"Marmara'nın karpuz merkezi"nde bu yıl üretim azalacak

"Marmara'nın karpuz merkezi"nde bu yıl üretim azalacak

Marmara Bölgesi'nin önemli karpuz üretim merkezlerinden Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 15 bin dönüm alanda yapılan ekim, çiftçilerin son yıllarda kar edememesi nedeniyle 7 bin dönüme gerilerken, üretimin ise 80 bin tondan 30-40 bin tona düşmesi öngörülüyor

BİLECİK (AA) - MUHSİN ARSLAN - Marmara Bölgesi'nin önemli karpuz üretim merkezlerinden Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 15 bin dönüm alanda yapılan ekim, çiftçilerin geçen yıl kilogramını 5-10 kuruşa vererek kar edememesi nedeniyle 7 bin dönüme düştü. Geçen yıl 80 bin ton karpuzun üretildiği ilçede çiftçiler, karpuz yerine salçalık domates ve biber ile hayvan yeminde kullanılmak üzere mısır ekimine yöneldi.

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgelerinde ürettikleri aroması yüksek karpuzu, Türkiye'nin birçok bölgesine gönderdiklerini belirterek, 2003 yılından önce toprağın yorgun düşmesi ve hastalık nedeniyle 12 yıl karpuz üretimi yapamadıklarını söyledi.

Marmara Bölgesi'nin önemli üreticisi konumunda olduklarını dile getiren Ünver, Osmaneli'de karpuz sezonunun mart ayında başlayıp ağustosun sonuna kadar sürdüğünü aktardı.

Ünver, bu dönemde farklı kentlerden tarım işçilerinin ilçeye geldiğini ve hareketliliğin artmaya başladığını söyledi.

Geçen yıl karpuzdaki girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bu yıl ekimde düşüş yaşandığını ifade eden Ünver, "Geçen sezon çiftçimiz, ürettiği karpuzu 5-10 kuruşa satarak zarar etti. Fide ve gübre maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ekim alanında yüzde 50 düşüş yaşandı. Fidelerin tanesini 1,40 kuruşa alıyoruz, maliyetlerimiz çok yüksek." dedi.

Sezonun iyi geçmesi ve çiftçiye bol kazanç sağlaması temennisinde bulunan Ünver, şunları kaydetti:

"Zarar da etsek, sıcağa, soğuğa ve çamura rağmen üretmeye devam etmek zorundayız. Bunun için de tüketicilerin, gıda üretimi yapan çiftçilere saygılı olması gerekiyor. Aynı zamanda da çiftçinin sırtından da büyük bir rant sağlayanlar ve bekleyenler var. Bunlar da artık çiftçinin üstünden elini çeksin. Geçen yıl karpuz 5-10 kuruşa satıldı. Fidenin maliyeti bile değildi ama çiftçimiz bu yıl hesap yapmak zorunda. Tedbirli davranıyor. Geçen yıl 80 bin ton üretim yaptık ama bu yıl 30-40 bin arasında olacağını tahmin ediyoruz. Bu ilçede geçen yıl 15 bin dönüm arazide karpuz ekimi vardı, bu yıl ise 7 bin dönüme düştü."

Ünver, ilçedeki çiftçilerin karpuz yerine salçalık domates ve biber ile hayvan yeminde kullanılmak üzere mısır ekimine yöneldiğini sözlerine ekledi.

- "Geçen yıl ürünümüz tarlada kaldı"

Karpuz üreticisi Hüseyin Uğur ise geçen yıl 25 dönüm alana karpuz ektiğini dile getirerek, "Geçen yıl maalesef para kazanamadık, ürünümüz tarlada kaldı. Bu yıl sadece 7 dönüm karpuz ektim." diye konuştu.

Çiftçi İbrahim Uğur da geçen yıl 50 dönüm araziye karpuz ektiklerini, zarar ettikleri için bu sene 20 dönümde üretim yapacağını ifade etti.

Üretici Ünal Efe de karpuzdan ve diğer ürünlerden kazanç sağlayamadığı için seracılık yapmaya karar verdiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :