
İstanbul'u ikinci fay vuracak! 6 büyüklüğünde deprem kapıda
23 Nisan'daki 6,2’lik Silivri depremini önceden tahmin eden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi’nde 6 büyüklüğünde ikinci bir depremin olabileceğini açıkladı. “7’lik deprem tezi çürüdü” dedi.
Marmara Denizi'nde 23 Nisan'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki sismik hareketlilik sürüyor. Bugün Tekirdağ açıklarında meydana gelen depremi değerlendiren Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yeni uyarılarda bulundu.
Üşümezsoy, 23 Nisan’daki depremin ardından Marmara’daki fayların parça parça kırıldığını belirterek, “Bu doğal oluşan bir artçı. Yeni bir faya gitmiyor. Ancak ikinci bir 6 büyüklüğünde deprem olabilir” dedi. Derin fayların varlığına işaret eden Üşümezsoy, “Bu faylar bir seferde kırılacak 7 veya 7.2’lik depremler oluşturmaz” ifadelerini kullandı.
TV100 canlı yayınında açıklamalarda bulunan Üşümezsoy, 2019’da ve 23 Nisan’da meydana gelen depremlerin devam ettiğini belirtti. Silivri ve Tekirdağ çukurlarının derinliklerinin 20-25 kilometre olduğunu söyleyen Üşümezsoy, "Bu faylar iki ayrı faydır, bir seferde 7’lik deprem yapmaz" dedi.
Marmara Denizi'nde 180 kilometrelik tek bir fay olduğu yönündeki iddialara karşı çıkan Üşümezsoy, “Biz o fayın olmadığını söyledikten sonra Celal Şengör de o görüşten vazgeçti” diye konuştu.
Üşümezsoy, risk altındaki diğer bölgeler olarak Bandırma, Bursa, Çanakkale, Kütahya’nın Simav ilçesi, İzmir Karaburun ve Tokat Kazova’yı işaret etti. Bandırma ve Çanakkale için önümüzdeki 50 yıl içinde 7’nin üzerinde bir deprem beklediklerini belirtti.
Marmara’daki olası büyük İstanbul depremi tezlerine de karşı çıkan Üşümezsoy, “6,2’lik deprem o faydaki stresi büyük oranda tüketti. Kumburgaz’daki kırılmayan kesim de kırıldı. O faydaki stres bitti” değerlendirmesini yaptı.