M. Ali Köseoğlu

M. Ali Köseoğlu

Her gecikmenin bir nedeni varmış!

Bir iki yazımıza konu edindik Karatay Medresesi’nin kapalı oluşunu.

Yazmadan önce haber de yaptık; 27 Haziran’da…

27 Haziran’da yaptığımız haberde, müzedeki çalışmaların sona geldiğini ve bir ay içinde açılacağını söylemişiz okurlarımıza.

Yalan söylemişiz, özür dilerim.

Bu bilgiyi/yalanı elbette kafadan sıkmamışız.

Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Gülgün Atalay’la bizzat kendim görüştüm.

Ve bana ilettiği görüşlerini samimi bularak, 27 Haziran’da müzenin bir ay kadar sonra hizmete açılacağına inandırdım kendimi.

19 Ağustos tarihinde bu şehrin gazetelerinden Merhaba da Gülgün Hanım’la görüşmüş.

Bu gazetemize de Gülgün Hanım, müzenin açılmasının önünde hiçbir engel bulunmadığını söylemiş. Ve işte tarih olmuş 23-24 Eylül

“Bir ay içinde açılır” denilen müze 4 ay geçmesine rağmen hala açılmamış.

20 Ağostos’ta bir yazı yazmıştım.

Vali adına Vali Yardımcımız (şimdi Meram Kaymakamı) İrfan Kenanoğlu yazımızı dikkate almış ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne sormuş.

Müze Müdürü Yusuf Benli de cevaplamışlar.

Bu cevapta müzenin ne zaman açılacağına dair bir satıra rastlamadım, fakat yine de müzenin geçirdiği evrelerle ilgili bilgidir.

Bu açıklamayı sizlerle paylaşıyorum:

“2004 yılında medresenin sorunları ve ihtiyaçları müdürlüğümüzce sözlü ve yazılı olarak yinelenmiş, konu Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda değerlendirilmiştir. Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğümüz elemanlarınca hazırlanan teknik rapor sonucu yapılacak işlerle ilgili uygulamanın Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü uzmanları denetiminde yapılmasına KKTVKBK’nda karar verilmiştir.

Böylelikle Karatay Çini Eserler Müzemiz söz konusu çalışmaların tamamlanması amacıyla 23.05.2006 gün ve 80727 sayılı Bakan Onayı ile 15.05.2006 tarihinden itibaren ziyarete kapatılmıştır.

Çalışmalar müze müdürlüğümüz uzmanları denetiminde başlamış ancak, eyvandaki mevcut yeni karo döşeme sökülüp toprak altına alındığında yoğun çini kırıklarına rastlanmıştır. Bu nedenle hafriyat çalışmaları durdurulmuş. Müdürlüğümüz denetiminde kurtarma kazısı yapılması için Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden izin alınarak kazı çalışmalarına başlanmıştır.

Medrese ana eyvanda ve kuzey hücre tabanında yapılan kazı çalışmaları sonucunda binanın zemininin havalandırılarak nemin azaltılması ve sağlamlığının artırılması bir nebze de olsa gerçekleştirilmiştir. Temele ilişkin elde edilen yeni bulguların teşhiri ise müzenin teşhirinin de yeniden ele alınmasını gerektirmiştir.

Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra müzenin nem alan en önemli alanı olan kuzeydoğu köşesindeki hücre bölümünde de bir kazı yapılarak restorasyonunun tamamlanması gerektiği ilgili makamlara bildirilmiştir. Bu tarihten itibaren Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü kontrolünde ve Müdürlüğümüz gözetiminde yeni teşhire de zemin oluşturacak restorasyon çalışmalarına başlanılmıştır.

Sonuç olarak: Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait medrese, müdürlüğümüze bağlı faaliyet gösteren bir Çini Eserler Müzesi olmakla birlikte;

-Medresenin rölöve-restorasyon ve restitüsyon projesi KKTVKK kararı doğrultusunda Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce hazırlanmış ve uygulanmıştır.

-Yeni teşhir vitrinlerine ilişkin projeler ise Genel Müdürlüğümüz Teşhir ve tanzim Şubesi’nce hazırlanmış, yine KKTVKK’nca onaylanmış ve tamamlanma aşamasındadır.

-Çinilerin restorasyonu sonucu meydana gelen kirliliğin temizlenmesi ve teşhir edilecek eserlerin konservasyon işi de İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuarı Müdürlüğü elemanlarınca yapılacaktır.

***

İşte açıklama böyle…

Karatay Medresesi’nin ne zaman açılacağı ile ilgili bir bilgi yok yani. Yapılacak daha başka işler olduğu anlaşılıyor üstelik.

Konya’nın en çok ziyaretçi çeken ikinci müzesi ile ilgili yapılacak tüm hassas işler elbette takdire değer. Tarihi eserlerimizin bakımından ve onarılmasından büyük memnuniyet duyarız.

Fakat 2006 yılından beri böylesine değerli bir müzeyi kapalı tutmak akıllara zarar bir olay.

İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Mustafa Çıpan Bey de bu konuyla ilgili hiçbir açıklamada bulunmadılar. Müzenin ne zaman açılacağına dair onda bir bilgi olsa elbette bizle paylaşırdı.

Bir de açıklamada dikkatimi çeken bir şey var. Tashih hatası değilse 23 Mayıs 2006’da Bakan tarafından ziyarete kapatılması onaylanan müze 15 Mayıs 2006’da ziyarete kapatılmış.

Daha bakan onaylamadan 8 gün önce, müze kilitlenmiş.

Nasıl olmuş?

Bunun da yukarıdaki gibi bir hikâyesi vardır muhakkak.

Şimdi bir de Mevlana Müzesi’nin de kapsamlı bir restorasyon geçireceği açıklanıyor. Onca tanıtım faaliyetinden sonra Mevlana Müzesi’nin 2 yıl kapalı tutulduğunu bir düşünün…

Bütün emekler heba demektir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.