Konya'daki obruklar örnek gösterildi! Kuraklık sorununa karşı sürdürülebilir tarım politikalarına dikkat

Konya'daki obruklar örnek gösterildi! Kuraklık sorununa karşı sürdürülebilir tarım politikalarına dikkat

Dünyada su kaynaklarının azaldığı, içme suyuna erişim noktasında sıkıntılar yaşandığı ifade eden uzmanlar, suyun şuurlu kullanımı konusunda uyarıyor. Konya'da artık her yıl 20-30 arası obruk oluşurken, sürdürülebilir tarım politikalarına dikkat çekiliyor

Dünyada su kaynaklarının azaldığı ifade edilirken, 22 Mart Dünya Su Günü öncesinde tarım politikalarında sürdürülebilirliğe ve şuurlu su kullanımının önemine dikkat çekiliyor.

Dünyada su kaynaklarının azaldığı, içme suyuna erişim noktasında sıkıntılar yaşandığı ifade eden uzmanlar, suyun şuurlu kullanımı konusunda uyarıyor. Son yıllarda zaman zaman doluluğu azalan barajlarda su tehlikesinden bahsedilirken, 22 Mart Dünya Su Günü öncesi tarım politikalarında sürdürülebilirliğin önemi ve suyun şuurlu kullanımına karşı şuurlandırma çalışmalarına dikkat çekiliyor.

Son dönemde bakliyat sektörünü doğrudan etkileyen dönemler yaşandığını belirten Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, "İlkbahar mevsiminde beklenen yağışın olmaması durumunda ülkemizi bekleyen kuraklık etkilerinin her geçen gün artacağı öngörülüyor. Tehlikenin boyutunu ve uzun vadede hayatımıza olan etkilerini iyi değerlendirip buna yönelik çalışmalar yapmalı ve tedbirler almalıyız. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Şubat ayı yağış raporuna göre Türkiye geneli Şubat ayı yağışları, normalinin ve geçen yıl Şubat ayı yağışlarının altında gerçekleştiği belirtiliyor" şeklinde konuştu.

Türkiye’de kuraklık sorununa karşı sürdürülebilir tarım politikaları

"SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TARIM HEDEFLİYORSAK TELAFİ EDİLEMEZ DEĞİŞİKLİKLERİ ÖNLEMELİYİZ"

Sözlerini sürdüren Duru, "Uzmanların açıklamalarına göre Konya'da artık her yıl 20-30 arası obruk oluştuğunun gözlemlendiği bildirildi. Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak adlandırılan İç Anadolu bölgesinde bakıldığında ise 2022 yılı Şubat ayı yağışlarına göre yüzde 43 azalma gerçekleşti. Yanlış ürün ekimleri, aşırı sulama, anız yakma gibi yanlış tarım uygulamaları toprağın yapısal ve fiziki kimyasal özelliklerine zarar verdiğinden kuraklık kaçınılmaz olarak karşımıza çıkıyor. Yanlış tarım uygulamaları konusunda uzun yıllardır toplum genelinde farkındalık sağlamaya çalışıyoruz. Sürdürülebilir bir tarım hedefliyorsak tarım yapılan arazilerde telafi edilemez değişiklikleri önlemeliyiz. Sürdürülebilir tarımı destekleyerek, ekilebilir alanlarımızı daha iyi değerlendirmek ve besin değeri yüksek daha fazla ürün elde etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kuraklık sorununa karşı sürdürülebilir tarım politikaları

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.