"Katılım bankalarına ilgi artıyor"

"Katılım bankalarına ilgi artıyor"

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Utku:- "Katılım bankacılığına sektörel ilgi artıyor. Katılım bankacılığının yaygın bir şekilde hizmet vermesi, şube sayısını artırması, gerekli reklamların yapılması ve iki kamu bankasının katılım bankası olarak d

KONYA (AA) - ENGİN ÖZEKİNCİ - Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Melikşah Utku, "Katılım bankacılığına sektörel ilgi artıyor. Katılım bankacılığının yaygın bir şekilde hizmet vermesi, şube sayısını artırması, gerekli reklamların yapılması ve iki kamu bankasının katılım bankası olarak da sektöre girmesi, bu ilgiyi artıran en önemli faktörlerdir." dedi.

Utku, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rekabet edebilmek için alternatif bankalara eşdeğer hizmet vermek gerektiğini söyledi.

Katılım bankalarının bankacılık sektörünün belli alanlarında daha fazla ve iyi hizmet sunduğunu belirten Utku, tüketicinin faiz hassasiyeti olsun ya da olmasın katılım bankalarını tercih ettiğini ifade etti.

Birçok kişi ve şirketin, verilen hizmeti beğendikleri için söz konusu bankalara yöneldiklerini dile getiren Utku, "Katılım bankacılığına sektörel ilgi artıyor. Katılım bankacılığının yaygın bir şekilde hizmet vermesi, şube sayısını artırması, gerekli reklamların yapılması ve iki kamu bankasının katılım bankası olarak da sektöre girmesi, bu ilgiyi artıran en önemli faktörlerdir." diye konuştu.

- "Pay yükselmeye devam ediyor"

Türkiye'deki katılım bankacılığının ekonomi içindeki oranının yüzde 5,5 olduğunu anımsatan Utku, şöyle devam etti:

"Son 2 senedir yavaşlamış olsa da bu pay yükselmeye devam ediyor. Yavaşlamanın nedeni bir bankanın sektörden çekilmesiydi ki bu da sektörde ciddi daralmaya neden oldu. Bu daralma diğer bankaların belli ölçüde büyümesiyle giderilmeye çalışıldı. Bir diğer nedeni ise son yıllarda ticari bankaların mevduat faizlerini ciddi oranda artırmasıyla ticari kuruluş ve işletmelerin o tarafa doğru kaymasıdır. Tahminimiz, katılım bankalarının bundan sonra bankacılık sektörünün iki katı daha hızlı büyüyeceği ve ekonomi içerisindeki payını yüzde 15'e çıkaracağı yönündedir."

Utku, Türkiye'nin, İslam ülkeleri içerisinde ekonomik olarak büyük öneme sahip olduğuna işaret ederek, "Bu çerçevede dünyadaki İslam bankacılığı içerisindeki payının daha büyük olması gerekir. Şu anda yüzde 5 civarında. Türkiye'nin kendi içinde büyümesi dünyada da hızlı bir şekilde büyümesi demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türk bankacılık sisteminin pozisyon açığı taşımadığını ve dolar hareketliliğinin katılım bankalarının bilançolarını kar zarar anlamında fazla etkilemediğini vurgulayan Utku, müşterilerin mevcut hareketlilikten etkilendiği için dolaylı olarak bankaların da bu durumdan etkilenebileceğini aktardı.

- 2017 yılı zorlu bir yıl olacak

Utku, 2017 yılının dünya için zorlu bir yıl olacağının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Avrupa'da belli sıkıntılar var. ABD'nin ne yönde hareket edeceği siyaseten belli değil. Bu, bizi de etkileyecektir ama Türkiye genç nüfusuyla, tek bir ürüne bağımlı olmayan ekonomik yapısıyla ve hızlı pazar değiştiren ihracatçısıyla bu süreci başarılı şekilde atlatacaktır."

Katılım bankalarının Emlak Konut öncülüğünde 20 yıl vadeyle ev sahibi olma kampanyasına katıldığını hatırlatan Utku, "Kampanyada insanlar 6-7 yıl gibi daha kısa vadelere ilgi gösteriyor. Önemli olan kampanyaydı. İlgi gerçekten çok güzel. Bu kampanya sektörü canlandıracaktır. Bu noktada katılım bankalarına talep de çok fazla." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :