardır.

Allah’ın bu ayette yerine getirmemizi emrettiği bu akidlerin içerisine Yüce Allah’ın helal ve haram sınırlarına riayet etmek, Kur’ân’da O’nun belirlediği tüm farzları yerine getirmek girer.

Her mümin, öncelikle Allah ve Peygamberine verdiği akitleri yerine getirmelidir. Elest Bezminde o, Allah’ı Rab, yani yaratıcı ve yönetici kabul ettiğini taahhüt etmiştir. Daha sonra getirdiği her Tevhid ve şahadet kelimesi ile her müslümanım elhamdülillah sözü ile Allah’ın kulu olduğunu kabul etmiştir. O halde bu sözlerinin gereğini yerine getirmelidir.

İkinci olarak Peygambere iman ettiğini söylemekle onun izinde gideceğini deklare etmiş olmaktadır. O halde bu sözün de gereğini yerine getirmek bir müminlik borcudur.

Daha sonra insanlar arası ilişkilerde insanlara bir kısım sözler verilmektedir. Tüm bu sözlerin de gereği yerine getirilmelidir. Sözgelimi anne baba dediğimiz insanlara evlatlık görevlerimizi yerine getirerek, evladım dediğimiz insanlara anne-babalık vazifelerini yerine getirerek, Allah’ın adıyla ve Peygamberin kavliyle Allah’ın emaneti olarak aldığımız eşlerimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirerek, diğer insanlarla yaptığımız alış veriş ve diğer muamelelerimizde verdiğimiz sözleri yerine getirerek ahde vefa göstermeliyiz.

Bilmeliyiz ki ahde vefasızlık münafıklık alametidir, kişiyi nifaka yaklaştırır ve nifaka düşürür.

Nikâh da, bir akiddir. Diğer tüm akidler gibi taraflara sorumluluk yükleyen bir akittir. Elbette karı koca, şahitler ve akdi yapanlar olarak nikâh akdini gerçekleştiren taraflar bu akitlerin gereğini yerine getirilmelidir.

Bu girişten sonra nikâh akdini yerine getirirken tarafların nelere evet deyip imza altına aldığını şöyle özetleyebiliriz:

Seninle uzun soluklu bir yolculuğa evet.

Nikâh, sorumlulukları olan bir akittir. Ahde vefa göstermeye evet.

Allah’ın emri ve peygamberin kavliyle kurulan bu yuvayı, yine bu ölçüler doğrultusunda götüreceğime evet.

Allah ve Rasülünün ölçülerine baş koymaya evet.

Her zaman, her mekan ve her şartta hak ve hakikatin safında durmaya evet.

Zuhur edecek problemlerin çözümünde önce Allah ve Peygamberine danışamaya evet.

Öteki âlemde de beraber olmaya evet.

Birbirimizi sevmeye, saymaya evet.

Birbirimize sadakat göstermeye evet.

Nikâhın ibadet oluşuna evet, zinadan korunmaya evet.

Birbirimize güvenmeye evet.

Sabırla birbirimize katlanmaya evet.

İbadetlerde cemaat olmaya evet.

Dini yaşamada birbirimize yardımcı olmaya evet.

Yuvanın iç ve dış, maddi ve manevî düşmanlarına birlikte karşı koymaya evet.

İns ve cin şeytanlarına birlikte karşı durmaya evet.

Salih nesiller yetiştirmede birbirine destek olmaya evet.

Diğer konularda olduğu gibi, aile konusunda da çocuklarımıza, akrabalarımıza ve diğer insanlara en güzel örnekler sunmaya evet!

O halde ey iman edenler, verdiğiniz sözleri tutun, akidlerin gereğini yerine getirin!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.