Konya'da 3 fuar birden açıldı

Konya'da 3 fuar birden açıldı

TÜYAP Konya Fuarcılık tarafından düzenlenen "Konya Tohum", "Konya Hayvancılık" ve "Sulama Teknolojileri ve Bitki Besleme" fuarlarının açılışı gerçekleştirildi

 

TÜYAP Konya Fuarcılık tarafından düzenlenen "Konya Tohum", "Konya Hayvancılık" ve "Sulama Teknolojileri ve Bitki Besleme" fuarları büyük bir ilgiyle açıldı.

Açılış törenine; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, Vali Yardımcısı Hasan Karakaş, AK Parti Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Ticaret Borsası Başkanı vekili M. Namık Köklüsoy, Tarım İl Müdürü Seyfettin Baydar, TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü ile çok sayıda işadamı katıldı.

ERSÖZLÜ:  2018’DE 15 FUAR OLACAK

Açılışda konuşan TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü  2018 yılında Konya'da 15 farklı alanda fuarın hazırlanacağına dikkati çekti. Düzenledikleri fuarlara destek beklediklerini anlatan Ersözlü, şunları kaydetti:"Fuarlar bu bölgeye destek olacak. Tüm ülkenin ve sektörün paydaşlarının kazanacağını umuyoruz. Bu yıl fuara yurt içi ve yurt dışından 100 firma katılıyor. Tohumculuk, bitki besleme ve sulama teknolojileri konusunda fuarlarımız iki ayrı holde yerini aldı. Ayrıca bir holde de canlı hayvanlarla ilgili bir sergimiz var. Fuarlarımızın hayırlı ve bol kazançlı olmasını diliyorum." 

fuar--(6).jpg

fuar--(20).jpg

ÖZTÜRK: GÜVENLİK DENİNCE AKLA GIDA GELİYOR

Açılış töreninde konuşan Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “ Gıdaya erişim ve beslenme, insan için temel, vazgeçilmez, evrensel bir haktır. Her insan, gerektiğinde yeterli kalite ve miktarda, ihtiyaçlarını karşılayacak, inanç ve kültürüne uygun, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşabilmelidir. Dünya gıda pazarının temel sektörleri olan tohum, hayvancılık ve sulama teknolojileri sektörleri insanlık için büyük bir öneme sahip olmasının yanında ülkelerin gelecek stratejilerinde de önemli bir yer tutmaktadır. Uluslararası güvenlik uzmanları eskiden soğuk savaşı, ideolojileri, silahlanma yarışını konuşurdu. Artık güvenlik denince akla gıda geliyor. Geçmişte petrole, suya hâkimiyet savaşları yaşanırken; 21. yüzyıl içinde uluslararası ilişkilerdeki en önemli krizlerin gıdaya hâkimiyet nedeniyle çıkacağı tahmin ediliyor. Çok geliştiğine inanılan medeniyetimizin kendini nasıl doyurabileceğini hâlâ çözememiş olmasını da ekonomik ve sosyolojik boyutu ile dünyayı bekleyen bir tehlike olarak görmekteyiz. 2010 yılı verilerine göre, dünyada 25'i Afrika ülkesi olmak üzere 40 ülke gıda sıkıntısı çekmektedir. Ayrıca geleceğe ilişkin öngörülerde 2010 ve 2030 yılları arasında l milyar insanın açlıktan öleceği tahmin edilmektedir. Bu rakamlar; 2030 yılında dünyanın ilk on ekonomisi arasında yer alması için çalıştığımız ülkemizin de önemle üzerinde durması gereken bir konuyu ortaya çıkarmaktadır. Tohumculuk ve hayvancılık sektörlerinde Türkiye'nin önde gelen şehri olan Konya sulama projeleri ile gelecekte bu sektörlerde dünya çapında bir merkez olma yolunda hızla ilerlemektedir” diye konuştu.

