Libya krizine çözüm arayışları

Libya krizine çözüm arayışları

Tunus, Cezayir ve Mısır dışişleri bakanları, Libya krizine çözüm amacıyla hazırlanan "Tunus Bildirisi"ni imzaladı

TUNUS (AA) - Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin başlattığı Libya krizine kapsamlı çözüm arayışları çerçevesinde Libya'ya komşu üç ülkenin dışişleri bakanları tarafından "Tunus Bildirisi" imzalandı.

Libya krizine çözüm amacıyla görüşmeler gerçekleştiren Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve ev sahibi Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi tarafından Kartaca Sarayı'nda kabul edildi.

Üç bakan, kabulün ardından Libya'da çözüme yönelik esasları içeren "Tunus Bildirisi" adlı deklarasyonu imzaladı. Ortak basın toplantısında konuşan Cihinavi, diyalog zemininde çözümün amaçlandığı bildirideki esasları şöyle sıraladı:

"Tüm taraflar, üç ülkenin yardımı ve Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde barış için çaba göstermeyi sürdürecek. Libya devletinin egemenliği ve toprak bütünlüğü korunarak temelde Suheyrat Anlaşması'na bağlı, uzlaşmaya dayalı teklifler desteklenecek. 'Çözüm ancak Libyalıların kendi aralarında gerçekleşmelidir' esasına dayalı olarak tüm tarafları içine alan diyalog zemini oluşturulacak ve Libya'ya herhangi bir askeri müdahale ve içişlerine dışarıdan müdahale reddedilecek. Başkanlık Konseyi, Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinin siyasi anlaşmada geçtiği üzere Libya devletinin sivil kurumları ve ordusunun birliğinin korunması garantisi üzerine çalışmalar yapılacak."

Açıklamada ayrıca, üç dışişleri bakanının Libya'da siyasi taraflarla anlaşmazlıkların giderilmesi yönünde eş güdüm halinde çaba göstereceği ve görüşmelerden çıkan sonuçların Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye sunulacağı belirtildi.

Cihinavi, "Tunus Bildirisi"nin Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve Afrika Birliği'ne de resmi olarak iletileceğini ifade etti.

Üç ülkenin dışişleri bakanı Libya krizini görüşmek üzere dün Tunus'ta bir araya gelmişti.

- Libya'daki bekleyiş

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimleriyle 17 Aralık 2015'te,Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararlı BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirildi.

Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.

Bazı bölge ülkelerinin olumsuz müdahalelerine karşın, uluslararası toplum ihtilafın çözülmesine yönelik eş güdümlü çabalarını sürdürüyor. Bu çabalara destek veren Türkiye, BK Başkanı Serrac'ı geçen haftalarda Ankara'da konuk etmişti.​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :