Merkez Bankasının faiz indirmesi

Merkez Bankasının faiz indirmesi

İHKİB Başkanı Tanrıverdi:- "PPK'nın faiz koridoru üst bandını 50 baz puan düşürmesi kararı beklentilerimizi karşılamadı. İhracatçılar olarak bizler üst bantta 100 baz puan gibi daha keskin bir indirim bekliyorduk"- ASKON Genel Başkanı Koca:-"Normalde ekon

İSTANBUL (AA) - İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK), marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) 50 baz puan düşürmesi kararının beklentilerini karşılamadığını ifade etti.

İş dünyasının temsilcileri, PPK'nın faiz koridoru üst bandını yüzde 10,50'den yüzde 10'a indirmesi kararını değerlendirdi.

Tanrıverdi, söz konusu indirimin genel olarak finans çevrelerinin beklentileri doğrultusunda gerçekleştiğini belirterek, "Ancak ihracatçılar olarak bizler üst bantta 100 baz puan gibi daha keskin bir indirim bekliyorduk. Alt koridorda da bir değişikliğe gidileceğini umuyorduk." ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın beklentileriyle örtüşmediğini vurgulayan Tanrıverdi, yatırım ortamının bugünkünden daha iyi hale gelmesi için faiz oranlarının düşürülmesini kaçınılmaz gördüklerini kaydetti.

Tanrıverdi, kur noktasında beklentiler satın alındığı için kararın açıklanmasının ardından dolar ve avroda düşüş yaşandığını aktararak, gelecek süreçte faizin düşmesi halinde kurların yükselişe geçeceğini dile getirdi.


- "Faiz indirim sürecinin devam etmesini bekliyoruz"


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de TCMB'nin faiz indirim kararını Türkiye ve ihracatçılar adına olumlu bulduklarını belirterek, "Ancak bu indirim kararını yeterli görmüyor, indirim sürecinin önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı sonrasında dünya piyasalarında rahatlama yaşanmaya başladığını aktaran Büyükekşi, bu süreçte 13 ülke faiz indirimine giderken, İsveç, İsviçre ve Japonya gibi ülkelerin de negatif faiz uygulamasına geçtiğini anımsattı.

Büyükekşi, bu süreçte Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ise politika faizini sıfır seviyesine getirdiğini ve tahvil alım programını artırarak genişleyici politikasını sürdürdüğünü anlattı.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 45'ini AB ülkelerine yaptığı göz önüne alındığında, ECB kararlarının gelecek dönemde Türkiye'yi pozitif etkileyeceğini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Küresel piyasalardaki rahatlama ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler, önümüzdeki dönemde de faiz indirimlerine uygun bir ortam sunuyor. Türkiye olarak artık bizim için 2016'nın bir sıçrama yılı olması gerekiyor. Bu performansı gösterebilmemiz için ise üreticilerimizin, yatırımcılarımızın, ihracatçılarımızın önünde bir engel olarak duran yüksek faiz oranlarının bir an önce makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Faiz oranlarının daha da gerilemesiyle ülkemizde son dönemlerde zayıflayan yatırımlarda artış yaşanacak, artan yatırımlarla ihracatımız da sıçrama yapacaktır. Ayrıca, düşük faiz ortamında firmalarımız Ar-Ge harcamalarını hızlandıracak, kredi imkanlarının ucuzlaması ile birlikte inovatif fikirlerin hayata geçmesi daha da kolaylaşacak."


- "Yeni Başkan piyasaların beklediği şekilde karar verdi"


Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca ise TCMB'nin yeni başkanının piyasaların beklediği şekilde karar verdiğini belirterek, şunları ifade etti:

"Yeni Başkan ile yeniden alevlenen ve biraz da verilecek kararı etkilemeye dönük olduğu anlaşılan bir kampanya yaşandı. Normalde ekonomik şartlar ve parasal gelişmeler bizim faiz oranlarını düşürmemiz için gereken ortamı hazırlamıştı. Başkan değişmemiş olsa dahi aynı kararın verilmesi beklenebilecek bir sonuçtu. Ancak herhalde telaşı olan kesimler var. 'Ezkaza yeni Başkan rijit bir tavır ortaya koyar ve faizleri bir puana yakın düşürürse o zaman ne yaparız?' dercesine erken davranıp piyasaları ve kararı yönlendirdiler. Hayırlısı olsun. 50 puanlık düşüş herhangi bir olumsuz tepkimeye sebebiyet vermez."

Koca, hükümetin ve ekonomi yönetiminin yatırımları harekete geçirmek için çok yönlü tedbirleri düşündüğü bir ortamda, faiz konusunun bu düşünceden bağımsız seyretmesini beklemediklerini dile getirdi.

TCMB'nin bağımsızlığının, "hükümetin ekonomi politiğini ciddiye almamayı, hesaba katmamayı" gerektirecek bir anlam taşımadığını vurgulayan Koca, en önemli beklentilerinin ekonomi yönetimi kapsamındaki yapıların senkronize hareket etmesi olduğunu dile getirdi.

Koca, bu nedenle bir taraftan büyümeyi ve istihdamı düşünürken, diğer taraftan enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğine işaret ederek, "Hiçbir kurumun sadece kendi hedeflerine odaklanarak diğer boyutları yok saymak gibi bir lüksü olamaz. Yeni Başkanın ve yeni kararın hayırlı olmasını diliyoruz." değerlendirmesini yaptı.


- "Yarım puanlık indirim makul karşılandı"


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat da piyasalarda TCMB'nin agresif bir faiz indirimi yapacağı şeklinde beklentilerin bulunduğunu anımsatarak, yarım puanlık indirimin makul karşılandığını ve pozitif bir algı yarattığını kaydetti.

Bu pozitif algının bir sonucu olarak avro ve dolarda düşüş yaşandığına işaret eden Fayat, "Doların ve özellikle avronun bu seviyelere gelmesi ihracatçının karlılığının daha da düşeceği anlamına gelir. Bilindiği gibi hazır giyim sektörü ihracatının yüzde 75'e yakın bölümünü AB ülkelerine yapıyor. Avroda yaşanan düşüş hazır giyim ihracatımızı olumsuz yönde etkileyecektir." yorumunu yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :