M. Faik Özdengül

M. Faik Özdengül

İstedim ki yürüdüm!

Düşünürdüm.

Ölen neden sevimli olur birdenbire diye.

Ona duyulan onca öfke, onca nefret hisleri nereye gider?

Hayatı boyunca düşmanlık beslenen insanlara ölünce mersiyeler düzülür.

İyi adamdı derler.

İyi tarafları görünür olur düşmanlarına bile birdenbire.

Düşmanlık, kin, nefret, sataşma biter.

Neden?

Çünkü ölmüştür.

Dedi.

Bumu dedim?

Bu mu sevimli yapan onu?

Bu dedi.

Sevilmek isteyen yığınla insanın bilmediği bu mu?

Bu dedi.

Ölmek.

Cenaze törenlerini, bu törenlerde yapılan konuşmaları hatırlıyorum. Kötü demez kimse kolay kolay.

Cenaze namazında sorar hoca. Nasıl bilirdiniz diye. Herkes rahmet diler.

Sağlığında dilenmeyen. Ölünce münasip görülür.

Öldü ve sevildi.

Öldü ve kurtuldu.

Garip.

Dedim.

Garip dedi.

Sanırım sevgiyi esirgeten şey haset duygusu değil mi dedim.

Onayladı.

Varlık gösterene, büyüyene, meyve verene, saldırmak için bekleyen haset orduları var. Büyüyememiş, bodur kalmış, olgunlaşmamış, ilkel yok ediciler.

Sözle, davranışla, gıybetle, dedikoduyla, kötü bakışla, su yerine zehir taşıyan köklere.

Korktum.

Nasıl ölünür dedim.

Ölü taklidi yaparak başla dedi.

Sonra yola çık. Kaf dağına doğru.

Bir rehber bul. Tek başına kaybolursun.

Gizlice ve gece yol al en çok.

Sonra dedim.

Aşk dedi. En hızlı yol aldıran.

Sonra da tazarru ve niyaz yolunu seç.

İstedim ki yürüdüm…

DÜŞ VE DUA

yağmura,nisana ve yaşıma aldanıp

uçurumları kıyı sanarak

ve dağlar erişilmeyince acı verir

sözünü unutarak

kaf dağına gitmek istedim

ırmak inadıyla yürüdüm uzaklara

bir derviş olup yürüdüm uzaklara

yanıldı denektaşım geriye döndüm

Kutsal Sözler Panayırı'na sığınıp

ipeksi bir sessizliğe büründüm:

bir hayat, mahcup ve duru.

Tanrım, gülleri

ve sessiz harfleri koru. (İbrahim Tenekeci)

Faik Özdengül

fozdengul@gmail.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
  • hüseyin palaz / 11 Şubat 2010 Perşembe 13:16

    Ölümden kasıt mecazi anlamda ölmek yani 'mutu ente gable mutu'(ölmeden önce ölünüz)sırrına mazhar olmak.AŞK TESLİM OLMAKTIR yazısının altındaki yorumumda izah etmeye çalıştım.

    Yanıtla (0) (0)
  • Büşra Civil / 10 Şubat 2010 Çarşamba 10:41

    Bizde yani Konya'da bi laf vardır kişi ölür badem gözlü olur, kişi ölür sırma saçlı olur diye yani bu hesap insan ölünce kıymete biniyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • sevil köse / 09 Şubat 2010 Salı 20:33

    Ölünce bitiyor,yaşadığımız için zaten bütün kaygılar,kavgalar,başkaldırılar.EVET ÖLSEK bitiverecek ama yaşıyoruz,yaşarkende sizin bahsettiğiniz ÖLÜ KUŞ TAKLİDİNİ yapmayı bir başarabilseydik,yaşamıda ölümüde kolaya kabullenip,uslanacaktım ama malesef egolermıza yeniliyorölü kuş taklidi yapmayı unutuyoruz.Sunduğunuz örnek hem zor hem kolay,sonunada,önünede AŞK eklemişsiniz,doğrudur,düşebilseydik aşka,en azından deneyebilseydik,feryat fiğan etmeyecektik.Rahberimiz var da kendi yarattığımız pusulamıza üstelikte tamir gerektiren bir pusulayla Ölmediğimizi kanıtlamak için dönüp duruyoruz.Bodur ağaçlar etrafımızda çoğaldıkça,topraktaki filizler birazdaha başını toprağa gömüyor,oya güneaşıklar gibi güneşe dönmek varken,suratlarımızı asmış,gece karanlığında ayışığı arıyoruz.Rehbersiz çıkılınca yola,başımız orda düşüyor dara,SEN NE ARIYORSAN KENDİNDE ARA.AŞK düşsün tüm arayanlara,az kaldı ölü taklidi yapan kuş olmaya,öfke kontrolinden geçip,rolimi oynamaya.pozitif değişimde bir adım ilerlemeye teşekkürler.
    saygılarımla

    Yanıtla (0) (0)