Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Kosova Ziyaretinin Ardından..

02-05 Haziran 2016 tarihleri arasında NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ramazan Altıntaş, Yrd. Doç. Dr. Ali Öge, İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, AKEF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Aydın, Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla ve Vakıf Genel Müdürü Ahmet Ağırbaşlı’dan oluşan bir heyetle KOSOVA İslam Birliğinin davetlisi olarak KOSOVA’ya gidildi.

Heyetimizce Priştine’de T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın Dini Müşavirliğine ve Tika’ya ziyaretler yapıldı. Ayrıca, Sultan 1. Murat Türbesi, Fatih Cami ve Yaşar Paşa Cami gezildi. Sonra  Prizren şehrine geçildi. Burada, İslam Birliği, Türk Barış Gücü, Halvetiyye Tekkesi, Türk konsolosluğu, bazı Türk kuruluşları, Osmanlı mezarlığı, Taşköprü, Akçasu nehri ve bazı Osmanlı camileri ziyaret edildi. Ayrıca Kosova İslam Birliği Başkanı (Diyanet İşleri Başkanı)  Sayın Naim Ternava hocamızın davetlisi olarak Priştine’ye geçildi. Sayın başkanın heyetimizin onuruna verdiği yemeğe katılındı. Aynı gün tekrar Prizren’e dönüldü.

Heyetimiz üç gün süren ziyaretlerinde bir takım dini ve kültürel hizmetlerde bulundu. 03 Haziran 2016 tarihinde Prof. Dr. Ramazan Altıntaş Sinan Paşa camiinde; Prof. Dr. Ali Akpınar Bayraklı Camiinde; Yrd. Doç. Dr. Ali Öge, Saraçhane camiinde Cuma vaazı yaptı, hutbe okudu ve Cuma namazı kıldırdılar.

  1. Haziran 2016 tarihinde Türk Anadolu Vakfı, İslam Birliği (Prizren Müftülüğü), TC Diyanet İşleri Başkanlığı Din Müşavirliği, Arasta gibi kuruluşlarla birlikte Tika ve Yunus Emre temsilciliklerinin de katılımlarıyla aynı günün akşamı saat 20:45’te Prizren Kültür Merkezinde müştereken Ramazan Ayına hazırlık paneli yapıldı.  Prizren halkının büyük ilgi gösterdiği bu panelin konuşmacıları;  Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Prof. Dr. Ali Akpınar ve Yard. Doç. Dr. Ali Öge hocalarımız olmuştur. Yine 03 Haziran 2016 tarihinde akşam saat 23:00’te hocalarımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Prof. Dr. Ali Akpınar ve Yard. Doç. Dr. Ali Öge Sinan Paşa camiinde Kosova televizyonu tarafından çekimi yapılan Ramazan programına katıldılar.

Bu ziyaretlerde Kosova’lı kardeşlerimizin birçok istek ve sorunlarını tespit ettik. Acaba bu sorunlara nasıl çare olabilir ya da çare bulabiliriz? Katkıda bulunacak resmi ve sivil toplum kuruluşlarını da düşünerek bu sorunları kamuoyuyla paylaşmayı faydalı görüyorum: 

Prizren İslam Birliği (Müftülüğü) imamların mesleki yeterliliklerinin artırılması için bizlerden hizmet içi eğitim programları istemektedirler. Bunlar, din görevlilerinin eğitimine yönelik;  Güzel Kur’an ve Ezan okuma, ayrıca mesleki dini bilgilerine dönük hizmet içi eğitim kurslarının açılması isteğidir.

  •  

Kosova’lı Müslümanların tarihsel sürekliliklerinin devamını sağlamak, dini ve milli yapılarını korumaya bağlıdır. Bu sebeple yine yerel kuruluşlarla birlikte bütün halkı kuşatıcı çok amaçlı;  dini, milli ve kültürel programların canlandırılması aciliyet arzetmektedir. Bu konuda Medine’yi hicret yurduna hazırlayan Mus’ab b. Umeyirler gibi Kosova şehirlerinde ailelerin bütün fertlerine yönelik islami eğitim çalışmaları yapılmalıdır.

Kosova’ya yardım yapacak olan Türkiye bağlantılı insani yardım kuruluşları (STK)  kişi odaklı değil, hizmetlerin hedefine ulaşması için Türk konsolosluğu ve Kosova İslam Birliği ile müşterek faaliyetler yürütmelidir.  

Türkiye-Kosova işbirliğini artırmada ticari ilişkilerin geliştirilmesinde yarar vardır. Sadece ihracata dayalı değil, piyasa araştırmasına bağlı olarak bizzat yerinde üretim yapabilecek fabrika, işyerleri ve küçük atölyeler açılması gibi ticari kurumlaşmalara gidilmelidir. Çünkü Kosova’da ekonomik sıkıntıların varlığı ve işsizlik meselesi ahlaki, milli ve aidiyet konularının tahribi konusunda gelecek açısından büyük tehlike arz etmektedir.

Türkiye-Kosova arasında eğitim ve kültür alanında işbirliklerini artırmada Kosova Üniversitesiyle birlikte Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi hoca ve talebe değişimini sağlamada karşılıklı protokoller imzalanmalı ve kısa zamanda bu sözleşmelerin gerekleri yerine getirilmelidir.  Özellikle Kosova’dan Konya’mıza okumak için gelen her kademedeki öğrencilere sahip çıkılmalıdır. Kosova’da Suudilerin finanse ettiği selefi-vehhabi yayılmacılığına karşı mu’tedil sünni bir dindarlık anlayışını temsil eden Türkiye dindarlığının aktarımı yetiştirilecek öğrenciler tarafından Kosova’ya taşınmasında her türlü lojistik destek sağlanmalıdır. Eğer bu önlem alınmazsa Kosova’da uzun vadede mezhep çatışmaları meydana gelebilir.

Sonuç olarak söylemek gerekirse,  Kosova bizim gönül coğrafyamızın önemli bir parçasıdır. Bütün yönleriyle taşında-toprağında Osmanlı Türk-İslam kültürünün damgasını taşımaktadır. Tarihi, dini, kültürel ve medeniyet bağlarımız müşterektir. Yapılacak hizmetlerde bu duygularla hareket edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.