
2B Araziler İçin Büyük Adım: Tapular Yıl Sonuna Kadar Verilecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da 5 milyon kişinin beklediği tapu müjdesini verdi. Orman vasfını yitirmiş 2B araziler yıl sonuna kadar tespit edilerek tapular verilecek.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 178. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Beyoğlu’nda düzenlenen programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Davut Gül, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
“Tapu işlemleri artık dakikalar içinde tamamlanıyor”
Programda konuşan Bakan Kurum, devlet yönetiminde en önemli ilkenin devamlılık olduğunun altını çizerek, tapuda 18 bin personelin yılda 20 milyon işlem gerçekleştirdiğini belirtti.
“Dün işlemler için günlerce bekleyen vatandaşlarımız, bugün Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi sayesinde işlemlerini dakikalar içinde tamamlıyor” diyen Kurum, dijitalleşme çalışmalarının yıl sonunda ülke genelinde işlemlerin %80’inin dijital ortamda yapılmasını sağlayacağını, nihai hedefin %100 olduğunu vurguladı.
“2B alanlarında tapusuz yer kalmayacak”
Bakan Kurum, konuşmasında önemli bir müjde de verdi.
“5 milyon vatandaşımızın heyecanla beklediği bir adımı atıyoruz. Kayıt altına alınmamış tek bir metrekare 2B alanı bırakmayacağız. Orman vasfını yitirmiş tüm alanlarda tespit çalışmalarını bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Bu alanların kullanıcılarını süratle tespit edecek ve yıllardır tapu bekleyen vatandaşlarımıza tapularını kazandıracağız” ifadelerini kullandı.
“Tescilsiz araziler ekonomiye kazandırılacak”
Kurum, tescil dışı olduğu için değer taşımayan tüm arazilerin tespitine başlandığını ve bu alanların ekonomiye kazandırılacağını da duyurdu.
“3 ay içinde yaklaşık 14 bin kilometrekare alanı tespit edeceğiz. Bu, İstanbul’un karasal büyüklüğünün üç katına denk geliyor. Bu arazileri tarım, sanayi, turizm ve konut alanlarına dönüştürerek ekonomiye entegre edeceğiz. Ayrıca konut fiyatlarını dengelemek için arsa üretimini artıracağız” dedi.
“Üç Boyutlu Şehir Modelleri Projesi başladı”
Bakan Kurum, şehirlerin daha güvenli ve planlı hale gelmesi amacıyla “Üç Boyutlu Şehir Modelleri Projesi”nin İstanbul’da başladığını açıkladı.
“Her sokağın, her binanın ve dairenin üç boyutlu modelini oluşturacağız. Bu sayede kentsel dönüşüm planlamaları ve afet hazırlıkları daha sağlıklı yapılacak” şeklinde konuştu.
Değer Bilgi Merkezi ile yapay zekâ destekli yatırım dönemi
“Değer Bilgi Merkezi” projesiyle, vatandaşların taşınmazlarının gerçek piyasa değerine ulaşabileceğini söyleyen Kurum, sistemin yapay zekâ ile destekleneceğini belirtti.
“Vatandaşlarımız bu sistem üzerinden yatırımlarının maliyet ve kazanç analizlerini yapabilecek, manipülasyonların da önüne geçilecek” dedi.
“2026’da İstanbul, 2027’de Türkiye dijital altyapıya geçecek”
Bakan Kurum, İstanbul’da deprem riskine karşı oluşturulacak 3 boyutlu modeller ve değer haritalarının, kentsel dönüşümle entegre şekilde yürütüleceğini belirtti.
“2026’nın ilk çeyreğinde İstanbul, 2027 ortasında ise tüm Türkiye bu dijital altyapıya kavuşacak” açıklamasında bulundu. Kurum, Türkiye'nin bu dijital dönüşümle dünya çapında dikkat çektiğini ve örnek bir ülke haline geldiğini söyledi.
“Vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olsun”
Konuşmasının sonunda bir kez daha projelerin önemine vurgu yapan Bakan Kurum, “Yıl sonuna kadar tamamlayacağımız bu dev proje ile mülkiyet hakkına kavuşacak tüm vatandaşlarımıza, ailelerine, annelerine, yavrularına şimdiden hayırlı olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: