Fransa'da "gece ayakta" eylemi

Fransa'da "gece ayakta" eylemi

Bir araştırmaya göre, hükümet tarafından çıkarılması planlanan çalışma yasasına karşı yapılan eyleme, toplumun yarısından fazlası karşı duruyor

PARİS (AA) - Fransa'da hükümet tarafından çıkarılması planlanan çalışma yasasına karşı yapılan "gece ayakta" eylemlerine toplumun yarısından fazlasının karşı olduğu ortaya çıktı.

Odoxa kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı son ankete göre, "gece ayakta" eylemlerine yönelik halk desteği yüzde 49'da kaldı.

Ankete katılanların yüzde 51'i ise çalışma yasasına karşı Republique Meydanı'nda başlayan ve sokak işgallerine kadar varan eylemlere karşı olduğunu açıkladı.

Ankete katılan ve seçimlerde sağ partilere oy verdiğini açıklayanların yüzde 61'i eylemlere karşı olduğunu açıklarken, sol seçmenlerin yüzde 57'si eylemlere destek verdiğini belirtti.

Bunun yanında, katılımcıların yüzde 54'ü ise verdiği zarardan ve güvenlik riskinden dolayı eylemlerin yasaklanması gerektiği yönünde görüş belirtti.

Eylemlere ilişkin 7 Nisan'da yapılan ankette katılımcıların yüzde 60'ı "gece ayakta" hareketini desteklediğini belirtmişti.

Fransa'da 31 Mart'ta çalışma yasa tasarısını protesto etmek için Paris'in en ünlü meydanlarından biri olan Republique'te, mart ayı sonunda liseli gençler ve işçiler "gece ayakta" adı altında eylemler başlatmıştı. Geçen hafta düzenlenen eylemler ise sokak işgallerine dönmüştü. Aralarında dünya tiyatrosunun en önemli ekollerinden biri ve en eski ulusal tiyatro olan Paris'teki Comedie-Française ve Odeon'un da bulunduğu toplam altı tiyatro binası, eylemciler tarafından işgal edilmişti. Eylemlerde zaman zaman polis ile göstericiler arasında çatışmalar da yaşandı. Eylemlerin başlangıcından beri çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, özellikle sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor. Tasarıya göre, günlük maksimum 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan minimum çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak. Yasa tasarısı, şirket ve işverenlere çalışanlarının çalışma süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken, 18 yaşından küçük çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler