Milletlerarası Anlaşmalar

Milletlerarası Anlaşmalar

Arjantin ile hava ulaştırma, Malezya ile serbest ticaret ve Meksika ile gümrük alanlarında imzalanan anlaşmalar onaylanarak Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı

Türkiye'nin Arjantin ile imzaladığı hava ulaştırma anlaşması, Malezya ile imzaladığı serbest ticaret anlaşması, Meksika ile imzaladığı gümrük konularında yardımlaşma anlaşması ve Güney Kore ile imzaladığı pilot değişimi mutabakat muhtırası onaylanarak Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Türkiye ile Arjantin arasında 20 Ocak 2011'de Ankara'da imzalanan "Hava Hizmetlerine İlişkin Hava Ulaştırma Anlaşması"na göre, taraflar, karşılıklı olarak iniş yapmaksızın uçma, trafik dışındaki amaçlar için duraklama, birlikte veya birbirinden ayrı olarak uluslararası trafiği indirmek ve almak amacıyla belirlenen noktalarda duraklama, belirlenen hatlarda belirlenen hizmetlerin işlenmesi amacıyla bir veya daha fazla havayolunu yazılı olarak tayin etme hakkına sahip olacaklar.

- Malezya ile serbest ticaret anlaşması

Türkiye ile Malezya arasında Nisan 2014'te Ankara'da imzalanan "Serbest Ticaret Anlaşması" ile taraflar arasındaki ekonomik işbirliğinin artırılması ve geliştirilmesi, ekonomik ilişkilerin ahenkli şekilde büyümesinin teşvik edilmesi, ilgili sektörlerin verimliliğinin ve rekabet edebilirliğinin artırılması, ticaretteki zorlukların ve kısıtlamaların kademeli olarak ortadan kaldırması, ticareti kolaylaştırmaya yönelik şeffaf ve öngörülebilir kurallar için çerçeve tesis edilmesi öngörülüyor.

- Meksika ile gümrük anlaşması

Ankara'da 17 Aralık 2013'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım ve Bilgi Paylaşımı Anlaşması"na göre, taraflar gümrük mevzuatının muntazaman uygulanması, gümrük suçlarının önlenmesi, soruşturulması ve bastırılması ile uluslararası ticaret arz güvenliğini korunması amacıyla, gümrük idareleri vasıtasıyla birbirlerine karşılıklı yardım sağlayacak.

Öngörülen yardım, kişilerin tutuklanmasını ya da gümrük vergilerinin, harçlarının, cezalarının veya taraflardan birinin gümrük idaresinin belirlediği diğer meblağların tahsilinin talep edilmesini içermeyecek.

Tarafların gümrük idareleri, talep üzerine ya da kendi inisiyatifleriyle, ilgili tarafın topraklarında bir gümrük suçunun işlendiğine veya işleneceğine inanmak için makul gerekçeler sunan, planlanan, devam eden ya da tamamlanmış faaliyetlerle ilgili olarak, birbirlerine bilgi sağlayacak.

İletilen bilgilere gizlilik muamelesi yapılırken, bu bilgiler, bilgileri alan tarafın ulusal, hukuki ve idari hükümleri uyarınca, asgari olarak aynı tür bilgilere sağlanan koruma ve gizliliğe tabi tutulacak.

- Pilot değişimi mutabakat muhtırası

Türkiye ve Güney Kore arasında 2 Aralık 2014'te Seul'de imzalanan "Pilot Mübadelesi Mutabakat Muhtırası" da onaylanarak Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Anlaşma ile iki ülkenin Hava Kuvvetleri arasında uçuş eğitimiyle ilgili bilgiler, teknik tecrübeler, eğitim ve doktrinler açısından sahip olunan kabiliyetlerin değişimi hedefleniyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı