KKTC'de seçimin ardından koalisyon seçenekleri masada

KKTC'de seçimin ardından koalisyon seçenekleri masada

Hiçbir partinin tek başına iktidara gelebilecek çoğunluğa ulaşamaması, ikili ya da üçlü koalisyon seçeneklerini gündeme getirdi- CTP ve HP'nin UBP ile koalisyona gitmeyeceklerine ilişkin açıklamaları, "ikili koalisyon" ihtimalinin düşük olduğuna işaret ed

LEFKOŞA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) pazar günü yapılan erken genel seçimin galibi Ulusal Birlik Partisi (UBP) olmasına rağmen hiçbir partinin tek başına iktidara gelebilecek oy oranına ulaşamaması, ikili ya da üçlü koalisyon seçeneklerini gündeme getirdi.

KKTC'de 8 siyasi partinin yarıştığı erken genel seçimde UBP, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP), yüzde 5 barajını geçerek meclise giren 6 parti oldu.

UBP, oyların yüzde 35,58'ini alarak 21 milletvekiliyle mecliste temsil hakkı kazandı ancak oy oranı tek başına başına iktidar olmasına yetmiyor.

KKTC'de Cumhuriyet Meclisinde bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için 50 sandalyeden en az 26'sını alması gerekiyor.

Seçim sonuçlarına göre hiçbir partinin tek başına iktidar olamaması, ikili ya da üçlü koalisyon seçeneklerini gündeme taşıdı. Ancak 12 milletvekili çıkaran CTP ve 9 milletvekiline sahip HP’nin, daha önce UBP ile koalisyona gitmeyeceklerine ilişkin açıklamaları, "ikili koalisyon" ihtimalinin düşük olduğuna işaret ediyor.

Seçimlere ilk kez giren ve yüzde 17,08 oyla meclisin 3. partisi olan HP’nin Genel Başkanı Kudret Özersay, seçimin ardından yaptığı açıklamada, verdikleri sözün arkasında durduklarını ve mevcut statükoya ortak olmayacaklarını belirterek koalisyon hükümetine kapılarını bir kez daha kapattı.

CTP ve HP’nin aldığı karara uyması ve Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki UBP ile hükümet kurmaya yanaşmaması halinde bu kez meclise giren diğer partilerle “üçlü koalisyon” kurulması olasılığı gündeme gelecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan hükümeti kurma görevini alması beklenen UBP liderinin, seçim barajını geçen diğer sağ partilerle üçlü koalisyon kurma olasılığı var fakat barajı geçen diğer üç partiden ikisinin üçer, birinin de iki milletvekili çıkarması muhtemel koalisyon hükümeti için sıkıntı yaratabilir. Üçlü koalisyon durumunda meclisteki milletvekili sayısı beş olan muhtemel hükümet ortaklarından ikisi, mecliste grup kuramayacak ve komitelerde yer alamayacak. Bu durum, zorlukları da beraberinde getirecek.

UBP'nin hükümeti kuramaması halinde Cumhurbaşkanı Akıncı, görevi ikinci parti olan CTP'ye verecek. CTP de UBP dışında kalan partilerle geniş tabanlı hükümet kurmak için diğer partilerin kapısını çalabilecek.

- KKTC yeniden seçime gidilebilir

İkili ya da üçlü koalisyon seçeneklerinin başarılı olamaması durumunda hükümetin kurulamayacağı ve seçim hükümetine gidilebileceği yönünde tartışmalar da gündemde yerini alıyor.

Seçimde iki milletvekili çıkaran YDP'nin Genel Başkanı Erhan Arıklı, yaptığı açıklamada, üç partili bir koalisyon göründüğünü fakat bu hükümetin istikrarlı bir iktidar olamayacağını belirtmişti.

"Kendimizi haziran ayında büyük ihtimalle yeni bir seçimin eşiğinde göreceğiz." diyen Arıklı, bu duruma hazırlıklı olunması gerektiğine işaret etmişti.

KKTC'de 7 Ocak'ta yapılan erken seçimde resmi olmayan sonuçlara göre, UBP yüzde 35,58 ile birinci sırada yer aldı. Oyların yüzde 20,92'sini alan CTP ikinci sırada geldi. CTP'yi yüzde 17,08 ile HP, yüzde 8,64 ile TDP, yüzde 7,84 ile DP ve yüzde 7 ile YDP izledi.

UBP, bir önceki seçime göre oylarını yüzde 8 artırırken, CTP yüzde 17, DP yüzde 16 oy kaybı yaşadı.

Seçime ilk kez giren HP, oyların yüzde 17,08'sini alarak üçüncü parti oldu.

KKTC'de seçimden önce Özgürgün liderliğindeki UBP ile Serdar Denktaş liderliğindeki DP'nin koalisyon hükümeti görev yapıyordu. 18 milletvekili olan UBP ve 4 milletvekili olan DP koalisyonuna 4 bağımsız milletvekili de dışarıdan destek veriyordu. KKTC Meclisinde muhalefetteki CTP 20 ve TDP 3 sandalyeye sahipti. Mecliste hükümete destek verenlerin dışında bir bağımsız milletvekili daha bulunuyordu.

KKTC Cumhuriyet Meclisi, 13 Kasım 2017'de oy çokluğuyla erken genel seçim kararı almıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :