Konya'yı Su Yapıları İle ihya oluyor

Konya'yı Su Yapıları İle ihya oluyor

1900’lü yıllardan beri Konya Ovasına bereket katmayı bekleyen ancak bir düşten ileri gidemeyen Mavi Tünel, Konya Ovası Projesi (KOP) ile hayata geçiyor.

Başta Konya olmak üzere, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illerini kapsayan KOP, Konya Ovasının suya hasreti dindiriyor. Proje tamamlandığında Konya Ovasının suya kavuşmuş olacak. Göksu Havzasından Akdeniz’e boşa akan sulardan, Konya Kapalı Havzasına aktarılacak projede, özellikle sulama projelerinin tamamlanmasıyla birlikte başta Konya olmak üzere KOP kapsamındaki illerde ürün çeşitliliği artacak.

AYDIN: KONYA’DA 19 BARAJ, 28 GÖLET YAPTIK

Son 16 yılda Konya’da; 19 baraj ve 28 gölet inşa ettiklerini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Konya’da 11 baraj ve 6 göletin inşaatı devam etmektedir. Konya’da 738 bin 590 dekar araziyi sulamaya açtık . Böylece Konyalı çiftçilerimize yıllık 973 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 140 derenin ıslahını tamamladık” dedi.

konyayi-su-yapilari-ile-ihya--(5)-004.jpg

 ‘’ASIRLIK RÜYA MAVİ TÜNEL TAMAMLANDI’’

Konya ilinde son 16 yılda çok büyük yatırımlar yaptıklarını altını çizen Aydın, “Akdeniz’e boşa akan suların çevrilerek Konya Ovasına aktarılmasını sağlayacak Konya’mızın Mavi Rüyası olarak bilinen proje 17.034 m uzunluğunda ve 4,2 m çapında dev bir tüneldir. Bu proje ile Yukarı Göksu Havzasının Akdeniz’e boşa akan sularının yıllık 414 milyon m³’ü Bağbaşı Barajı, Bozkır Barajı, Afşar Hadimi Barajı ve Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzasına aktarılacaktır. Sistemin tamamıyla ise yıllık 649 milyon m3 su havzaya aktarılacaktır. Bu tesislerden Mavi Tünel ile Bağbaşı Barajının inşaatlarını tamamladık. Bu iki tesis 16 Aralık 2012 tarihinde hizmete alındı. Bozkır ve Afşar Barajlarının inşaatları tamamlanmıştır. Konya’nın ve KOP Projesinin en kilit işlerinden olan Afşar Hadimi Barajı ve Bozkır Barajında inşaat çalışmaları da tamamlandı. Afşar Hadimi Barajının biriktirme hacmi 386 milyon m3’tür. Tesisin temelden yüksekliği 127 metredir. Baraj gölü altında kalacak olan Taşkent-Balcılar yolunun relokasyonu tamamlanmasına müteakip barajda su tutulacaktır. Bozkır Barajının biriktirme hacmi 361 milyon m3’tür. Tesisin temelden yüksekliği 116 metredir. Göksu havzasından regüle edilecek suyu Bağbaşı Barajı’na iletecektir. Bu iki barajın haricinde ayrıca 10 barajın daha inşaatları devam etmektedir. Son 16 yılda tamamladığımız sulama tesisleri ile toplam 738.590 dekar zirai arazi sulamaya açtık. Böylece çiftçilere yıllık 973 Milyon TL zirai katkı sağladık” şeklinde konuştu.

konyayi-su-yapilari-ile-ihya--(6)-004.jpg

 ‘’KONYA’NIN İÇMESUYU PROBLEMİNİ ÇÖZÜYORUZ’’

Selçuklu’ya başkentlik yapmış Konya şehrine ve burada yaşayan Hz. Mevlana’nın torunlarına içmesuyu temin etmek için Mavi Tünel İçmesuyu İsale Hattı ve İçmesuyu Arıtma tesisinin inşa edildiğinin altını çizen Genel Müdür Aydın, “2012 yılında inşaatı tamamlanan Bağbaşı Barajı’ndan alınacak yıllık 100 milyon m3 su; içmesuyu tesisleri vasıtasıyla Konya şehir merkezi, Çumra ilçesi ve İçeri Çumra Beldesi’nin 2050 yılı içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyaçları karşılanacaktır. Projenin Konya şehir merkezine suyu ileten kısmı tamamlanmıştır. Böylece Torosların menba kalitesindeki suyu Mevlana Diyarı Konya’ya ulaşmıştır.  Mavi Tünel İçmesuyu Arıtma Tesisi ile Konya şehir merkezi, Çumra ilçesi ve İçeri Çumra beldesinin 2050 yılı içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyaçlarının karşılanması sağlanacaktır.  Günlük arıtma kapasitesi 366.850 m³ olan tesis, konvansiyonel tip de inşa edilmiştir. Konya şehir merkezine menba kalitesinde su, 15 Haziran 2018 den itibaren şehre kademeli olarak verilmeye başlanmıştır. İşletmesi Konya Büyükşehir Belediyesi’ne protokolle devredilmiştir. Bugüne kadar 50 milyon m3 su verilmiştir. Mavi Tünel İçmesuyu İsale Hattı kapsamında da Bağbaşı Barajı kaynağından alınacak su 122 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Konya şehir merkezine, Çumra ilçesine ve İçeri Çumra beldesine yıllık 100 milyon m³ içmesuyu iletilecektir. Kapsamda 1 adet içme suyu deposu ve hamsu terfi istasyonu ile 148 m uzunluğunda 12 m genişliğinde Belkuyu Köprüsü inşa edilmiştir. ‘dedi.

konyayi-su-yapilari-ile-ihya--(11)-004.jpg

 ‘’TAŞKIN KORUMA TESİSLERİYLE HALKIMIZI VE TOPRAĞIMIZI KORUDUK’’

Diğer taraftan son 16 yılda inşa ettikleri 175 adet taşkın koruma tesisi ile 213 meskûn mahal ve 32.382 dekar arazi taşkın zararlarından korunduğunu açıklayan Aydın,’İnşaat çalışmaları devam eden 6 adet ve plan-proje çalışmaları devam eden 77 adet taşkın koruma tesisi ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumaya devam ediyoruz. ’dedi.

konyayi-su-yapilari-ile-ihya--(15)-004.jpg

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

konyayi-su-yapilari-ile-ihya--(20)-003.jpg

konyayi-su-yapilari-ile-ihya--(22)-002.jpg

konyayi-su-yapilari-ile-ihya--(26)-001.jpg

Etiketler :