Kene ısırıkları zararlı mı? Konya Büyükşehir Hastanesi Doktoru Önat'tan önemli uyarılar

Kene ısırıkları zararlı mı? Konya Büyükşehir Hastanesi Doktoru Önat'tan önemli uyarılar

Konya Büyükşehir Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, kene ısırıklarının genellikle zararsız olduğunu belirterek, ancak bazı kenelerin alerjik reaksiyonlara ve hastalık bulaştırarak tehlikeli ve hatta ölümcül olabileceğini söyledi

Konya Büyükşehir Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, havaların ısınması ile birlikte gündeme daha sık gelen kene ısırıkları ile ilgili açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. Dr. Önat, "İnsanlara ve dört ayaklı evcil hayvanlarına ilgi duyan keneler ve ikisi arasında kolayca hareket edebilirler. Kene ısırıkları genellikle zararsızdır, bu durumda belirgin semptomlara neden olmazlar. Bununla birlikte, keneler alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve bazı keneler, ısırdıklarında insanlara ve evcil hayvanlara hastalık bulaştırabilir. Bunlar tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir" dedi.

Keneler ülkemizde yaygın olarak görülmektedir. Açık havada aşağıdakilerin yoğun olduğu bölgelerde yaşarlar:

  • Çim
  • Ağaçlar
  • Çalılar
  • Yaprak yığınları

keneee.jpg

KENELER NEYE BENZİYOR?

Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, "Keneler küçük, kan emici böceklerdir. Bir toplu iğne başı kadar küçükten bir kurşun kalem silgisi kadar büyük olabilirler. Farklı kene türleri, kahverengi tonlarından kırmızımsı kahverengi ve siyaha kadar değişebilir. Daha fazla kan aldıkça keneler büyür. En büyük keneler bir bilye büyüklüğünde olabilir" diye konuştu.

KENELER İNSANLARI HANGİ BÖLGELERDEN ISIRIR?

Keneler vücudun sıcak ve nemli bölgelerini tercih eder. Isıran diğer böceklerin çoğundan farklı olarak, keneler sizi ısırdıktan sonra genellikle vücudunuza bağlı kalır. Vücudunuzdan 10 güne kadar kan emdikten sonra, tıkanmış bir kene kendini ayırabilir ve düşebilir.

kene.jpg

KENE ISIRIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, şöyle devam etti:

Kene ısırıkları özellikle yaz sıcaklarının arttığı nisan ve eylül dönemlerinde ve özellikle temmuz-ağustos gibi sıcağın arttığı aylarda daha sık görülmektedir. Kene ısırıkları genellikle zararsızdır ve hiçbir belirti göstermeyebilir. Bununla birlikte, kene ısırıklarına alerjiniz varsa, şunları yaşayabilirsiniz:

  • Isırık Bölgesinde Ağrı Veya Şişlik
  • Kızarıklık
  • Isırık Yerinde Yanma Hissi
  • Kabarcıklar
  • Şiddetli Alerji Durumunda Nefes Almada Zorluk

​​​​​​​kenee.jpg

KENE ISIRIKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Üzerinizde bir kene bulduğunuzda yapmanız gereken en önemli şey onu çıkarmaktır. Bir kene temizleme aracı veya bir cımbız seti ile keneyi kendiniz kaldırabilirsiniz. Bu adımları takip edin:

Keneyi cildinizin yüzeyine olabildiğince yakın tutun.

Sabit basınç uygulayarak düz bir şekilde yukarı ve ciltten uzağa çekin. Keneyi bükmemeye çalışın.

Isırığın içinde kenenin baş veya ağız kısımlarından herhangi birini bırakıp bırakmadığınızı görmek için ısırık bölgesini kontrol edin. Eğer öyleyse, bunları kaldırın.

Isırık bölgesini sabun ve su ile temizleyin.

Keneyi çıkardıktan sonra, ölü olduğundan emin olmak için alkole batırın. Kapalı bir kaba koyun.

dronat.jpg

HER KENE ISIRIĞI ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ GEREKTİRİR Mİ?

Isırık bölgesinde bir cilt enfeksiyonu yaşarsanız veya sürekli olarak cildi çizip yırtarsanız antibiyotik gereklidir.

Konya Büyükşehir Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, "Kene kaynaklı bazı hastalıklar (örneğin, Lyme hastalığı) için yüksek riskli bir bölgede bir kene tarafından ısırıldıysanız veya kene size uzun süre bağlı kaldıysa, antibiyotik tedavisine başlamak için doktorunuza görünmeniz gerekir." dedi.

KENE ISIRIKLARINDAN KAYNAKLANAN ENFEKSİYONLARI NASIL ÖNLEYEBİLİRSİNİZ?

Kene ısırığını önleyerek kene kaynaklı bir hastalıktan kaçınmanın en iyi yolları:

  • Ormanda veya kenelerin yaygın olduğu çimenli alanlarda yürürken uzun kollu gömlek ve pantolon giyin.

  • Parkurların ortasında yürüyün.

  • Riskli bölgelerde kene kovucu kullanın.

  • Giysi ve teçhizatınızı temiz tutun

  • Dışarı çıktıktan sonraki iki saat içinde duş alın veya banyo yapın.

  • Özellikle kol altları, kulak arkaları, bacak araları, diz arkaları ve saçlar olmak üzere kene eğilimli bölgelerde bulunduktan sonra cildi yakından kontrol edin.

  • Bir kene taşıyan hastalığın bir kişiyi enfekte etmesi için genellikle 24 saatten fazla beslenme gerekir. Bu nedenle, bir kene ne kadar erken tanımlanır ve çıkarılırsa o kadar iyidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.