KÖKLÜSOY: TARIM 3 BİLEŞENDEN OLUŞUYOR

Ticaret Borsası Başkanı Vekili M. Namık Köklüsoy, Tarım günümüzde, birbiriyle bağlantılı üç bileşen olduğunu söyledi. 3 bileşeni açıklayan Köklüsoy, “Bunlar ekolojik denge, biyolojik disiplin ve ekonomidir. Ekolojik dengeleri hesaba katmadan tarım sektörünü sürdüremeyiz. Biyolojik disiplini sağlamadan sağlıklı bir tarımdan bahsedemeyiz. Ekonomiyi dikkate almadan üretimi konuşamayız. Bu açıdan tarım ve tarımsal ticaret kurumsallaşmalı, hatta bir milli güvenlik konusu olarak ele alınmalıdır. Gündelik bakış yerine stratejik bir bakış açısı; Türkiye'de tarım sektörünü kendi içinde bir değişime ve gelişime yönlendiriyor. Bu gelecek adına olumlu bir gelişmedir. Biz projelerimizi 2023'te 90 milyon nüfus, artı 50 milyon turist toplam 140 milyonu doyurmak ve tarımda Dünya'da ilk 5'e girmek üzerine kurgulamalıyız. Teknoloji geliştiremeyen, tarımsal ticarette etkin olmayan ülkeler hiçbir zaman rahat olamaz. Dünya'da geleceğin savaşları tarım, gıda ve su ile ilgili olacaktır. Bu açıdan bilgiyi, teknolojiyi sunanlar ile bundan yararlanacak olanların bir araya geldiği fuarlar, her zaman önemini koruyacaktır. Türkiye 365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan; 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasında bereketli topraklar üzerindedir. Fakat bu ticaretten istediğimiz payı alamıyoruz. Türkiye var olan varlıkları ile tarımsal ticarette önemli bir ülke olmalıdır. Bunun için bizler lisanslı depoculuk sistemini tarımsal ticaretin merkezine alarak, borsacılığı küresel anlamda geliştiriyoruz.  Konya Ticaret Borsası Laboratuvarımız gelişmiş alt yapı ve uzman personeli ile tohum tescil ve sertifikasyon işlemlerini yerine getirmektedir. Bu sayede; tohumun üretildiği yerde tohum tescil ve sertifikasyon işleri de yapılmakta, üretici zaman ve kaynak kaybı yaşamamaktadır. Borsa olarak ayrıca; Türkiye tohum üretimin yaklaşık yüzde 40'ını karşılayan Konya'mıza, 12,6 milyon liralık yatırımla 'Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi'n' kazandıracağız. Bu, Milli Tohum üretimi adına büyük bir yatırım olup, ülke ve Konya tohumculuğuna büyük bir katma değer sağlayacaktır” diye konuştu.

fuar--(31).jpg

fuar--(30).jpg

fuar--(35).jpg

ÇAVUŞOĞLU: KKTC GIDA DEPOSU OLACAK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs'ın yaşam standartlarını düzeltmek ve dünyada hak ettiği yeri alabilmesini sağlamak için Türkiye'yle çalıştıklarını söyledi. KKTC sınırları içerisinde yer alan toprakların çok verimli olduğunu belirten Çavuşoğlu, kuraklıkla sık karşılaştıkları için tarım performansların değişiklik gösterdiğini vurguladı. Çavuşoğlu, kuraklığa dayanıklı sertifikalı tohum ürettiklerini belirterek, bunun da az yağmurda yüksek performans gösterdiğini ifade etti. Dünyadaki nüfusun her geçen gün arttığını, buna bağlı da insanların beslenme ihtiyaçlarının da arttığını dile getiren Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "KKTC'nin içme suyu sorunu konusunda büyük özveriyle çalışan Anavatanımız ve sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir projeyle Dragon Çayı'nı KKTC'ye bağlayarak dünyada bir ilki gerçekleştirdi. KKTC halkı bunun için Türkiye'ye müteşekkirdir. Bu su, şu anda insanımızın yüzde 80'ine ulaşmaktadır. 200 kilometrelik hat çalışması da devam ediyor. Bununla da halkımızın yüzde 100'üne ulaşmış olacak. Ayrıca tarım sulama suyu KKTC'ye ulaştığı gün de KKTC artık bu bölgede gıda deposu olacak." dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, kurdele keserek fuarların açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra protokol üyeleri, fuarları gezerek firma yetkililerinden bilgi aldı. Fuar, 7-8-9 Eylül'de 09.30-18.00, 10 Eylül Pazar günü ise 09.30-17.00 saatlerinde gezilebilecek.

Ferit Hepokur-Memleket

 

fuar--(24).jpg

fuar--(2).jpg

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler