"Madde bağımlılığı suça sürüklüyor"

"Madde bağımlılığı suça sürüklüyor"

Yeşilay Genel Müdürü Yılmaz:- "Bu alanda yayımlanan çalışmalara göre, 2010-2014 güvenlik birimlerine suça sürüklenme nedeni ile getirilen çocukların yüzde 39,1'i, bağımlılık yapan madde kullanmıştır"- "Suça sürüklenip bağımlılık yapan madde kullanan çocuk

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, uyuşturucu madde kullanımının suça eğilimi artırdığını belirterek, "Bu alanda yayımlanan çalışmalara göre, güvenlik birimlerine suça sürüklenme nedeni ile getirilen çocukların yüzde 39,1'i, bağımlılık yapan madde kullanmıştır." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de uyuşturucu kullanımına ilişkin bilgi verdi.

Uyuşturucu kullanımı ve temininin engellenmesine yönelik birçok ülkede etkin mücadele verildiğini, Yeşilay'ın da bu konuda öncü olduğunu ifade eden Yılmaz, madde kullanım eğilimlerinin, bölgeden bölgeye ve ülkeden ülkeye değiştiğini söyledi.

Yılmaz, Birleşmiş Milletler Madde ve Suç Ofisi'nin (UNDCP) yayımladığı "Dünya Madde Kullanım Raporları"nda, dünya çapında toplam 180 milyon kişinin madde kullandığının belirtildiğini aktardı.

"BM'ye göre, dünya genelinde uyuşturucuya bağlı ölüm oranı 2014 yılında 207 bin olarak kaydedilmiştir." bilgisini veren Yılmaz, uyuşturucuya bağlı ölümler için tahmini rakamların Asya'da 85 bin 900, Amerika'da 52 bin 500, Afrika'da 39 bin 200 şeklinde olduğunun kabul edildiğini bildirdi.

Sentetik uyuşturucu kullanım oranlarındaki artışa da değinen Yılmaz, "Son yıllarda çok dikkat çeken bir konu olan sentetik uyuşturuculardan amfetamin türü uyarıcılardan 2014 yılında 170 tondan fazla ele geçirilmiştir. Yeni psikoaktif madde marketi her gün raporlanan yeni bir maddeyle genişlemektedir. 2015 verileri hala toplanmaktadır fakat bu zamana kadar gelen verilere göre 2014 yılında 66 yeni madde raporlanmışken, bu sayı 2015 yılı için şu anda 75'tir." diye konuştu.

- "Uyuşturucu kullanımında artış gözlendi"

Türkiye'de uyuşturucu madde kullanımına ilişkin de açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Ülkemizde madde kullanımı ve bağımlılığı diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında yüksek oranlarda değildir. Ancak yapılan bazı araştırmalarda bir artışın gözlendiği belirtilmektedir." dedi. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ergenler arasında büyümenin bir sembolü olarak görülen sigara ve alkol kullanımının yaygınlığına son yıllarda madde kullanımının da eklendiği görülmektedir. Geçiş maddesi olan sentetik uyuşturucular ile başlayan ilk denemeleri, sıklıkla daha ağır maddelerin kullanımı takip etmektedir. Denemelerin düzenli kullanımı, düzenli kullanımın da bağımlılığı tetikleyen zincirleme bir süreç olduğu bilinmektedir. Yoğun alkol ve madde kullanımı başka riskli davranışların görülme olasılığını da arttırdığından gelişim döneminde kritik rol oynamaktadır."

Özellikle ergenlik ve genç yetişkinlik yıllarının, riskli davranışların sıklıkla görüldüğü dönemler olduğunu anlatan Savaş Yılmaz, sigara, alkol ve zararlı madde kullanımının bu dönemde karşılaşılabilinecek riskli davranışların başında geldiğini söyledi.

Yılmaz, riskli davranışların, çocukların ve gençlerin iyilik hallerini tehdit eden ve sorumlu bir yetişkin olma potansiyellerini sınırlayan istemli davranışlar olduğunu vurgulayarak, "Uyuşturucu madde kullanımı, riskli davranışlar gösteren çocuklarda sık olarak gözlenmektedir. Herhangi bir maddeyi kullanan çocukların aynı zamanda başka bir madde de kullanıyor olması seyrek değildir. Özellikle ailelerin dikkatli olması gerekmektedir. Çocuklarla iletişim, onlara kazandırılması gereken yaşam becerileri bağımlılıktan koruyucu en önemli faktördür." diye konuştu.

- Madde kullanımında sigara ilk, esrar ikinci sırada

Uyuşturucu kullanımına ilişkin Türkiye'de yürütülen çalışmalardan örnekler veren Yılmaz, bu konuyla ilgili son verilerin 2014'e ait olduğuna işaret ederek, bağımlılık yapıcı sigara, alkol, uyuşturucu gibi her türlü madde kullanımının suça eğilimi artırdığını belirtti. Bu alanda yapılan araştırmalarda öne çıkan başlıklar hakkında bilgi veren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Genç nüfusta madde kullanım yaygınlığına yönelik olarak, Türkiye'de 2003 yılında 6 ilde uygulanan Alkol ve Uyuşturucu Kullanımına Yönelik Avrupa Okul Anketi Projesi (ESPAD) sonuçlarına göre, yaşam boyu en az bir kez madde kullanımı yüzde 4 olarak hesaplanmıştır. Bu alanda yayımlanan çalışmalara göre, 2010-2014 güvenlik birimlerine suça sürüklenme nedeni ile getirilen çocukların yüzde 39,1'i bağımlılık yapan madde kullanmıştır. Suça sürüklenip bağımlılık yapan madde kullanan çocukların yüzde 69,2'sinin sigara, yüzde 7,4'ünün sigara ve esrar, yüzde 5,9'unun esrar, yüzde 5,4'ünün de sigara ve alkol kullandığı görülmüştür. 2013 yılında 10 bin 504 çocuğun da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı, sattığı veya satın aldığı belirlenmiştir. Çocukların yüzde 41,9'unun bağımlılık yapan madde kullandığı belirlenmiştir."

Savaş Yılmaz, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) 2014 Uyuşturucu Raporu'na göre ise Türkiye'de, 18 yaş altı grupta madde kullanım sıklığının yüzde 1,5 ve toplamda yaşam boyu madde kullanım oranının tüm nüfusta yüzde 2,73 olarak ölçüldüğünü söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :