Gurabâhâne-i Lâklâkan kuran milleten bugüne

Türkiye, Yale Üniversitesi Dünya Çevre Performansı Endeksi'nde Irak, Suriye, Haiti gibi ülkeleri bile geride bırakarak 180 ülke içinde 177 sırada yer alması vay be nereden nereye…

Bizler Yürekleri fetheden bir milletin torunlarıyız. Atalarımız 600 milyon metrekare toprak parçası ile kıtaları fethederken gittiği her yere adalet, iyilik çevrecilik İhraç eden gitmiştir.

Kalpleri sevgi ve şefkatle dolu atalarımız, insanların ihtiyaçlarını görüp gözettikleri gibi, hastalanan, kuşların, dağda aç kalan kurtların, yaralanan atların da hizmetlerine koşmuşlar, onların tedavisi, beslenmesi ve nesillerinin devamı için çeşitli vakıflar kurmuşlardır. Osmanlı çevre için neler yapmış bir göz atalım sonrada biz ne yapıyoruz…

Cami, medrese, mektep, saray gibi her türlü yapının bol güneş alan ve rüzgâr vurmayan cephelerinin ulaşılamayacak yüksekliklerine? Kuş Köşkü veya Kuş Sarayı da denilen kuş evleri yerleştirmişler, mezarlarındaki mermer sandukaların yanına yağmur suyu birikip kuşların içmesi için küçük tekneler yapmışlardır.

Mesela; Bursa da Gurabâhâne-i Lâklâkan! Denilen Leylek Hastanesi yeryüzü tarihinde eşsiz bir müessesedir. Leylekler, güvercinler, serçeler, kırlangıçlar, kovulma tehlikesine asla mâruz kalmaksızın, istediği Türk evinin üzerinde yuvasını yapabilirlerdi.

Eski evlerin mimarisi de bu güzel hizmete uygundu zaten. Özellikle İstanbul?da olmak üzere, sayıları azalsa da hala kuş evleri bulunmaktadır. Tarihi bir yapının yanından geçerken bunları görebiliriz.

Atalarımız mahallesindeki ihtiyaçlıyı, hapisteki mahpusu, çatılardaki leylekleri unutmamış ve unutmamamız için bizlere örnek olmuşlardır.  Bunun yanında buna benze insani ve tüm canlılara   yardım  etmek için kurulan   vakıflardan   birkaç tanesi;  Herkese Meyve Vakfı-Nefes aldıran Vakfı -Piknik Vakfı- Çevre Düzenleme Vakfı-Kar dağıtan vakıf-Suyu soğutan vakıf-Helva dağıtan vakıf-Pabuç parası veren vakıf-Yuva kuran vakıf-Yetime annelik babalık eden vakıf-Çevre düzenleme vakfı-Suyu çoğaltan vakıf-Dinlenme için bahçe vakfı -Borçlu dostu vakfı-Öğrencilere elbise veren vakıf-Meyve ağaçları diken vakıf-Misafirleri ağırlayan vakıf- Yetim çeyizi donatan vakıf- Borcundan dolayı hapse düşenlere yardım vakfı  vs.

Yıl 2016 Bu yılki Davos zirvesinde yayınlanan raporda 10 üzerinden 0.1 puan alarak çevre hassasiyetinde 60 ülke arasında 59'uncu olan Türkiye…

 Atalarımızın kanları ile canları ile yürekleri fethettikleri Anadolu, şu an bizim yaşadığımız coğrafyadan bahsediyorum…  Eğer Dünyada çevre  konusunda   böyle   bir sıralamada  yer alıyorsak  kendimizden utanmalıyız.  

 Gittiğimiz her yeri kirleten, gördüğümüz her canlıya ateş eden! (eline tüfek alıp ava giden bohçacılar)  bulduğumuz her mekana her türlü  çöp atan,   suyumuzu  kirleten, havamızı  kirleten, canlıları yok eden   kendiyle   kavgalı, çevresi ile kavgalı, dünya  ile kavgalı sadece  menfaatini ve keyfini düşünen    bir toplumdan  daha  ne  beklenir ki.

 Rabbim bizleri   kendi ile  barışık, rabbi ile   barışık  çevresi ile   barışık  Salih  kullarından  eylesin ki   gelecek nesiller bırakacak örnek davranışlarımız  olsun

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.