Kazakistanlı anne çocuklar için engelleri kaldırıyor

Kazakistanlı anne çocuklar için engelleri kaldırıyor

Kazakistan'da işitme engelli çocuk sahibi anne, kurduğu merkezlerde yüzlerce işitme ve görme engelli, otistik, Down sendromlu çocuk ve yetişkinleri hem tedavi ediyor hem de onlara meslek edindiriyor- Astanalı Jasanova:- "Çocuklarım 5-6 yaşına geldiğinde k

ASTANA (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan'ın başkenti Astana’da iki işitme engelli çocuk sahibi anne, kurduğu merkezlerde yüzlerce işitme ve görme engelli, otistik, Down sendromlu çocuk ve büyükleri hem tedavi ediyor hem de onlara meslek edindiriyor.

63 yaşındaki Astanalı Kamka Jasanova’nın 17 yıl önce işitme engelli 2 çocuğu için başlattığı hayat mücadelesi sonrası engelliler için açtığı rehabilitasyon merkezleri ve sunduğu sosyal hizmetler engelli çocuğu olan yüzlerce aileye umut veriyor.

Merkezinde 600'e yakın işitme ve görme engelli, otistik ve Down sendromlu çocuk ve yetişkinleri tedavi eden Jasanova, aynı zamanda onlara el sanatları, aşçı, seracılık, çiftçilik kurslarını vererek meslek sahibi yapıyor.

Jasanova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dört çocuğundan ikisinin işitme engelli olarak doğduğunu ve bunu öğrendiğinde çok üzüldüğünü söyledi.

"Çocuklarım 5-6 yaşına geldiğinde konuşan çocuklar arasındaki fark daha fazla hissedilmeye başladı. Kimseyi görmek istemedim ve şehirden kaçmak istedim." diyen Jasanova, Astana’da okul bulamadığını ve 1993’te Taldıkorgan kentine taşınarak, çocuklarını işitme engelliler okuluna verdiğini aktardı.

Jasanova, orada engellilere yardım eden bir kurumdan insanlarla tanıştığını ve onların da kendisine Astana’da işitme engelliler için okul açmayı tavsiye ettiğini belirterek, "Okul açmak için imkanım olmadığını söylediğimde, 'çocuklarınıza yardım etmek isterseniz açarsınız' dediler." ifadelerini kullandı.

Astana’ya 1998’de döndüğünü ve iki yıl sonra Astana Engelli Çocuklar Birliğini kurduğunu dile getiren Jasanova, "Bize hayırsever insanlar bir çocuk bahçesinden küçük bir oda verdiler. Orada işaret dili öğretmeni ayarladık ve birinci sınıfa gidecek işitme engelli çocuklara ders vermeye başladık." dedi.

- "600 engelli çocuğa sosyal hizmet veriyoruz"

Jasanova, zamanla projeler geliştirerek hayırsever örgütlerin destekleriyle işitme ve görme engelli, otistik ve Down sendromlu çocuk ve büyüklere sosyal hizmetler sunmaya başladıklarını, ayrıca engelliler için rehabilitasyon merkezlerini kurduklarını kaydetti.

"Şu an 600 civarında engelli çocuk ve yaşlı sosyal hizmet alıyor. Yürüyemeyen 110 çocuğa da evlerinde özel hizmetler veriyoruz.” diyen Jasanova, merkezlerde engellileri tedavi de ettiklerini anlattı.

Jasanova, eskiden çocukları tedavi için yurt dışına gönderdiklerine ancak bunun etkin olmadığına işaret ederek, "Merkez açarak, çocuklarla ilgilenmeye başladığımızda bunun daha etkin olduğunu gördük." diye konuştu.

Ailelerin engelli çocuklarını sabahtan akşama kadar merkezde bıraktığını söyleyen Jasanova, daha önceden çalışmayan engelli çocuk anne babalarının çalıştığını ve maddi durumlarının iyileştiğini söyledi.

Jasanova, merkezde uzmanların çocukların sosyalleşmesi ve gelişmesi için gece gündüz çalıştıklarının altını çizerek, 18 yaşından büyük engelliler için de merkezde seracılık, el sanatları, aşçılık, çiftçilik gibi kursların verildiğini aktardı.

- "Engellilere meslek edindiriyoruz"

"Engellilere meslek edindirmeye çalışıyoruz. Ayrıca açtığımız kafe ve serada onlara iş imkanları sağlıyoruz. Merkezde engelliler bıldırcın yetiştirip, yumurtalarını satarken, kızlar yaptıkları el sanatları ürünlerini satarak, para kazanıyorlar." ifadelerinin kullanan Jasanova, erkekler için araba tamir ve yıkama merkezi açmayı planladıklarını vurguladı.

Jasanova, adım adım amaçlarına ulaştıklarına dikkati çekerek, "Yarın biz büyükler olmadığımız zaman engelli çocuklarımızın hayat mücadelesi verebilmeleri için onlara çalışmayı, ayakta durabilmeyi, aile geçindirmeyi ve iyi insan olmayı öğretiyoruz." diye konuştu.

- "Engelli çocuklarımın sağlıklı çocuklardan farkı yok"

Kendisinin işitme engelli çocuklarının da meslek ve aile sahibi olduklarını dile getiren Jasanova, büyük oğlunun spor akademisinden mezun olduğunu ve şu an bir okulda işitme engelli çocuklara antrenörlük yaptığını aktardı.

Jasanova, ikinci işitme engelli oğlunun da kendisine yardım ettiğini belirterek, "Çocuklarımla diğer normal çocuklar arasındaki farkı hissetmiyorum, çocuklarım sağlıklı çocuklara göre daha duyarlı. Duymasa ve konuşmada da her şeyi anında anlıyorlar." ifadelerini kullandı.

Engelli çocuklarının gelişmesi ve sosyalleşmesi için onlarla çalışmayı küçük yaştan başlamak gerektiğinin altını çizen Jasanova, engelli çocuk sahibi ailelere de bunu her zaman hatırlattığını sözlerine ekledi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :