"Milli oyuncak" çalışmaları devam ediyor

"Milli oyuncak" çalışmaları devam ediyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Düzce Üniversitesi, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Gelişim ve Eğitim Vakfı ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde yürütülen, Türk kültürünü özellikle çocukların dünyasına kazandırmayı amaçlayan "milli oy

DÜZCE (AA) - "Milli oyuncak" üretiminde pilot il seçilen Düzce'de, bakanlık, üniversite ve sanayicilerin koordinasyonunda milli, yerli ve evrensel oyuncağın sahip olması gereken niteliklerin ortaya çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Düzce Üniversitesi (DÜ), Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Gelişim ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde "milli oyuncak" üretilmesi çalışmaları, proje pazarı etkinliği ve tasarım görüşmeleriyle ilerliyor.

DÜ bünyesinde kurulan proje ekibinin "Proje Pazarı Etkinliği" çalışmaları ve çeşitli firmalar, alanında tanınmış isimlerle tasarım görüşmeleri yapılırken, 2019'da tanıtımı planlanan projede, "Milli Oyuncak Tanıtım Programı" için hazırlıklar eksiksiz şekilde yerine getiriliyor.

Öte yandan, oyuncağın niteliklerini belirleme fırsatını yakalamak isteyen herkesin katılabildiği projede seçici kurulun onayladığı tasarımlar, "Tasarım, Prototipleme ve Test Merkezi"nde üç boyutlu yazıcılarla prototipe dönüştürüldükten sonra jüri karşısında yarışacak.

Öğrenciler, ebeveynler, tasarımcılar, sektör temsilcileri ve konuya ilgi duyanların yer alacağı yarışmada birinciye 15 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 7 bin 500 lira ödül verilecek.

- "Çocuklarımız, kültürümüzü ifade etmeyen oyuncaklarla oynuyorlar"

DÜ Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir buçuk yıl önce Gümüşova ilçesinde oyuncak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması fikri ile "milli oyuncak" çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Çocukların hayatında oyuncağın çok büyük önemi olduğunu vurgulayan Çakar, şunları kaydetti:

"Çocuklarımız küçüklükten itibaren bize ait olmayan, bizim kültürümüzü ifade etmeyen oyuncaklarla oynuyorlar. Ben de bir anneyim, çocuklarımın ne ile oynadığını görüyorum. Ne ile oynarsanız aslında hayat boyu onunla iştigal ediyorsunuz. Çocuklukta oynanan oyuncaklar ve hayaller gelecek hayatı da etkiliyor. Çocuklarımız, milli değerlerimiz ve kültürümüzü gelecek nesillere aktarmaya vesile olacak oyuncaklarla oynasınlar diye çalışıyoruz."

- "Herkes bu sürece katkı sağlayabilir"

Çakar, oyuncakların neye benzemesi gerektiğini ortaya koymak için malzeme ve içerik açısından genel bir çerçeve çizdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu süre içerisinde pek çok soru geliyor, 'neye benzeyecek, nasıl olacak?' diye. Biz bir perspektif ve sınırlama getirmedik. Eğitici oyuncak da olabilir, pelüş de olabilir, hatta çizgi roman ekibi de olabilir. Herkes hayal gücü ölçüsünde bu sürece katkı sağlayabilir."

Oyuncakların birçok malzemeden üretildiğini ve Düzce'nin doğası düşünüldüğünde gönlünden geçenin ahşabın ağırlıklı olarak kullanılması olduğunu dile getiren Çakar, "Ama bu, jürisi ve süreci olan bir proje. 2019'da tanıtımı yapılacak. Şu an sadece tasarıma odaklandık. Tasarım ortaya çıktıktan sonra prototipi üretmek daha kolay. Burada önemli olan, jürinin teşkil edilmesi ve tasarımın seçilmesidir." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :