İKEO başkan adayı Nihat Yüceur: 'Kantin işletmecileri ciddi sorunlarla karşı karşıya'

İKEO başkan adayı Nihat Yüceur: 'Kantin işletmecileri ciddi sorunlarla karşı karşıya'

İKEO başkanlık seçimine aday olan Nihat Yüceur, "Oda başkanlık seçimine aday olmamızı gerektiren nedenler oldu. Kantin işletmecileri ciddi sorunlarla karşılaşmakta ve bu sorunlar çözüm bekliyor. Nisan ayı itibariyle adaylığımızı açıkladık" dedi.

2018 yılında İstanbul Kantinciler Esnaf Odası'nın (İKEO) yapacağı başkanlık seçimine aday olan Nihat Yüceur, seçilmesi halinde yapacakları hizmetler hakkında bilgiler verdi. Nisan ayında adaylığını açıklayan Yüceur, 6 aydır kantincileri ziyaret ettiğini ve kantincilerin sorunlarını dinlediğini belirtti. Başkan adayı Yüceur, seçilmesi halinde kantin akademisi kuracağını, kantinlere dışarıdan gelen yasaklı ürünler, her ilçenin kira artış oranın farklı olması, odanın kurumsallaşması, oda üyelerinin artık odaya gelmeden internetten işlerini yapabileceği, kantinde çalışanların yaz aylarında primlerinin yatırılması konusunda açıklamalar yaptı. Yüceur, başkanlığın bir meslek değil, bayrak yarışı olduğunu ifade ederken, birçok projelerinin olduğunu dile getirdi.

''İstanbul'da 39 ilçe var, 39 ayrı uygulama var''

Seçimin 2018 yılının Ocak ile Mart ayı arasında kanunen yapılması gerektiği bilgisini veren Nihat Yüceur, ''Son dönemde yani son 3 yıldır herhangi bir etkinliğimiz yok. Kendim, 2 dönemdir mevcut oda yönetiminde bulunmaktaydım. Ancak 2'nci dönemin başı itibariyle başkanımızın odayı tek adam yönetimiyle yürütme isteği ile yönetim kurulu üyelerinin tamamının ve özellikle şahsımın bu konuda tamamen etkisiz hale getirilmesi ile üyelerimize çok fazla hizmette bulunamamaktayız. Bu çok durum önemli. İkincisi; odamızın yapmış olduğu hizmetler üyelerimize ulaşmamaktadır. Şeffaf bir oda olamıyoruz. Mevcut yönetimle üyelerimizin sorunlarına hızlı bir çözüm bulamıyor, hukuki anlamda bir yardımda bulunamıyoruz. Sözleşmelerin artışında, okul yönetimi ile olan problemlerde yeterince destek olamıyoruz. İstanbul'da 39 ilçe var, 39 ayrı uygulama var. Her ilçede ayrı bir uygulama var. Yönetmeliğimize göre tamamında uygulamalar aynı olması gerekiyor. Gerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğündeki uygulamalarında gerekse odanın uygulamasında eşitsizlik var. Örneğin kira artımı bir ilçede yüzde 10 olurken, diğer ilçede yüzde 100 oluyor'' dedi.

''Kantin akademisi kuracağız''

Oda ile kantinciler arasında iletişim sorunu olduğuna vurgu yapan Yüceur, ''Öncelikle odamızı kurumsal bir oda haline getireceğiz. Kurumsal oda haline geldiğimiz zaman üyelerimize hak ettiği değeri vereceğiz. Üyelerimiz odaya geldiği zaman kendi odasına gelmiş gibi hizmetle karşılaşacak. Kantinci esnafımızın eğitim sıkıntısı var. Alması gereken belgeler var; hijyenik, çalışmasını gerektiren ustalık ve kalfalık belgesi. Biz, Anadolu ve Avrupa yakasında kantin akademisi kurmayı düşünüyoruz. Bu akademide gurmeler ve şeflerle birlikte kantinlerde üretim çeşitliliğini arttırmamız gerekiyor. Şu anda yasaklar nedeniyle satmamız gereken ürünler çok kısıtlandı. Bununla ilgili bizim üretim yapmamız lazım bu çalışma ile kantinlerde çeşitli ürünler üretmemiz gerekiyor ki daha verimli daha sağlıklı daha da kaliteli hizmete ulaşalım. Burada devletin kurumlarıyla, halk eğitimle, kiralık eğitimle işbirliği yaparak buradaki üyelerimizi de eğitimden geçirerek ortak bir protokol ile çalışanları sertifikalandıracağız. Bunlar yapacağımız faaliyetlerden sadece bir kaçı'' açıklamasında bulundu.

 

''Dışarıdan gelen yasaklı ürünlerle ilgili çok ciddi anlamda çalışacağız''

Satışları yasaklanan ürünler var ve dışarıdan gelen yasaklı ürünlerle ilgili önlemler alınmasını istiyoruz diyen Yüceur, ''Bununla ilgili çok ciddi anlamda çalışma yapacağız. Kantincilerimiz, okullar tam gün eğitime geçtiği için yemek üretimi yaparak kantinlerimizde sıcak ve anne eli değmiş hizmeti vererek çocuklarımıza sıcak yemek sunmayı planlıyoruz. Okullarımızın çoğunda bunu yapıyoruz. Bunu daha da geliştirmek istiyoruz. Çalışan personelimizin çoğu ev hanımı bayan. Bu çalışanlarımızı, kantinlerde istihdam etmek için İŞKUR ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşme yaptık. Okullar kapandığı zaman çalışanlarımız işsiz kalıyor ve başka işe gidiyor. Dolayısıyla kalifiye eleman bulamıyoruz. Görüşmeyle protokol yaparak yazın 3 aylık dönemde çalışan kalifiye elemanlarımızın primlerinde devlet desteği olmasıyla alakalı çalışma yapıyoruz'' şeklinde konuştu.

''Ayrıştırmayan, üreten, sahiplenen ve çözüm odaklı bir oda istiyoruz''

Yüceur sözlerine şöyle tamamladı: ''Okullarda TSE'ye uygun, öğrencilerin vakitlerini geçireceği güzel ortam ve hijyenik kantin yapma projesi kapsamında çalışmalarımızıgerçekleştireceğiz. Bu konuyla ilgili bir çalışmamız var. Bu konuda üyelerimize vaatlerimiz var. Biz şöyle diyoruz; ayrıştırmayan, üreten, sahiplenen ve çözüm odaklı bir oda istiyoruz. Bununla ilgili çalışan üyelerimize hukuk ve muhasebe alanında ücretsiz danışmanlık yapacağız. Kurumsal bir oda olduğumuz zaman üyelerimiz, odaya gelmeden internet ortamında imza şeklinde faaliyet belgesi ve buna benzer hizmetleri üyelerimizin istifadesine sunacağız. Uzun yıllardır var olan odamızın kendisine ait bir mülkü yok, odamıza mülk edindireceğiz. Oda başkanlığı bizim için bir meslek ya da güç devşirme yeri değil hak ettiğimiz değeri, hizmeti alma yeridir. Bizden sonra gelecek arkadaşlar için bu konuyu bayrak yarışı olarak görüyoruz. Kantinci esnafımıza ve hizmet alan halkımıza birikimlerimizi, hizmetlerimizi iletmek için bu seçime talibiz''. 

Etiketler :